5 храни, които естествено подобряват спортните постижения

3147
5 храни, които естествено подобряват спортните постижения
Снимка: iStock

Енергията, която получавате от храната, помага на тялото ви да намали възпалението, да се бори с болестите и да продължи да развива сила и скорост чрез физическа активност.

На пазара съществуват много добавки, които помагат за подобряване на спортните постижения, но никой от тези продукти може да не е толкова ефективен, колкото хранителните вещества, осигурени от цели храни.

Много спортисти наблягат прекалено много на въглехидратите, протеините и мазнините и се фокусират твърде малко върху храни, богати на микронутриенти. Някои микроелементи могат значително да повлияят на ефективността и възстановяването. Следните четири групи храни осигуряват основни витамини и минерали. Те също са пълни със здравословни мазнини, протеини и ензими, които регулират телесните функции и поддържат клетките ни здрави:

  • плодове
  • зеленчуци
  • ядки
  • семена

Когато се консумират сурови и неварени, следните пет храни ще ви помогнат да поддържате представянето си на върха.

Витаминозна бомба: Салата с червено цвекло и бейби спанак

Алкализирайте тялото си с кълнове

Яденето на сурови плодове и зеленчуци е един от начините да сте сигурни, че получавате най-много витамини, минерали и аминокиселини от храните, които ядете. Суровите храни съдържат най-голямо количество хранителни вещества и ензими, които захранват всяка от функциите на тялото ви.

Кълнове като репички, детелина, броколи и люцерна са отлични източници на протеини и ензими, необходими за поддържане на добро здраве. Кълновете са лесни за приготвяне и смилане. Освен това те могат да помогнат на тялото ви да неутрализира свободните радикали, за да създаде по-алкална среда за правилното функциониране на клетките.

Намалете възпалението с ленено семе

Хроничното възпаление в тялото може да доведе до сериозно заболяване, ако не се лекува. Възпалението може да доведе до:

  • сърдечно-съдови заболявания
  • някои видове рак
  • автоимунни нарушения

Омега-3 мастните киселини могат да намалят това възпаление и да поддържат много процеси, които допринасят за клетъчното заздравяване.

Лененото семе е с високо съдържание на омега-3 и диетични фибри. То обикновено се използва за подобряване на здравето на храносмилането. Може също да помогне за понижаване на нивата на холестерола. Други големи източници на омега-3 са семената от чиа и орехите.

Подобрете издръжливостта със сок от цвекло

Цвеклото е с високо съдържание на въглехидрати, необходими за поддържане на енергия и съдържа много антиоксидантни и противовъзпалителни хранителни вещества. Високото съдържание на нитрати в цвеклото също може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове. Това може да помогне за понижаване на кръвното налягане и увеличаване на количеството кислород, доставен до клетките.

Пиенето на чаша сок от цвекло на ден може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да подпомогне притока на кръв, според проучване.

2 лъжици ленено семе дневно са враг за лошия холестерол

Преборете умората с тиквени семки

Ако сте в добро общо здравословно състояние, но често се задъхвате или имате затруднения с контролирането на сърдечната си честота по време на тренировка, тялото ви може да изпитва недостиг на желязо. Желязото е от съществено значение за производството на здрави червени кръвни клетки, които доставят кислород до тъканите в тялото.

Без достатъчно желязо в кръвта се уморявате по-бързо. Липсата на кислород може да повлияе на сърдечната честота и имунната функция. Тиквените и тиквените семки са чудесен източник на растително желязо. Те също са пълни с фибри, здравословни мазнини и протеини.

Стимулирайте възстановяването с бразилски орех

Интензивните упражнения могат да бъдат тежки за тялото ви. Правилното възстановяване е от съществено значение за подобряване на вашата сила. Здравословните мазнини и храни, богати на основни витамини и минерали, могат да помогнат за подобряване на имунната функция и функцията на щитовидната жлеза. Те могат също така да защитават и възстановяват костите и съединителната тъкан. Бразилските орехи са отличен източник на протеини, мазнини и други основни хранителни вещества.

Бразилските орехи са с високо съдържание на хранителни вещества, които помагат за контролиране на кръвното налягане, като например:

  • натрий
  • калций
  • калий
  • магнезий

Яденето само на няколко бразилски ореха всеки ден може да стимулира вашите естествени процеси на възстановяване и да ви помогне да изградите и поддържате здрави кости и мускули.

Баланс и вариация

Здравословната и разнообразна диета, съдържаща пълноценни въглехидрати, протеини и мазнини, и изобилие от растителни източници, богати на микронутриенти и антиоксиданти, ще осигури най-добрия баланс на хранене за оптимално представяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com