5 начина да спрете косопада

5757
5 начина да спрете косопада
Снимка: iStock

Косопадът не трябва да се приема леко. От множеството натуропатични съвети срещу косопад сме избрали пет акцента за вас. Независимо дали китайска медицина, ароматерапия, хомеопатия, органична сяра или целенасочено управление на стреса, прочетете нашите пет съвета срещу косопад, за да разберете как естествените терапии могат да се борят с косопада.

Съвет 1: МСМ срещу косопад

МСМ означава метилсулфонилметан или органична сяра. Сярата е микроелемент, който осигурява мека кожа, здрави нокти и здрава коса. Ако има липса на сяра в диетата, здравето на косата също може да пострада.

Косата се състои от протеин, наречен кератин, наред с други неща. Ако тялото иска да произвежда кератин за здрава и силна коса, то се нуждае от органична сяра. Ако няма достатъчно налична сяра, не само кожата губи своята еластичност, но и ноктите стават чупливи. Ако има косопад, разбира се, тялото успява да се регенерира много по-добре, ако е снабдено и с достатъчно органична сяра (MСM). Тогава косата може не само да порасне енергично, но и да има повече обем и здрав блясък.

Най-честите ГРЕШКИ при боядисване на косата

MСM може да се приема вътрешно на таблетки или капсули. Но има и вариант за външно приложение, а именно МСМ гел.

Външната употреба на МСМ е предмет на корейско проучване от 2009 г. МСМ се прилага заедно със 7,5% разтвор на магнезий върху участъци от кожата, засегнати от косопад.

Беше показано, че тази терапия води до същите успехи като лечението с 5% разтвор на миноксидил (напр. Rogaine) - поне при мишки.

Известно е, че миноксидилът действа само докато се използва лекарството. Ако спрете да го приемате, косопадът прогресира или дори започва повече от всякога.

Съвет 2: Китайски лечебни растения срещу косопад

В традиционната китайска медицина загубата на коса се свързва с проблеми с черния дроб и бъбреците. Следователно някои китайски терапии за косопад се фокусират върху укрепването на тези два органа.

Това се прави с три особено лечебни растения:

  •     Годжи бери (Lycium barbarum),
  •     Черната черница 
  •     Килимно дърво (Persicaria affinis или наричано още Polygonum affine).

Годжи берито понякога се нарича най-здравословното зрънце в света. Родом от Китай, то има много повече витамини и минерали от повечето други култивирани плодове и зеленчуци. Съдържанието на каротин в годжи бери е по-високо от това в морковите, съдържанието им на витамин С е по-високо от това на портокалите, а антиоксидантният им ефект се смята за над сто пъти по-силен от този на броколите. Освен че е доказано, че засилват имунната система, предотвратяват признаците на стареене и дори се предполага, че предотвратяват язви, годжи бери отдавна се използват в Китай за укрепване на черния дроб и бъбреците.

Черната черница, която е едно от последните дървета, които поникват през пролетта, също вирее много добре в Централна Европа. Други лечебни растения, които традиционно се използват в Китай за косопад са

  • гинко,
  • многоцветният плетив и
  • донгкуай

Обикновено се смята, че гинко стимулира кръвообращението и следователно може да осигури по-добро кръвообращение в скалпа.

5 бързи начина да придадете обем на косата си

Съвет 3: Ароматерапия срещу косопад

Етеричните масла са силно концентрирани екстракти от цветовете, листата, кората и корените на различни растения.

Етеричните масла от следните растения са доказали своята ефективност при косопад:

  •     бреза
  •     кайепут
  •     синя лайка
  •     лавандула градински чай
  •     морски бор
  •     мъдрец
  •     плод хвойна
  •     хвойново дърво
  •     кедър

Счита се, че следното стимулира растежа на косата:

  •     залив (западноиндийски лавр)
  •     бреза
  •     синя лайка
  •     розмарин
  •     хвойна
  •     Иланг Иланг

Лъскава коса у дома – ето как

Съвет 4: Хомеопатия срещу косопад

При продължителен косопад може да бъде полезно и индивидуално конституционално лечение, но то трябва да се извършва само от опитен и квалифициран хомеопат. Острият косопад може - в зависимост от съпътстващите обстоятелства - да се повлияе с различни хомеопатични препарати.

Селенът, например, се предписва от хомеопати, когато става въпрос за лечение на косопад, който е придружен от болки в скалпа. Когато се появи косопад по време на бременност, подходящото лекарство често е Lachesis, косопадът след кърмене може да бъде спрян с натриев хлорат, а косопадът след раждане може да изисква Lycopodium или дори Sepia. Последното също би било лекарство на избор, ако косопадът е свързан с менопаузата. Ако косопадът е придружен от възпален скалп или дори циреи, хомеопат може да предпише Aurum. Ацидум фосфорикум е подходящ при косопад, възникнал в резултат на загуба на близък или тежко (психическо) изтощение, като калиум фосфорикум е особено ефективен при косопад в резултат на психическо пренапрежение (особено при ученици).

Съвет 5: Управление на стреса срещу косопад

Добре известно е, че стресът и психологическите проблеми оказват огромно влияние върху тялото. Това обикновено се проявява в храносмилателни проблеми или безсъние. Но косопадът може да бъде и пряк резултат от продължителни стресови ситуации.

Все още не е ясно изяснено как точно стресът причинява падане на косата. Смята се, че хормоните на стреса, като например норепинефринът, може да увреди космения фоликул, като причини възпаление там. Възпалението от своя страна гарантира, че косата преминава в така наречената фаза на покой по-рано от планираното. Във фазата на покой обаче косъмът остава само два до три месеца, след което пада. Така че, ако страдате от косопад и в същото време водите постоянен стресов живот, тогава намаляването на стреса с помощта на специални техники за релаксация би било силно препоръчително, за да се успокоите отново и по този начин да дадете на косата възможност да се възстанови и израсне отново.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

4 зодии, които са сладки като бонбони

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Еликсир на здравето: 5 най-здравословни сока според диетолозите

4 знака, че ще срещнете бъдещия си партньор през 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com