Политически хаос - кой какво говори след действията на Слави Трифонов

9246
Политически хаос - кой какво говори след действията на Слави Трифонов
Снимка: Фотограф: Жоро Манолов

На практика се случва точно това – в голяма степен статуквото, за което г-н Трифонов, е на път да се възпроизведе и то с активното съдействие на "Има такъв народ". Отиваме на предсрочни парламентарни избори и това няма да позволи демонтаж на модела "Борисов" и ще го върне този Борисов на бял кон. Това заяви Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП и депутат от социалистическата партия, който потвърди позицията на Левицата по отношение на намерението на „Има такъв народ” да не прави правителство.

Зафиров предупреди задочно Слави Трифонов пред Нова телевизия, че политиката не е като шоу, няма предварително написани сценарии и има нужда от импровизации.

Според депутата, някои промени в Изборния кодекс обслужват ДПС – например падането на ограничението за изборни секции в чужбина. А Зафиров се опасява, че предложението за активна регистрация може да падне, като посочи, че то било идея на БСП.

Проф. Костадин Ангелов: Без да говори, Слави Трифонов каза, че не става за премиер

"Колкото и късно да влезеш в политиката, никога не е късно да станеш за резил. За мен това е много странно поведение – когато бяг...

На въпрос дали БСП ще опита да направи правителство, ако получи третия проучвателен мандат, Зафиров отговори, че всички партии декларираха, че ще подкрепят партията на Слави Трифонов за правителство, докато по-голямата част от формациите казват, че няма да подкрепят кабинет на БСП. Ако стигне мандатът до нас, ще се допитаме до членовете си и тогава ще вземем решение, поясни депутатът-социалист. С много голяма степен на вероятност вървим към предсрочни избори, добави той, но същевременно не отговори директно дали при подкрепа от ГЕРБ и ДПС, БСП пак ще върне мандата – защото вървим към хаос, без актуализация на бюджета, без да пратим до края на април Плана за възстановяване и развитие.

Добре е за следващата предизборна кампания да чуем програма от партията на г-н Трифонов – чухме, че всички са маскари, подчерта Зафиров.

Има такъв народ – той ни даде шанс да опитаме, да се провалим, но това не значи, да не опитваме. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов, заместник-председател на „Изправи се! Мутри вън” пред bTV. Той определи като "забавна" идеята коалицията, на която е представител, да получи мандат, защото е най-малка. "Мислим, готвим стратегии, планираме", уточни той и попита защо трябва първата задача да е кой ще е премиер. Имаме значение, но не толкова голямо – това е екипно усилие, иначе получаваме модел "Борисов", това не е демокрация, подчерта Хаджигенов. Той за пореден път каза, че няма интерес да прокарва поправките в НПК – да има максимален срок за водене на досъдебно производство, защото като адвокат имал интерес от некомпетентна и некадърна прокуратура.

Колежката му Мая Манолова директно каза пред Нова телевизия, че "Изправи се! Мутри вън" няма да подкрепи правителство на БСП. Според нея, Корнелия Нинова може да се надява на подкрепа само от ГЕРБ и ДПС. Манолова определи и като внушение твърдението, че като няма ограничение за секциите, ДПС ще печели най-много. Затова предлагаме електронно гласуване, сега и веднага, с безплатен електронен подпис. Ако е невъзможно – гласуване по пощата, обобщи Манолова.

Огнян Минчев: Действията на "Има такъв народ" на ежедневен език се наричат изнудване

"Връщането на втория мандат от страна на ИТН силно редуцира възможността този парламент да излъчи каквото и да е правителство. Създаван...

Основната визия на Манолова обаче е, че можело и без правителство 45-то Народно събрание да приеме важни закони. А кои са важни - тези в подкрепа на малкия бизнес, подкрепата за хората на първа линия, битката с коронавируса. "Призовавам Борисов да спре да се занимава с квалификации на един или друг политик" - или да го прави, но да работи, добави Манолова. И почна да иска от правителството на Бойко Борисов да вкара Плана за възстановяване и развитие в Брюксел, да направи актуализация на бюджета, като дори заговори за парламентарно решение, което да принуди лидера на ГЕРБ да го стори.

За финал Манолова каза, че не вярва Конституционният съд да обяви мораториума върху решенията на третото правителство на Бойко Борисов за противоконституционен - защото имал срок, до сформиране на ново правителство, независимо дали редовно или служебно. Манолова се оправда и, че не било натиск да ходи със свои колеги да търси документи от "Булгартрансгаз", специално за "Турски поток". Открихме анекс, според който върху неразплатената част от договора да се начисляват лихви от 4,1% - т.е. натоварване с 280 млн. на българските граждани, възмути се Манолова. Тя поиска и изслушване на председателя на КЕВР заради цените за парното и тока.

Още: Слави Трифонов разкри кой ще номинира за премиер

Слави Трифонов: Кабинет на малцинството ще е зависим от тези, срещу които се борим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика