4 най-добри навика за по-здрави кости във всяка възраст

5890
4 най-добри навика за по-здрави кости във всяка възраст
Снимка: iStock/Guliver

Здравето на костите не се ограничава само до остеопорозата или рахит, стрес фрактури, остеонекроза, остеогенеза и рак на костите могат да се случат на всяка възраст. Някои състояния, засягащи здравето на нашите кости, са налице още от раждането, докато други се появяват по-късно в резултат на заболявания, недостиг на витамини и минерали и избор на начин на живот. 

Ако искате ЗДРАВИ кости, задължително правете ТЕЗИ 9 неща

"Знаем, че стареенето е свързано с намаляване на минералната плътност на костите при жените и мъжете, особено при жените след преминаването им през менопаузата", обясняват здравни експерти. Независимо от това откъде сте започнали или къде се намирате сега, има някои неща, които можете да включите в ежедневието си, за да подобрите здравето на костите си. Ето четири навика за насърчаване на дългосрочното здраве на костите във всяка възраст. 

ПРАВЕТЕ ДЕПОЗИТИ В БАНКАТА НА КОСТИТЕ СИ

Телата ни не произвеждат калций, затова трябва да си набавяме калций и витамин D чрез храната и хранителни добавки. Препоръчителният хранителен прием (ПДП) на калций варира в зависимост от възрастта, но е около 1300 mg калций дневно. Диетолози посочват, че обогатеното с калций соево мляко, соята, тъмнозелените листни зеленчуци и рибата са добри източници на калций. 

Симптоми, които издават, че страдате от недостиг на витамин D

Препоръчителното количество витамин D е 400 IU (международни единици) за детските възрастови групи и 600-800 IU за възрастните. "Витамин D може да се набави от излагането на слънчева светлина и от хранителни източници като мазна риба, яйца и обогатени млечни продукти.

Експерти препоръчват също витамин К и магнезий за здравето на костите. "Витамин К може да се намери в зелените листни зеленчуци, а магнезий можете да си набавите в ядките, семената и пълнозърнестите храни", казват те. 

РЕДОВНИ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

"Редовните упражнения, особено дейности като ходене, танци или тенис, могат да помогнат за поддържане на костите силни", казват експерти. "Тренировките с тежести и съпротивителните упражнения също могат да помогнат за увеличаване на костната плътност." За да изградите костна маса, правете упражнения с тежести в продължение на 30 до 45 минути поне четири пъти седмично. 

9 съвета за супер здрави кости!

ВЗЕМЕТЕ ПРЕДВИД ФАКТОРИТЕ, СВЪРЗАНИ С НАЧИНА НА ЖИВОТ

Тютюнът и алкохолът намаляват костната минерална плътност, така че имайте предвид това, когато се отдавате на тези вещества. Освен това храните с високо съдържание на натрий и напитките, съдържащи кофеин (като кафе, чай и безалкохолни напитки), могат да отслабят костите. 

Както за всяко нещо, най-добрата превенция е здравословния начин на живот. Подбирайте добре храната и напитките си, и спортувайте редовно. Костите също така се предават генетично, така че ако знаете за родител, баба или дядо със слаби кости, започнете превантивните мерки от рано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com