Тристранката изгони Мая Манолова от заседанието си

5039
Тристранката изгони Мая Манолова от заседанието си
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си. Според председателя на Съвета, вицепремиера Валери Симеонов, общественият защитник няма право да присъства, тъй като заседанието е закрито и тя не е член на НСТС, предаде БГНЕС.

Омбудсманът обясни, че темите, които ще се обсъждат, са важни, а по един от законопроектите дори тя е вносител - този за ранното пенсиониране на миньорите. „Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира с огорчение Манолова.

БСП: Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсиониранет...

Председателят на заседанието Симеонов каза, че омбудсманът не е поканен официално и заяви, че ако е искала да присъства, е трябвало да се обърне към него преди заседанието. Манолова обаче контрира, че била уведомила социалния министър Бисер Петков още преди седмица.

В съобщение от офиса на омбудсмана за случилото се се казва, че според международните стандарти, включително Парижките принципи на ООН, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка държава следва да се осигури възможно най-широк мандат от компетентности. Парижките принципи не просто предоставят право на националния обществен защитник да насърчава и защитава правата на човека, но и според чл. 3 му възлагат като отговорност участието и намесата във всяка ситуация при нарушавани човешки права. Такъв мандат на омбудсмана му е предоставен с Конституцията на Република България, а чл. 20 от Закона за омбудсмана предвижда, че националният обществен защитник има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2 /държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги/, включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях. Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава и основите на функционирането на демократичните институции.

Омбудсманът припомни, че още на 8 януари 2018 г. е внесла с писмо през председателя на парламента Цвета Караянчева законодателните промени в КСО, които са припознати от депутатите на ГЕРБ. "Бях помолена от г-жа Светлана Ангелова, която има работа в избирателния си район, да дойда на това заседание и да защитя законопроекта", подчерта Манолова.

По думите ѝ проектът се налага да бъде защитен, защото в края на миналата година без никакви дебати, обяснения и финансова обосновка депутатите в парламента отнеха правото на подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години да се пенсионират по стария ред. "Тъй като Тристранката очевидно е одобрила предишните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше нормално да дойда да чуя аргументите им. Още повече, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно", каза омбудсманът и допълни, че утре ще има такова обсъждане и в парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

Манолова иска едновременно разглеждане на законите, свързани с хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова поиска Законът за личната помощ, Законът за социалните услуги и Законът за хората с увреждания да бъдат обсъжд...

"Оказа се, че не всички са готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсолютно абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били валидни до края на миналата година", категорична беше Манолова.

Обсъждания

На днешните разговори на Националният съвет за тристранно сътрудничество трябва да се обсъдят проектите на постановления на Министерски съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза и на регионалните картотеки на медицинска експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата медицинската експертиза, внесени от министъра на здравеопазването.

Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания. Идеята е ТЕЛК-овете да отразяват всички заболявания на пациента в експертното решение, но при изчисляване на процента трайно намалена работоспособност да се взема предвид само най-тежкото. В мотивите към законопроекта се посочва, че така ще се премахне различният подход при оценяването на заболявания от един и същи клас, както онкологичните. Законопроектът е бил отхвърлен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Срещу новите правила се обявиха и работодателските организации. НСТС трябва да разгледа и Проект на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Манолова иска едновременно разглеждане на законите, свързани с хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова поиска Законът за личната помощ, Законът за социалните услуги и Законът за хората с увреждания да бъдат обсъжд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика