Нено Димов призна за неправомерно точене на язовир "Студена"

5705
Нено Димов призна за неправомерно точене на язовир "Студена"
Снимка: БГНЕС

Има неправомерно отклоняване на вода де факто от язовир "Студена" към Радомир - през помпена станция "Крапец", като вода може да стане само при аварийна ситуация, но такава ситуация не е обявявана от Перник, "доколкото си спомням от 2-3 години". Това призна екоминистърът Нено Димов, след като областният управител на Перник Ирена Соколова де факто го потвърди в края на миналата седмица.

По думите на Димов, той пратил проверка експерти от Басейнова дирекция от Пловдив (Източнобеломорска дирекция). Установено е, че от "Крапец" има отклонение от вода, но тепърва ще се види какъв обем е източен. Ще се правят анализи на база количеството изразходван ток какво количество вода е препомпвано. Освен това, липсвал така да се каже "водомерът" (разходомерното устройство), а вече са сложени пломби, като преди това имало лепенки за тръбата към "Стомана Перник". От 20-ти ноември нямало разходомерно устройство, защото, "ако правилно си спомням", договорът изтекъл и „не можем да следим какво количество” (вода) отива към Радомир, поясни Димов пред bTV. И отрече да е давал разрешение за отклоняване на вода към Радомир. Но от юли насам, точно както показа моделът на д-р Евгения Сарафова, цитиран в началото на текста, язовир "Студена" е намалял драстично - от 10,6 млн. куб. метра на 2,084 млн. куб. метра през декември - липса, която също не беше коментирана от Димов.

Ще струва ли поста на областния управител водната криза в Перник?

Заради водната криза в Перник областният управител Ирена Соколова се очаква да бъде отстранена. По неофициална информация на "Дневник" ...

Ралица Кукова, експерт от Басейнова дирекция, показа пломбата, която всъщност е спряла пренасочването на водата от "Врелото" към Радомир. Тя обаче не можа да каже дали помпена "Крапец" е работила във време, в което не е трябвало да работи.

Екоминистърът не можа да обясни и дали някой се е разписвал за аварийно ползване на вода, предназначена за язовир "Студена", но също каза, че вероятно ще има сигнал до прокуратурата.

Казаното от Димов кореспондира и с разкрития на "Биволъ" за случващото се – вижте подробности в този материал!

На директен въпрос дали носи отговорност за случилото се с язовир „Студена”, Нено Димов пренасочи към ВиК Перник. "Ние не можем да знаем по какъв начин те организират водоснабдяването", заяви министърът, който добави, че имало още 25 източника на вода за Перник.

Костов: Борисов няма на кого да се довери

"Социалните теми в дневния ред на страната са 3 – правосъдието и върховенството на закона, секторът на социално министерство, къд...

Край Дупница, край Антоново и край Сливен - това са другите места, където е заострено вниманието с водата, поясни Димов. Там язовирите са с 30-35% запълняемост, като той побърза да каже, че проблеми няма да има. Димов обаче е направил срещи с местните власти, за да има надзор не само от местните ВиК. Той поиска и да има законодателни промени, за да не се ползва питейна вода и за промишлени нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com