Земеделският министър и търговските вериги казват, че гледат в една посока за българските продукти

3069
Земеделският министър и търговските вериги казват, че гледат в една посока за българските продукти
Снимка: БГНЕС

Мисля, че постигнахме обединение. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на специална пресконференция, на която се появи с представителите на най-известните търговски вериги в България.

Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда

"Да, лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда. Какво да коментирам, нещо стил памфлет." Нашите малки пр...

Проведохме видеоконферентна връзка с представители на земеделието и различни браншови организации – зърнопроизводители, животновъди, биопродукти, плодове и зеленчуци, увери Танева, а след това е имало разговор с търговските вериги. И уточни, че всеки оператор с над 10 обекта в страната влиза в рамките на новите законови текстове и постановлението на Министерския съвет от началото на тази седмица. В чл. 1, ал. 1 от публикуваното на сайта на Министерския съвет постановление обаче пише следното за веригите: (...) които разполагат с обекти в повече от три административни области на територията на страната".

"Част от операторите работят на този принцип от 1-2 години, но настоящата криза ни принуждава да вземем бързи мерки", каза земеделският министър, която посочи за цел "минимизиране на изхвърлянето на храна, каквото се вижда в други страни. Затова и ще има още мерки, съобщи Танева, като постави на първо място "достъпът на българския производител". Припомняме, че съгласно постановлението, влизащите в него производители (производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна граничеща с нея административна област и които: 1. са регистрирани съгласно чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители, или 2. притежават обект за производство, регистриран съгласно чл. 12 от Закона за храните) няма да плащат нищо относно предлагането на продуктите им за продажба. Заплащането от търговските вериги към производителите ще става до 14 дни от предаването на стоката. Постановлението е в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник – по думите на земеделския министър това ще стане утре, 16 април, до 31 декември, 2020 година.

По въпроса с това какъв процент площ в магазините ще бъде отделен, защото правителственото постановление не уточнява, отговорът на земеделския министър отговори, че зависи от преценката на веригите, а за всяка област в България имало регистър с производители и продукти, пратени на веригите. "Когато няма производство на даден продукт в България, колкото и площ да му дадем, няма значение, заяви представителят на Metro Георги Гърневски и от думите му стана ясно, че ще има тематично разпределение на продукти - домати при домати. Ръководителят на "Лидл България" Милена Драгийска пък даде пример от магазините на веригата - "Родна стряха", като обясни, че при вече наложени инициативи като тази не следва продуктите в тях да се отделят само заради етикет "българско", тъй като клиентите вече са свикнали къде да ги търсят. "Не може да фиксираме и да ви кажем отсега оттук-дотук едиколко си метра (бел. ред. - щандове) - трябва да е смислено", уточни тя.

Около 75% от 16 000 производители на зеленчуци в България са пазарнонеустойчиви, предупреди земеделският министър и затова усилията на държавата са да помогне там. Затова и се предоставят списъци с производители и стоки на регионална база. А Драгийска обърна внимание, че на първо място се гледат производители, чиято стока трябва да се реализира сега, иначе отива брак, както и такива, които искат да влязат във веригите, защото има малки производители, които гледат предимно към тържища и пазари. "Ще направим максималното да говорим с тях", каза директорът на Lidl.

Като конкретни мерки, Танева посочи отделяне на 5 млн. лева държавна помощ за изкупуване на оранжерийна продукция на малки български производители, която може да отиде брак. Друга мярка – авансови субсидии за транспорт на продукти, които са нетрайни. А за сектор "Плод и зеленчук" - авансови нисколихвени кредити (2%) по мерките за обвързана подкрепа, за да няма спиращи работа производители. Досега по тази помощ има добри резултати - нови насаждения и ръст на износа на череши, увери министърът.

Различни предложения в подкрепа на земеделските производители в парламента

Депутатите разглеждат на второ четене поправките в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, ка...

Първото предизвикателство пред министерството е реколтата от рози - това е първата кампания, която трябва да проведе в кризата министерството, даде пример за държавна помощ Танева.

Реакцията на търговските вериги

Главният изпълнителен директор на Lidl Милена Драгийска потвърди, че има обединение за общи мерки в подкрепа на българския производител. Тя отправи следното послание – в кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да решат комплексния проблем. Затова и са представени мерки за финансиране, за логистика, която Драгийска видя като основен проблем за малките производители да влязат в големите търговски вериги.

Драгийска добави, че веригите са поискали "скъсяване на комуникацията" за производители, които могат да извадят продукция, но износът им е спрян. Тя подкрепи становището на държавата, че 90% от млечните продукти трябва да са от българско сурово мляко, но добави, че Бойко Борисов е предупреден, че може да има ответни протекционистични мерки от държави-производителки на продукти като моцарела например – срещу български продукти на техния пазар. Трябва да бъде опазен балансът, уточни г-жа Драгийска и увери, че има обединение в сектора за работещи мерки, които ще бъдат предоставени на земеделското министерство (МЗХ).

Помолихме за списъци с оранжерийни продукти от всички доставчици, за да видим какво още може да добавим в асортимента, без да увреждаме интереса на доставчиците с договори, каза Драгийска и подчерта, че Lidl е предложил "много къси срокове за плащане" на получена стока – между 7 и 14 дни. Тя добави, че може да се мисли за запазване на мерките в помощ на малкия български производител и след 31 декември, 2020 година, но първо следва да бъдат обсъдени всички детайли и с МЗХ, както и да не се нарушат установени бизнес модели. Тя даде пример и с помощта за българския млечен сектор от страна на Lidl - pо отношение на износа само през канала на Lidl, тоест в магазини от веригата в Европа, са изнесени млечни продукти за 42 млн. лева през 2019 година. За сравнение през 2018 година стойността на този износ е била 30 млн. лева.

Търговските вериги: Земеделският министър да обясни на хората от кои любими продукти да се лишат

Мнозинството от големите търговски вериги в България реагираха остро на приетото от правителството постановление вчера (13 април), съгл...

Подкрепяме българското производство, каза и директорът на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. Българските производители ще намерят място на нашите рафтове, но изборът е на българския потребител, продължи той и призова потребителите да изберат българското, защото това ще разреши много проблеми на производителите ни. Матеев изрично подчерта, че спекула се появява тогава, когато има изкуствени бариери - например фиксирани държавни цени на продукти.

Георги Гърневски, представител на Metro, обясни, че постановлението на правителството съвпада със стратегията на компанията. Имаме локална задача да запазим типичните български сортове и продукти, които не могат да минават през дълга верига на доставки, увери той, като изрази готовност веригата да продължи в духа на правителственото постановление и след 31 декември, 2020 година.

"Цената на компромиса са допълнителни усилия, губят всички. Истината е, че в такива кризи богатите следва да загубят най-много - опитваме се да направим така, че да оцелеем", каза Десислава Танева.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика