11-те най-добри плодове с ниско съдържание на захар, които са подходящи за диабетици

50474
11-те най-добри плодове с ниско съдържание на захар, които са подходящи за диабетици
Снимка: iStock

Плодовете с по-ниско съдържание на захар могат да включват цитрусови плодове, някои горски плодове и други опции, включително пъпеш.

Може да искате да намалите приема на захар, но укротяването на желанието ви за сладко може да бъде невероятно трудно.

Може би вече сте изключили преработените захари, но не сте осъзнали колко захар съдържат плодовете. Или може би живеете с диабет и искате да знаете кои плодове ще окажат най-малко влияние върху кръвната ви захар.

Въпреки че плодовете осигуряват много важни хранителни вещества, някои сортове са с по-високо съдържание на захар от други. Научете кои плодове имат най-ниско съдържание на захар, за да задоволите желанието си за сладко, без да разбивате запасите от захар.

1. Лимони и лайм

С високо съдържание на витамин С, лимоните и техните зелени двойници са доста кисели плодове.

Има само около 1,13 г на захар в един лайм и 2,1 г в лимон. Това ги прави перфектната ароматна добавка с ниско съдържание на захар към чаша вода.

Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете малини 3 пъти седмично

2. Малини

Със само малко над 5 г— малко повече от една чаена лъжичка — захар на чаша и много фибри, които да ви помогнат да се наситите, малините са едно от няколкото невероятни горски плодове, които влизат в списъка.

3. Ягоди

Имайки предвид колко сладки и вкусни са, ягодите имат изненадващо ниско съдържание на захар. Една чаша сурови ягоди съдържа около 7 г доверен източник на захар и повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин С.

4. Къпини

Къпините също имат само 7 г захар на чаша. И като бонус, тези тъмно оцветени плодове са с високо съдържание на антиоксиданти и фибри.

5. Киви

Тези мъхести плодове със зелена плът технически се считат за вид горски плодове. Кивито или кивито са богати на витамин С и с ниско съдържание на захар, само с 6,7 г захар на плод. Можете да намерите киви през цялата година в хранителния магазин.

6. Грейпфрут

Друг цитрусов плод в списъка е грейпфрутът. Въпреки че грейпфрутите със сигурност нямат толкова сладък вкус, колкото гроздето, те са страхотно допълнение към закуската, само с 10,6 г захар в половин грейпфрут.

7. Авокадо

Въпреки че може да не са първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за плодове, авокадото наистина е плод и естествено е с ниско съдържание на захар. Едно цяло сурово авокадо съдържа само около  1 г захар. Авокадото също има много здравословни мазнини, които ще ви помогнат да се чувствате сити.

8. Диня

Дините са емблематичният летен плод. Може да изглеждат като лакомство, но са с ниско съдържание на захар. Цяла чаша нарязана на кубчета диня съдържа по-малко от 10 г захар. Бонус от яденето на диня е, че тя е чудесен източник на електролити, витамин А и витамин С.

9. Пъпеш

Пъпешите дължат оранжевия си цвят на високото съдържание на витамин А.

Чаша от този вкусен пъпеш съдържа по-малко от 13 г доверен източник на захар. Това може да е малко повече, отколкото в другите плодове, но все пак е много по-малко, отколкото бихте намерили в кутия сода от 250 мл, която има почти 40 грама захар и много малка хранителна стойност.

10. Портокали

Портокалите са друга страхотна сладка закуска, на която можете да се насладите, без да консумирате много калории или много захар. Те също са добър начин да увеличите приема на витамин С. Типичният портокал за пъпа има близо 14 грама захар и около 77 калории.

Може ли да ядете корите от портокала?

11. Праскови

Прасковите могат да бъдат невероятно сладки, но с по-малко от 13 грама захар в средна праскова, те все още могат да се считат за ниско съдържание на захар.

Тези 11 плода с ниско съдържание на захар съдържат между 1 и 13 г захар. Но не забравяйте, че размерът на порцията прави всичко различно.

Една порция диня е само 1 чаша, а изяждането на 3 или 4 чаши диня може да означава консумация на почти толкова захар, колкото бихте получили от кутия сода.

Разбира се, всички видове плодове съдържат повече витамини, минерали и фибри, отколкото преработените със захар закуски. Храните с високо съдържание на фибри забавят храносмилането, което означава, че кръвната ви захар няма да скочи толкова бързо, след като ядете плодове. Както при повечето неща в живота, умереността е ключова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com