5 ежедневни навика за лесно храносмилане и здраве на червата

5295
5 ежедневни навика за лесно храносмилане и здраве на червата
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който някога е мислил за здравето на червата, трябва да е запознат с последствията от приемането на реактивен срещу проактивен подход. Така вместо да чакате храносмилателния дистрес или други признаци на чревен дисбаланс да ударят, можете да се подготвите за успех, като действате правилно от момента, в който се събудите всяка сутрин.

 Има толкова много прости варианти за това как можете да подобрите здравето на червата си с първото нещо, което правите сутрин. Просто трябва да изберете този или тези, които ще се включат най-безпроблемно в рутината ви.

Храни за закуска, които ще подобрят здравето на червата ви

Ето някои от най-добрите сутрешни навици, които могат да доведат до големи ползи за здравето на червата.

1. Започнете сутринта си с успокояващ режим

Много от нас скачат от леглото с рутинна работа, независимо дали това включва превъртане през входящата ви поща, докато сте полузаспали или бързате да се подготвите за работа. Това обаче не са идеални начини да започнете сутринта с релаксираща нотка и могат да имат отрицателни последици както за ума, така и за червата ви.

Червата и мозъкът са свързани чрез стотици милиони нерви, известни като чревна нервна система. Това често означава, че това, което се случва в мозъка ни, може да повлияе на това, което се случва в червата ни и обратно. Вместо да започнете сутринта си в бързане или със стимулиращи дейности, заменете това с дейност, която ще даде приоритет на оста черва-мозък. Помислете: водене на дневник, медитация или дори няколко дълбоки вдишвания, преди да станете от леглото.

2. Движете тялото си

Нежните форми на движение сутрин също могат да насърчат здравето на червата. Различни дейности влияят положително върху разнообразието от чревни бактерии, вариращи от аеробни дейности до йога. Отново, тези предимства могат да бъдат приписани на оста черва-мозък. Ползите за психичното здраве, които идват от тези дейности, може да са причината, поради която чревните бактерии реагират благоприятно на движението и активността на вниманието, което води до повишено изобилие на пробиотици в червата.

3. Вземете малко слънчева светлина

Разходката може да е един от най-добрите сутрешни навици за здравето на червата, тъй като можете да извлечете безброй ползи с всяка стъпка. Тя успокоява, докато нежно събужда тялото ви за предстоящия ден. През цялото време ще се наслаждавате на полезни за червата предимства от слънчевия витамин.

Сигналите на храносмилателната система, че зеленчуците не действат добре на червата ви

Много хора смятат, че получаването на сутрешна слънчева светлина е важно само във връзка с техния циркаден ритъм и подпомагане с хормони, за да ги поддържат нащрек през целия ден. Въпреки това, едно интересно проучване при здрави жени показа, че излагането на UVB лъчи, което повишава техните серумни нива на витамин D, е в състояние да доведе до значителни положителни промени в изобилието на редица пробиотични щамове в техните черва. Плюс това, тези резултати са по-изразени в групата на слънчева светлина, отколкото в друга група, в която участниците са приемали добавка с витамин D.

4. Отпийте кафе или чай

Насладете се на вкусна чаша кафе. Важно е поддържането на хидратация с вода както за храносмилането, така и за цялостното здраве, но кофеинът също е добър стига  да можете да понасяте стимуланта. Насладете се на чаша филтрирано кафе или чай сутрин или без кофеин след обяд. Те са богати на фитохимикали, които вашите чревни микроби обичат.

Ако кофеинът не ви харесва или ако червата ви са много чувствителни, изберете безкофеиново кафе или чай, като и двете ще ви осигурят полезни фитохимикали.

5. Правете си закуска с пребиотици и пробиотици

Въпреки че пробиотиците са склонни да привличат светлината на прожекторите в разговора за здравето на червата, пребиотиците са също толкова важни, тъй като те хранят полезните чревни бактерии. Примерно меню за богата на пребиотици закуска може да изглежда така:

Овесени ядки с натрошено кашу

Нарязано киви

Чаена лъжичка устойчиво нишесте на прах от зелен банан

Тази закуска предлага смес от пребиотици под формата на устойчиво нишесте, разтворими пребиотични фибри и дори полифеноли. Всички работят заедно, за да нахранят по-голямо разнообразие от пробиотици в червата ви, да подобрят храносмилането и подвижността и да помогнат за балансиране на нивата на кръвната ви захар.

Като ядете пробиотични храни за закуска, вие естествено ще добавите към разнообразието от чревни бактерии, които присъстват в тялото ви, като допълнително ще подобрите здравето на червата от момента, в който се събудите.

 Пробиотиците на кефира са особено ценни със способността си да се задържат в червата ви, за да растат и да се размножават, в сравнение с много други богати на пробиотици храни, за които е известно, че са по-преходни и остават само за няколко часа. Това може да се дължи на по-голямото разнообразие в наличните щамове, както и на изобилието от бактерии поради по-продължителната ферментация на кефира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com