Законова поправка на ГЕРБ гарантира по-ниска присъда за убийството в Русе

8786
Законова поправка на ГЕРБ гарантира по-ниска присъда за убийството в Русе
Снимка: Facebook профил

Дори да бъде признат за виновен за жестокото убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе, 21-годишният Северин Красимиров няма да получи максималното наказание от доживотен затвор без замяна при определени обстоятелства. Ако Северин реши да признае вина, процесът ще се гледа по съкратената процедура. В такъв случай присъдата ще е по-лека. "Когато съдът определи като най-подходящо по вид наказанието доживотен затвор без замяна, не го налага, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 години", пише в Наказателния кодекс (НК), съобщава вестник Сега.

Относно съкратената процедура, преди 9 години в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бяха вписани изключения - че съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато осъденият е бил в пияно състояние. Промяната беше направена след две тежки убийства на студенти в София и Варна и протести на техни колеги. Само година по-късно обаче депутатите отменят този текст. "За" гласуват ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, други в пленарната зала няма. Основният аргумент за отмяната е, че щом се цели бързина на процесите, положението трябва да е едно и също при всички случаи. В подкрепа на промяната по време на заседанието на правната комисия се изказва тогавашният зам.-председател на Върховния касационен съд, сега конституционен съдия Гроздан Илиев.

Северин Красимиров с нови признания - за телефона и бруталното му убийство

Окръжната прокуратура в Русе е повдигнала обвинение на 21-годишния Северин Красимиров за изнасилване, представляващо особено тежък случ...

Парадоксът е, че всъщност текстът, който влиза за обсъждане от правителството в парламента, предвижда дори разширяване на хипотезите, при които съкратеният процес не може да се прилага - при престъпления срещу магистрати, отвличане, трафик на хора, контрабанда и т.н. В правната комисия депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров настоява да се разшири възможността за съкратен процес, защото предишните изключения били вкарани под натиска на общественото мнение. Красимир Ципов и Искра Фидосова подкрепят идеята.

"Трябва сериозно криминологическо проучване и съдебна статистика, за да се види прилагането на тези институти до какво е довело. Нашите законодателни решения се водят от това кой каква статия е прочел във вестника, а не реална преценка за полезността на един или друг институт", коментира тогава Михаил Миков и гласува "въздържал се". Правосъдният министър по това време Маргарита Попова се съгласява с редакциите на депутатите. Зам.-вътрешният министър Веселин Вучков също няма възражения.

След като промяната лъсва и започват протести на родители на убити деца, лично премиерът Бойко Борисов обещава да провери как парламентарното мнозинство е приело поправката. Ангажира се и бързо да бъде внесена необходимата промяна, която да върне предишното положение. 8 години по-късно това не е направено.

ОБВИНЯЕМИЯТ

Северин Красимиров е в следствения арест в Русе

Заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров беше докаран в следствения арест в Русе. Вчера Краси...

В сряда Северин Красимиров беше върнат от Германия. В четвъртък по обяд от държавното обвинение съобщиха, че вече е в ареста в Русе. Той вече бе обвинен задочно за изнасилване, представляващо особено тежък случай, и за убийство по особено мъчителен за начин и с особена жестокост. За четвъртък беше планирано Красимиров да бъде освидетелстван. Предстои да бъде обвинен и разпитан. Шестима служебни адвокати са отказали да го защитават, но в крайна сметка седмият е приел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество