X
 
 

Почти половината българи живеят в пренаселено жилище

1009 0
photo of Почти половината българи живеят в пренаселено жилище
Около 42% от населението на България живее в пренаселено жилище. По този показател страната ни се нарежда на първите места в Европейския съюз. Това показват последните данни за състоянието на жилищния фонд, оповестени от Евростат. В ЕС домакинствата, живеещи в пренаселени жилища през 2016 г., са средно около 17%.

В общата картина България е на трето място по показателя за пренаселеност. Преди нас са Румъния, която твърдо държи първото място, и Латвия. В първите пет са още Хърватия и Полша. Страните с най-малко пренаселени жилища са Кипър, Малта и Ирландия, пише в. "Сега".

В Червен бряг ще градят 2 блока с 36 двустайни жилища

Два блока с по 18 двустайни жилища ще построи общината в Червен бряг. За целта тя е избрала недостроена сграда в квартал „Победа...

Според статистиката близо 1.1 милиона българи, или около 15%, живеят в жилища, които се обитават от повече от едно семейство. Това е особено характерно за хората с по-ниски доходи в големите градове. Често се случва цели три поколения - между 6-9 членове на едно домакинство, да обитават жилище от 60-70 кв. м. Много от младите хора на възраст между 16-29 г., или около 60%, както и около 80% от децата на възраст под 18 години, живеят с родителите си в пренаселени жилища.

Най-тежка е ситуацията в големите градове. В тях пренаселените жилища достигат 48% при 18% средно за ЕС. В малките градчета този процент е около 40 (при 15 на сто за ЕС). Парадоксално, но в селските райони в България жилищата с недостатъчна площ за всеки от техните обитатели са 33%. В ЕС този процент е средно 17 на сто.

На другия полюс е Кипър, където под 3% от населението живеят в пренаселено жилище. Малта, Ирландия, Белгия и Холандия също са сред страните членки на ЕС с резултати под 5%.

Жена провеси малко дете от балкона на жилище в София

Жена провеси малко дете от балкон на жилище в столичния квартал "Разсадника". На кадрите много ясно се вижда как жената провесва детето...

Данните на Евростат показват и колко процента от населението живее "на широко" - или в жилища, които са по-големи, с повече стаи и най-вече с повече спални, които надминават нуждите на домакинствата. Най-висок е този процент в Ирландия (70.6%), Кипър (68.4%) и Белгия (67.0%). 

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Google ще направи платени за Европа безп...

Американската компания Alphabet, която е компанията-майка на Google, въвежда лицензионна такса за мобилните си приложения на устройства...