Папа Франциск вече лети към България - вижте каква е програмата му (ВИДЕО)*

5858
Папа Франциск вече лети към България - вижте каква е програмата му (ВИДЕО)*
Снимка: Getty Images/Guliver

Изключителни мерки за сигурност са в сила на летище "Фиумичино" тази сутрин преди папа Франциск да тръгне към България, съобщава Нова телевизия, които имат екип на борда на самолета, с който е излетял.

29-тото пътуване на папата зад граница е със свита от 35 високопоставени служители на Ватикана. На борда са някои от най-важните кардинали, сред тях е главният кардинал на Ватикана. Той трябва да кацне в 9:36 часа българско време. * В крайна сметка обаче самолетът на Al Italia кацна в 9:48 часа на българска земя.

Строги проверки заради посещението на папата у нас

Три часа преди началото на светата литургия с първо причастие, дадено от папа Франциск на 200 деца в църквата " Пресвето сърце Исусово"...

Негово Светейшество папа Франциск пристигна в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др.

По време на апостолическото си пътуване в София папа Франциск, който ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, ще проведе среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус. Борисов се готви да подари на папата три подаръка, сред които кисело мляко, защото Негово светейшество е споделял, че като дете често е ял кисело мляко. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.

Точно в 13:00 часа българско време на 5 май папа Франциск ще произнесе на пл. "Свети Александър Невски" неделната молитва "Царице небесна“. Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата. "Царице небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България. За първи път тя е произнесена през XIV век, в шествие срещу чумата.

Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. "Св. Александър Невски" ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат.

Папа Франциск идва у нас: Какво трябва да знаем, ако искаме да го видим?

Негово Светейшество папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България в периода 5-7 май и ще посети градовете София и Раковск...

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. "Княз Александър Първи". Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души. С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Кои са най-важните послания на папата - научете в Expert.bg!

Изключителни мерки за сигурност на летище Фиумичино тази сутрин преди папа Франциск да тръгне към
България, съобщава NOVA, които имат екип на борда на самолета, с който е излетял.
29-тото пътуване на папата зад граница е със свита от 35 високопоставени служители на Ватикана.
На борда са някои от най-важните кардинали, сред тях е главният кардинал на Ватикана.
Той трябва да кацне около 10 часа българско време

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com