Окончателно: Убиец на възрастни роми влиза за 30 години в затвора

5850
Окончателно: Убиец на възрастни роми влиза за 30 години в затвора
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив за налагане на наказание "лишаване от свобода" за срок от 30 г. на Иван Николов за двойно убийство по расистки подбуди. Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила въззивното решение по в.н.о.х.д. № 432/2017 г. на Пловдивския апелативен съд. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС.

Жестокото убийство бе извършено на 5 ноември 2016 година по особено жесток начин в пазарджишкия кв. "Изток". Николов се изживявал като "месия" и било дошло времето да се саморазправя с ромите от махалата край блока, в който живеел. Нападнал напълно произволно 68-годишната Василка и 77-годишния Асен. С особена жестокост отнел живота им с нож, като сам изнесъл трупа на мъжа с цел да бъде забелязан.

Бащата на Яна Кръстева се закани, че ще вземе правосъдието в свои ръце

"Съдът ни принуждава да взимаме правосъдието в свои ръце. Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето ми." Това каза бащ...

С първоинстанционната присъда Николов е признат за виновен в извършването на престъпление по расистки подбуди на повече от едно лице по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост и осъден, като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 25 г. Със същата присъда е признат и за виновен за нанасяне на леки телесни повреди на повече от едно лице по расистки подбуди и му е наложено наказание от 2 г. "лишаване от свобода", като е определено общо наказание от 25 години "лишаване от свобода".

Николов подава касационна жалба срещу решението на Апелативен съд – Пловдив, с което присъдата на Окръжен съд – Пазарджик е изменена, като наложеното наказание е увеличено на 30 години "лишаване от свобода". Увеличени са и размерите на част от присъдените обезщетения по предявените граждански искове.

Тричленният състав на ВКС приема за неоснователна касационната жалба, с която се иска намаляване на размера на наложеното наказание.

Производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт. Неговата виновност за извършване на деянието е установена по безспорен начин и при определяне на дължимото наказание няма пренебрегнато обстоятелство от значимите за дефиниране на наказателната му отговорност – степента на обществена опасност на деянието и на дееца.

По-тежка присъда за главния редактор на опозиционния турски вестник "Джумхюриет"

Бившият главен редактор на опозиционния в. “Джумхуриет“ Джан Дюндар получи по-тежка присъда, след като Висшият апелативен...

В решението на ВКС пише:

"Подсъдимият Николов е извършил типично престъпление от омраза, като е умъртвил видимо възрастни хора, с които не е имал никакви взаимоотношения и битов конфликт. Начинът на извършване на престъплението демонстрира изключителна степен на бруталност и свирепост, които отричат напълно социалното общуване и съжителство. Деецът не е проявил никакво съчувствие, напротив, той е извършил престъплението безмилостно, с ожесточение, което не познава предел."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com