На първо четене в здравна комисия: Ще действаме да купим "Спутник V", но ще можем ли да оценим безопасна ли е?

3218
На първо четене в здравна комисия: Ще действаме да купим "Спутник V", но ще можем ли да оценим безопасна ли е?
Снимка: Getty Images/Guliver

С аршина за неспазване на противоепидемичните мерки искате да нарушим и европейското законодателство. Така здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов влезе в спор с депутата от БСП д-р Георги Михайлов при обсъждането на първо четене дали да започнем преговори за използване на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" – БСП пак вкара проект за такова решение. Този път, в здравната комисия предложението на социалистите беше прието.

Спорът между Ангелов и Михайлов стана факт, тъй като Михайлов не си сложи маска след като говори, а впоследствие отвърна на Ангелов, че носенето на маска де факто не предпазва никой от нищо в залата, където се провежда заседанието на здравната парламентарна комисия. Това е втори такъв спор на тема маски с главен герой здравният министър в оставка. А Ангелов беше категоричен, че разрешение за ползване на лекарствен продукт може да се даде по общоевропейска или национална процедура. Но Ангелов добави, че е въведена централизирана процедура на ниво ЕС, като задължително в нея влизат продукти с нова субстанция, и продукти за превенция и лечение на вирусни заболявания, т.е. ваксини. Към настоящия момент "Спутник V" се оценява от Европейската агенция по лекарства, но процесът не е завършил, посочи той.

Корнелия Нинова: Отново внесохме в парламента нашето предложение за внос на ваксината “Спутник V”

“Отново внесохме в парламента нашето старо предложение правителството да започне разговори за внос на ваксина “Спутник V&rd...

Имаме достатъчно други ваксини, има 65% желаещи да се ваксинират, можем да ваксинираме по 50 000 души на ден през месец май и 55 000 през юни, подчерта Ангелов. В проекта за решение БСП настоява, че имало трудности за набавяне на необходимите количества ваксини и че говорител на ЕК казал, че държавите от ЕС могат да се снабдяват с ваксини извън стратегията на ЕК, но на собствена отговорност.

Според председателя на ИАЛ Богдан Николов подкрепи здравния министър – не можело да се вкара все още "Спутник V" в България без евроодобрение, защото става въпрос за продукт, който има алтернативи и който е само за профилактика, а не и за лечение. Ангелов пък каза, че ИАЛ нямала капацитет да оцени руската ваксина т.е. добри производствени практики и ефикасност – нека мислим с реалните възможности, с които разполага България, за да не излагаме на риск живота и здравето на българските граждани. Припомняме, че в Словакия точно заради оценка на словашката ИАЛ "Спутник V" беше спряна, макар да дойдоха 200 000 дози.

Чл. 10 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина не дава възможност да внесем "Спутник V" без европейско одобрение, настоя и депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Можеше да се добави "деликатно" в закона "и лечение", опонира Михайлов.

Векторите на "Спутник V" и на AstraZeneca са съвсем различни, не казвайте, че страничните реакции са еднакви, призова проф. Андрей Чорбанов. Не може да смятаме, че просто защото тя е руска, не става. Има ли как да разберем какво е положение в Унгария, където "Спутник V" се ползва масово, попита Чорбанов, депутат от "Има такъв народ", който се защити, че е последният човек, който може да бъде обявен за русофил. Не знам какво е направила Унгария, защото не им знам законодателството и какви санкции може да им бъдат наложени от ЕС, отвърна Ангелов.

Бразилия не одобри "Спутник V", инспектори от ЕС са в Русия да проучват ваксината

Бразилската национална агенция за санитарна инспекция не разреши внос и употреба в страната на руската ваксина "Спутник V", съобщава ТА...

Бразилия публикува предварителна информация, че няма да купува "Спутник V", защото ваксината не спира коронавируса да се размножава в организма, изтъкна националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И попита защо не проявяваме интерес към други руски ваксини, като антигенната "ЕпиВакКорона". Всъщност, според статия в Deutsche Welle, Бразилия отхвърля "Спутник V" заради опасения, че липсва достатъчно достоверна информация за ваксината и опасения дали човешкият аденовирус в нея няма да предизвика "сериозни странични реакции". Русия реагира и производителят на "Спутник V" определи решението на Бразилската агенция по лекарствата Anvisa като политическо, взето под натиск от САЩ. Официално Русия казва, че ваксината има ефикасност от 97,6% срещу COVID-19, изчислена на база на данни от 3,8 млн. ваксинирани в цял свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване