Заев се оплака на Гърция от нас и поиска помощ за "комичния" проблем с България

3523
Заев се оплака на Гърция от нас и поиска помощ за "комичния" проблем с България
Снимка: БГНЕС

България сама измисли този проблем. Аз лично дори не мога да ви го обясня какъв е той, защото той е комичен. Такъв проблем няма.

Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред в. "Катимерини" по време на визитата си в Гърция, където участва в икономическия форум в Делфи, край Атина. Той не се поколеба да поиска помощ от Гърция, която нарече "стратегически партньор", предаде БНР.

"Според мен ние ще намерим решение с България. Необходима ни е помощта на Гърция, която в момента е наш стратегически партньор. Гърция говори на висок глас в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис и външният минисътр Дендиас за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и е фокусириана върху този процес", каза още Заев.

Заев: Не е възможно разделяне на Албания и РС Македония по пътя към членство в ЕС

Не е възможно да се раздели пътят към членство в ЕС на Северна Македония и Албания, заяви министър-председателят на Северна Македония З...

В интервюто той уточнява, че преговорите с България били забавени поради изборите. "Ние продължаваме да преговоряме с тях. Ние сме приятели с всички. България сама измисли този проблем. Аз лично дори не съм в състояние да ви обясня самия проблем, защото това е комичен проблем, несъществуващ проблем. Ние трябва да намерим решение, защото това е в интерес и на българите, и на македонците от Северна Македония. Това ще бъде от полза за всички", казва още Заев.

Според него "страната му е изпълнила на 100% необходимите реформи за започване не преговори за членство в ЕС" и ако България иска, може да блокира страната му по време на преговорния процес.

"България ще има 3 пъти по 35 възможности след това да ни блокира, ако иска! Ние наистина искаме подобрим сътрудничеството със съседите си! Малка страна сме, заобиколена от приятели. Трябва ми помощ от Гърция - наш стратегически партньор вече. 

От своя страна Мицотакис отговори, че отличните добросъседски отношения са критерият на Атина за подкрепа и с такова условия страната я дава за Скопие. "Гърция винаги ще бъде съюзник, на който македонците могат да разчитат", каза още той.

Фон дер Лайен с подкрепа за преговорите със Северна Македония

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди по време на срещата си с премиера Зоран Заев, че подкрепя решаванет...

Мицотакис обаче дори в Twitter не спомена името на държавата Северна Македония. По този въпрос Гърция е все още чувствителна, защото едва преди две години името на държавата беше променено съгласно историческия Преспански договор от 2018 г. Мицотакис беше сред най-строгите критици на договорения вариант за название.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com