Сделката за соларния парк на майката на Гинка Върбакова изглежда все по-съмнителна

12562
Сделката за соларния парк на майката на Гинка Върбакова изглежда все по-съмнителна
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Има нови данни, които подсказват за нарушение на закона при сделката между Община Пазарджик и фирма "Риал Стейтс" за изграждане на фотоволтаичен парк. Това твърди в свое официално съобщение неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).

Фирмата е собственост на майката на отдавна вече известната Гинка Върбакова, която чрез своя друга компания - „Инерком България“, иска да закупи българския бизнес на ЧЕЗ.

България през 2018 година: Гинка Върбакова и изЧЕЗващия инвеститор

Късният следобед на 22 февруари 2018 година изненада голяма част от енергийния сектор у нас със съобщение от чешката компания CEZ Group...

Случаят с фотоволтаичния парк стана известен в края на ноември миналата година. Тогава АКФ алармира, че Община Пазарджик изобщо не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. ево от "Риал Стейтс", която не е изградила парка съгласно заложените в договора параметри – 50 мегавата за 32 месеца. Досега обаче в експлоатация са въведени само 2,45 мегавата.

Оказва се обаче, че срокът за изпълнение на инвестиционния проект от поне 400 милиона лева е удължаван два пъти посредством анекси. С първия анекс на "Риал Стейтс" са дадени допълнителни 2 години, но не става ясно защо. А на 23 юли, 2012 година е подписан анекс 3 и там се обяснява, че съществено се променя "икономическата целесъобразност и бизнес планът" на проекта, като се изяснява, че купувачът "прави всички разумни действия, които да доведат до успешното реализиране на проекта, в изпълнение на закона и договора".

Не е ясно на какво основание са подписани трите анекса. Липсват данни за решения на Общински съвет в Пазарджик по въпроса.

В началото на 2018 година "Риал Стейтс" е продало два от прехвърлените от Община Пазарджик парцели земя за изграждане на фотоволтаичния парк (на компанията е дадена земя край Априлци, Елшица и Сбор), въпреки задължението да не се отчуждава имотът до въвеждане в експлоатация на соларния парк. Сделката на стойност близо 1 милион лева поставя под съмнение дали интересите на Общината са защитени.

Сделката за ЧЕЗ изглежда пропадна, не са преведени пари в предвидения срок

Пазарджишката фирма „Инерком“, която прояви интерес за закупуване на електроразпределителната компания ЧЕЗ, все още не е пр...

Съгласно Регистъра на разпоредителните сделки на Община Пазарджик, данъчната оценка на имотите, където е трябвало да се появи соларния парк, е 1,6 млн. лева, но те са прехвърлени срещу 500 хил. лева. Решението на Общински съвет в Пазарджик за сделката обаче е взето малко преди промяната в Закона за общинската собственост от 13 юни, 2008 година. След тази промяна разпореждането с общинска собственост не може да се извършва на цена по-ниска от данъчната оценка. А подпис под договора от страна на "Риал Стейтс" слага Стоян Беличев, който сега е изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД – дружеството, взело 1,35 млрд. лева от бюджетния излишък в края на 2018 година.

Припомняме, че през 2015 година Тодор Попов попада във фокуса на вниманието заради тузарски имот в село Паталеница, който категорично не отговаря на официалните финансови възможности на Попов. Става въпрос за имот на стойност 1,5 млн. лева, в който Попов живее. Започна и проверка, но поне досега няма нищо пред съда, което да касае дейността на Попов като кмет и като гражданин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Кметът на Пазарджик поздрави ромите за техния празник

Паталеница не иска кариера за добив на строителни материали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com