От "Пътпроект – 2000" обясниха какво са правили по АМ "Струма" преди да има поръчка

5998
От "Пътпроект – 2000" обясниха какво са правили по АМ "Струма" преди да има поръчка
Снимка: АПИ

Фирмата, реализирала идейния проект за строителството на отсечка от АМ "Струма”, е правила временни пътища и сондажи миналото лято в Кресненското дефиле. Това каза пред bTV управителят на "Пътпроект – 2000” инж. Любен Симеонов.

По думите му такива са правени не само миналата, а и през 2017 г. Идейният проект е възложен от Агенция "Пътна инфраструктура" и на практика предхожда изготвянето на техническия проект и строителството.

АПИ и "Главболгарстрой" отрекоха да извършват дейности по трасето на лот 3.2 от АМ "Струма"

Главболгарстрой не е извършвал през 2018 г. строителни или подготвителни работи по автомагистрала „Струма“ в новия участък ...

"Заедно с изготвянето на идейния проект, който започна през 2016 г., ние трябваше да направим подробно инженeрно-геоложко проучване на трасето и масива, през който минава набелязаното развитие на автомагистралата. Миналото лято сме направили около 20 сондажа с дължина около 400 метра, а през 2016 г. сме изработили 1700 метра линейни сондажи”, каза инж. Симеонов.

"Не сме прекарвали пътища, ние възстановихме стари пътища, силно ерозирали в следствие на атмосферните условия”, подчерта той. "За да достигнем до набелязано място да сондираме, сме направили допълнително площадки и пътища. Не може да са 7000 метра, не зная колко са, трябва да се обърна към инженер-геолога”, отбеляза управителят на фирмата.

По думите му може има направени нови пътища, но не са всички нови. "Има отклонения, за да стигнем до мястото, което сме набелязали за инженерно-геоложко проучване”, уточни той.

Инж. Симеонов призна, че никой не е искал да се правят допълнителни сондажи. По думите му през април 2018 г. от АПИ са му възложили да актуализират парцеларния план. Когато е възложена актуализацията, проектантите са решили "да довършат работата си”, за да не допуснат грешка и да не подведат и правителството, и бъдещи контрактори, стана ясно от думите на управителя на фирмата, изготвила идейния проект. По думите му е имало геоложко проучване, но не със сондажи, а с други методи. "Това е наша инициатива, АПИ не знае”, подчерта инж. Симеонов.

"Исках да проверя дали този откос, който съм заложил в идейния проект, отговаря на инженерно-геоложките условия. Ние сме го проверили, но чрез друг метод, не конкретно чрез инженерно-геоложко сондиране”, категоричен беше проектантът.

Кой работи по АМ "Струма" преди да е избран изпълнител?

Няколко дни преди края на 2018 година предсрочно бяха открити най-новите 24 км от трасето на  АМ "Струма". В момента е в ход е реа...

"През 2017 г. информирахме горското стопанство. Сега, разчитайки на информацията от 2017 г., през 2018 г. направихме допълнителни сондажи”, отбеляза той.

Припомняме, че на 11 февруари от АПИ обявиха, че не са възлагали изпълнението на никакви дейности по трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“ - между Крупник и Кресна, свързани с извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или на каквото и да било друго.

"Агенцията е категорично против свързването ѝ с дейности, които не са възлагани и изпълнявани от нея. Още повече, че чрез тях се правят внушения, че стартираните през миналата година две тръжни процедури за двата участъка на лот 3.2 за избор на изпълнители са опорочени. Към момента няма избрани изпълнители и сключени договори, въз основа на които да бъдат извършвани строителни дейности по бъдещото трасе на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле", посочиха тогава от АПИ.

Също на 11 февруари експерти от неправителствената организация „Антикорупционен фонд” представиха сателитни снимки, на които се вижда как в участъка на лот 3.2 от АМ "Струма" работят тежки машини, прокарани са пътища и е правен вертикален сондаж.

На 30 август миналата година АПИ обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителството на платното в посока от „Кулата” към София. То ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Дължината на отсечката е почти 24 км, а стойността на поръчката е 430 млн. лв.

Ръководител в АПИ внуши, че засега не може интелигентна система да предупреждава за мъгли на пътя

Един наследен договор от Национална компания "Стратегически инфраструктурни обекти" в участъка от Благоевград до Крупник е причината ощ...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика