10 основани на доказателства ползи от мангана, които не са за подценяване

2386
10 основани на доказателства ползи от мангана, които не са за подценяване
Снимка: pixabay.com

Вашето тяло се нуждае от манган, но само в малки количества. Манганът може да бъде добър за лечение на възпалителни заболявания, регулиране на кръвната захар и намаляване на риска от здравословни състояния като инсулт.

Манганът е микроелемент, от който тялото ви се нуждае в малки количества.

Той е необходим за нормалното функциониране на вашия мозък, нервната система и много от ензимните системи на тялото ви.

Докато тялото ви съхранява до около 20 мг манган в бъбреците, черния дроб, панкреаса и костите, вие също трябва да го получите от вашата диета.

Манганът се счита за основно хранително вещество и може да се намери особено в семена и пълнозърнести храни, както и в по-малки количества в бобови растения, боб, ядки, зеленолистни зеленчуци и чай.

Ето 10 основани на доказателства ползи от мангана.

1. Може да подобри здравето на костите в комбинация с други хранителни вещества

Манганът е от съществено значение за здравето на костите, включително развитието и поддържането на костите.

Когато се комбинира с хранителните вещества калций, цинк и мед, манганът поддържа минералната плътност на костите. Това е особено важно при възрастни хора.

Проучванията показват, че около 50% от жените в постменопауза и 25% от мъжете на 50 или повече години страдат от счупване на кост, свързано с остеопороза.

2. Силните антиоксидантни свойства могат да намалят риска от заболяване

Манганът е част от антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (SOD), който може би е един от най-важните антиоксиданти в тялото ви.

Антиоксидантите помагат за защита срещу свободните радикали, които са молекули, които могат да причинят увреждане на клетките в тялото ви. Смята се, че свободните радикали допринасят за стареенето, сърдечните заболявания и някои видове рак.

SOD специално помага в борбата с отрицателните ефекти на свободните радикали, като превръща супероксида – един от най-опасните свободни радикали – в по-малки молекули, които няма да увредят вашите клетки.

Тъй като манганът играе роля в активността на SOD, консумацията на минерала може да помогне за намаляване на риска от заболяване.

3. Помага за намаляване на възпалението, особено в комбинация с глюкозамин и хондроитин

Поради ролята си като част от мощния антиоксидант супероксид дисмутаза (SOD), манганът може да намали възпалението

Изследванията показват, че SOD е потенциално полезен като терапевтичен агент за възпалителни заболявания.

Доказателствата подкрепят, че комбинирането на манган с глюкозамин и хондроитин може да намали болката при остеоартрит.

Остеоартритът се счита за болест на износване, водеща до загуба на хрущял и болки в ставите. Синовитът, който е възпаление на мембраната вътре в ставите, е критичен двигател на остеоартрит.

4. Играе роля в регулирането на кръвната захар

Манганът изглежда играе роля в регулирането на кръвната захар.

При някои животински видове дефицитът на манган може да доведе до непоносимост към глюкоза, подобна на диабета. Резултатите от проучвания върху хора обаче са смесени.

Множество проучвания показват, че хората с диабет имат по-ниски нива на манган в кръвта.

Изследователите все още се опитват да определят дали ниските нива на манган допринасят за развитието на диабет или дали диабетното състояние причинява спад на нивата на манган.

Освен това манганът е силно концентриран в панкреаса. Той участва в производството на инсулин, който премахва захарта от кръвта ви. По този начин манганът може да допринесе за правилната секреция на инсулин и да помогне за стабилизиране на кръвната захар.

5. Свързано с по-ниска честота на епилептични припадъци

Инсултът е водещата причина за епилепсия при възрастни над 35 години. Те се причиняват от намален приток на кръв към мозъка ви.

Манганът е известен вазодилататор, което означава, че помага за разширяване на вените за ефективно пренасяне на кръв към тъкани като мозъка. Адекватните нива на манган в тялото ви могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв и да намалят риска от някои здравословни състояния като инсулти.

В допълнение, част от съдържанието на манган във вашето тяло се намира в мозъка. Няколко проучвания показват, че нивата на манган може да са по-ниски при хора с гърчове.

6. Играе роля в метаболизма на хранителните вещества

Манганът помага за активирането на много ензими в метаболизма и играе роля в различни химични процеси в тялото ви.

Той помага за храносмилането и използването на протеини и аминокиселини, както и за метаболизма на холестерола и въглехидратите.

Манганът помага на тялото ви да използва редица витамини, като холин, тиамин и витамини С и Е, и осигурява правилното функциониране на черния дроб.

Освен това той работи като кофактор или помощник в развитието, възпроизводството, производството на енергия, имунния отговор и регулирането на мозъчната дейност.

7. Може да намали симптомите на ПМС в комбинация с калций

Много жени страдат от различни симптоми в определени моменти от менструалния си цикъл. Те могат да включват тревожност, спазми, болка, промени в настроението и дори депресия.

Ранните изследвания показват, че приемането на манган и калций в комбинация може да помогне за подобряване на предменструалните (ПМС) симптоми.

Едно малко проучване при 10 жени показа, че тези с ниски нива на манган в кръвта изпитват повече болка и симптоми, свързани с настроението, по време на предменструация, без значение колко калций е осигурено.

Инсулт: тези витамини и храни предпазват от него

8. Може да предпази мозъка ви от свободните радикали и да подобри мозъчната функция

Манганът е от съществено значение за здравата функция на мозъка и често се използва за лечение на специфични нервни разстройства.

Един от начините, по който прави това, е чрез неговите антиоксидантни свойства, особено ролята му във функцията на мощния антиоксидант супероксид дисмутаза (SOD), който може да помогне за защита срещу свободните радикали, които иначе биха могли да увредят мозъчните клетки в нервния път.

Освен това, манганът може да се свърже с невротрансмитери и да стимулира по-бързо или по-ефективно движение на електрически импулси в тялото ви. В резултат на това мозъчната функция може да се подобри.

Докато адекватните нива на манган са необходими за функционирането на мозъка ви, важно е да се отбележи, че твърде много от минерала може да има отрицателни ефекти върху мозъка.

9. Допринася за доброто здраве на щитовидната жлеза

Манганът е основен кофактор за различни ензими, което означава, че помага на тези ензими да функционират и работят правилно в тялото ви.

В резултат на това дефицитът на манган може да причини или да допринесе за хипотиреоидно състояние, което може да допринесе за наддаване на тегло и хормонален дисбаланс.

10. Може да подпомогне заздравяването на рани, като играе роля в производството на колаген

Микроелементите, като манган, са важни в процеса на зарастване на рани.

Зарастването на рани изисква повишено производство на колаген.

Манганът е необходим за производството на аминокиселината пролин, която е от съществено значение за образуването на колаген и заздравяването на рани в човешките кожни клетки.

Ранни изследвания показват, че прилагането на манган, калций и цинк върху хронични рани в продължение на 12 седмици може да подобри заздравяването.

Тези 6 симптома издават дефицит на манган

Като се има предвид това, необходими са повече проучвания за ефекта на мангана върху заздравяването на рани, преди да се направят каквито и да било заключения по темата.

Без достатъчно хранителен манган, много химични процеси в тялото ви може да не функционират правилно.

Минералът играе различни роли, като подпомагане на метаболизма, подпомагане на регулирането на кръвната захар, допринасяне за намаляване на възпалението, намаляване на предменструалните спазми и др.

За да получите най-голям тласък на здравето, не забравяйте да консумирате различни храни, богати на манган, като пълнозърнести храни и семена. Ако обмисляте добавка, първо говорете с Вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com