Заев: Има решение на спора с България - и двете страни ще излязат победителки

1840
Заев: Има решение на спора с България - и двете страни ще излязат победителки
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока“, каза Зоран Заев, премиерът на Северна Македония, на пресконференция. „Оставаме приятелски настроени към България, защото само с приятелство можем да разрешим всички проблеми“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

„Ние сме съюзници в НАТО с България, имаме общи задължения и дълг да подобряваме добросъседските отношения и взаимното сътрудничество. Правото на самоопределение и самоидентификация са основни европейски ценности. Уникалността на македонския език и идентичност е безспорен факт. Македонският език е неразделна част от личната карта на Северна Македония и в ООН. Твърдения и изявления, които носят вреда, не водят до истинско приятелство. Приятелството е двупосочна улица и зависи най-вече от нас самите и от взаимното уважение. Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока“, каза Заев.

По въпроса взе отношение и германският посланик в Скопие Анке Холщайн в интервю за Радио Свободна Европа. Според нея, двустранните въпроси не трябва да бъдат част от преговорната рамка и в съществен интерес на България е да не се блокира процесът на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани.

Коментирайки българския меморандум, изпратен до страните-членки на ЕС, Холщайн подчерта, че по нейно мнение Германия и други страни-членки на ЕС смятат, че двустранните въпроси не трябва да стават част от преговорната рамка и че тези въпроси трябва да се решават само двустранно.

Българин или македонец е Гоце Делчев?

"Гоце Делчев е и македонец, и българин. Македонец е по регионален смисъл, а българин по националност. Гоце Делчев се определя като бъл...

„България винаги е била силен поддръжник на европейското движение на региона, включително на Северна Македония. В основен интерес на България е да не блокира процеса на разширяване на Европейския съюз в региона“, подчерта германският посланик.

Холщайн се надява страните-членки да постигнат споразумение относно рамката и че провеждането на първата междуправителствена сесия като обща цел на Германия и Северна Македония ще се състои през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com