Пеевски декларира 37 млн. лева дивидент от тютюн, а в банка - 4 млн. лева, 3 млн. долара, 300 хил. евро

20813
Пеевски декларира 37 млн. лева дивидент от тютюн, а в банка - 4 млн. лева, 3 млн. долара, 300 хил. евро
Снимка: БГНЕС

Малко над 37 млн. лева дивидент от тютюн, близо 5 милиона лева в банката, още около 3 млн. долара в банкови сметки и около 300 000 евро, също в банкови сметки, няколко коли, 1 къща и 2 апартамента плюс няколко офиса (в София, в Пазарджик и във Велинград) - това е декларирал като имущество депутатът от ДПС Делян Пеевски, показват официалните декларации на лицата, заемащи публични длъжности към Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Пеевски има и малко под 10 000 лева отчисления от трудови възнаграждения, както и 121 000 акции в БМК (Балкански медии и комуникации) ЕАД, като цената на отчуждаването им е 6,2 млн. лева, а едноличен собственик е Живко Дражев Иванов съгласно Търговския регистър. Но най-впечатляващо е положението що се отнася до дивиденти от тютюн - 37 101 195 лева! За сравнение лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е пуснал декларация, в която навсякъде е написал, че няма нищо за деклариране.

Някои трудно обясними подозрения за парите на политиците ни

За поредна година хората в България, които заемат висши държавни постове, оповестиха декларации за имущественото си състояние. Някои го...

Интересен факт е, че депутатът е записал по отношение на притежаваните от него автомобили, че са дивидент, а в графата за право на ползване - договор за наем. Автомобилите са Mercedes-и, BMW, Audi и Landrover-и, като всички посочени марки са описани в множествено число, с изключение на BMW-то. Цената под наем на всички тези автомобили е малко под 290 000 лева. В това отношение му съперничи лидерът на "Воля" Веселин Марешки - той е декларирал шест леки автомобила, по два Mercedes, Audi 8 и Bentli, всичките от които ползва или безвъзмездно, или са му предоставени. Жената на Марешки - Светлана, има над 2,2 млн. лева "налични средства", а самият той - малко над 20 000 лева. В банката Светлана е с четири влога - 11 000 лева и над 152 000 евро, а Марешки има около 3000 лева, в две сметки. Марешка има да получава и 42 5000 лева, дадени на заем, но двамата имат да изплащат общо 46 заема - или заедно, или само Светлана! Отделно тя има собственост в 9 фирми, най-вече впечатление прави марката VM, която се отнася до бизнеса с горива на семейството, както и е прехвърлила дялове и акции в 85 фирми, като прави впечатление прехвърленият дял във "Фармнет" на стойност над 15 млн. лева!

Като източник състоянието си Пеевски е посочил "продажба на акции и дивиденти, както и продажба на дружествени дялове". От имотите най-значим е декларирана къща с двор и обща площ от 917 квадратни метра. Спрямо миналата година, от гледна точка "пари в банката" Пеевски изглежда по-беден в левове - с почти 2 млн. лева, по-беден е и в долари - с около 1,8 млн. долара, но е малко по-богат в евро - с около 90 000 евро. Като имоти обаче депутатът е напред - през миналата година беше декларирал 2 апартамента и 1 къща с двор.

За сравнение премиерът Бойко Борисов е далеч по-скромен в декларацията си. Той е отчел влог от 53 260 лева, която е от "заплата, обезщетение за неизползван отпуск и спестявания от предходни години". Спрямо миналата година обаче това е напредък - при това двойно. А дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов, има малко над 17 000 лева в брой - от трудови доходи, две банкови сметки с по 10 000 лева, едната от които е на жена му Василена.

Президентът Румен Радев също изглежда малко по-напред с материала спрямо 2016 година. За 2017 година той има 8000 лева в наличност от заплата, спрямо 4000 лева в предишната си декларация и 14 600 лева в банка. Радев има и кредитна карта с лимит 10 000 лева, което беше декларирал и миналата година. Също тогава беше декларирал автомобил Citroen C5. За сравнение вицепрезидентът Илияна Йотова декларира 40 000 лева в банка и 50 000 евро, също в банка, докато съпругът ѝ Андрей Йотов е с малко над 500 000 лева в банката, както и с малко над 100 000 евро. И Йотова, и Йотов посочват като източник на тези доходи "заплата и хонорари, декларирани в предходни години". Отделно Йотова има вложение от малко над 7000 лева в Универсален пенсионен фонд (УПФ)

Пеевски - богат като шейх, Радев - беден като църковна мишка, за Нинова и Карадайъ не е ясно

След като стана ясно, че цели 48 политици на държавни постове още не казват какво е имуществото им, вече може да бъдат видени деклараци...

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е декларирала една кола "Акура" на 10 години, която е записана на мъжа ѝ Митко Нинов. Социалистката е посочила още няколко сметки в банката. В левове тя притежава малко над 67 000 лева, а в евро - 56 евро. Всъщност по-голямата част от парите са на името на мъжа ѝ. Самата тя притежава 4000 лева и 36 евро, докато мъжът ѝ е с 62 000 лева и 20 евро.

Единствената собственост, която "пазителят" на парламентарната група на "Обединени патриоти"  Волен Сидеров е декларирал, е 75% дялово участие в "Галерия Стил ООД". Сидеров е съдружник там със Светлин Гугов, като отвори галерия през миналата година - на "Граф Игнатиев" 31, като самата галерия се казва "Стил".

Вицепремиерът Валери Симеонов е декларирал малко над 156 000 лева, които са му налични от заплата, освен това има влог от 21 000 лева, също от заплата. Дивидентите от "Скат" са му на стойност 95 000 лева

Третият "патриот" - вицепремиерът Красимир Каракачанов, има два апартамента в София, единият от които е на жена му, а лидерът на ВМРО е прехвърлил и трети апартамент, за почти 115 000 лева, за да купи двата притежавани сега от него и съпругата му апартаменти - за над половин милион лева. Наличните му пари са 26 000 лева, на жена му Росица парите в брой са 24 000 лева. Има и депозит от 11 200 лева, има обаче и дългове - 70 000 лева заедно с жена си (всеки от двамата по 35 хил. лева) към "Софметал 07" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е Димитър Немски. Каракачанов е декларирал и застраховка за 17 000 лева.

Пеевски е получил над 1 млн. лв. от тютюн

139 900 лева в различни валути държи в банки депутатът от ДПС Делян Пеевски. Това показват данни от регистъра на висшите ръководни длъж...

Общо 148 са лицата, неподали или подали в извън законоустановения срок съответните декларации, като от тях 22-ма кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини и райони, а 69 лица са управители и изпълнителни директори на лечебни заведения за болнична помощ и други задължени по закона лица, казват от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Декларациите засягат периода от 1 януари до 31 юли 2018 г. от лица, заемащи висши публични длъжности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика