13 домакински продукта, които не трябва да изхвърляме

2658
13 домакински продукта, които не трябва да изхвърляме
Снимка: iStock/Guliver

Когато спрем да използваме нещо, най-лесният начин е да го изхвърлим в боклука, който преминава цял цикъл, за което повечето хора не са запознати. Но някои продукти са токсични, а други могат да бъдат използвани отново. Ето списък на основни домакински продукти, които е по-добре да не изхвърляте, а да предадете на места, които специално се занимават събиране на съответния вид продукти:

1. ЗАПАЛКИ

Запалките съдържат газ, която е вредна за околната среда и не може да се изхвърли като останалия боклук. Най-добре е да ползвате запалки с акумулаторни батерии.

2. КОЗМЕТИКА

Повечето козметични продукти не се рециклират и са опасни за околната среда. Може да се опитате да замените продуктите на известни марки с такива, произведени от естествени материали.

3. БОЯ

Голямо част от боите, които използваме, съдържат олово, което е изключително вредно. Избягвайте да изхвърляте бои в общи контейнери.

4. КОСА

Човешката коса не е вредна за околната среда, но може да се използва за по-полезни цели, например като органична тор в селското стопанство или за направа на перуки за хора с онкологични заболявания.

5. РАСТЕНИЯ

Ако растенията ви са загинали, не ги изхвърляйте. Може да ги ползвате като органична тор в градината. Всеки органичен материал може да служи като тор, в това число остатъци от плодове, изсъхнали цветя.

6. ФИЛТРИ ЗА ВОДА

След многократна употреба филтрите за вода вече не задържат вредните вещества и трябва да ги замените с нови. Избягвайте да ги изхвърляте директно.

7. КАПСУЛИ ОТ КАФЕ

Проблемът с капсулите от кафе е, че се произвеждат от материали, които не се рециклират лесно. Някои компании предлагат възможността за събиране на използвани капсули в магазините си, а други предпочитат да ги произвеждат от разградими материали. Във всеки случай избягвайте да ги изхвърляте.

8. БАТЕРИИ

Някои батерии съдържат живак и манган, които са токсични и вредни за здравето и околната среда. Внимавайте да не държите счупени батерии, защото могат да причинят отравяне с живак. Използвайте акумулаторни батерии.

5 грешки при почистването, които вероятно допускате

Всички тези съвети ще ви помогнат да улесните почистването у дома. Отделяйте по-малко време за домакинските задължения, прекарвайте пов...

9. СПРЕЙОВЕ

Някои аерозолни спрейове са вредни, защото съдържат смес от газ и течност, което улеснява пръскането на боята. Полагат се усилия да се забрани продажбата на някои вредни съединения, които вредят на озоновия слой и трябва да се третират внимателно. Тук влизат парфюми, дезодоранти, почистващи препарати.

10. ОЛИО

Олиото замърсява водата и не трябва да се изхвърля в мивката, тоалетната или кофата. Може да повреди мивката или канала.

11. ПИСМА

Не изхвърляйте гъбите за чинии, могат да бъдат много полезни

Във всяко домакинство се използват гъби за миене на съдове. Може би не ви е хрумвало, че те могат да бъдат полезни и в градината. Может...

Писма, сметки и банкови извлечения не трябва да се изхвърлят в боклука, защото съдържат лична информация. За да не станете жертва на изнудване, най-добре ги нарежете на малки парченца.

12. ТЕРМОМЕТРИ

Вече не се използват термометри с живак, а цифрови, които са безопасни. Ако все пак имате стар термометър с живак, в никакъв случай не го изхвърляйте или не изсипвайте живака в канализацията. Използвайте латексови ръкавици и съберете частите от термометъра с хартиена кърпа.

13. ЕЛЕКТРОННИ УСТРОЙСТВА

Електронните  устройства могат да съдържат вътрешни компоненти, които да се използват отново. Така или иначе, не може да ги изхвърлите в боклука.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com