5 потенциални ползи за здравето от вендузната терапия

3749
5 потенциални ползи за здравето от вендузната терапия
Снимка: Pixabay.com

Вендузите могат да бъдат ефективен начин за успокояване на мускулна болка и дискомфорт, наред с други проблеми.

Вендузите са древна терапия, при която чашки, направени от стъкло, бамбук, керамика или в наши дни понякога пластмаса, се поставят върху кожата, за да се насърчи заздравяването. Вендузите се практикуват от хиляди години по целия свят в страни като Египет, Китай и Гърция за лечение на различни заболявания, от главоболие до храносмилателни проблеми и болка.

Има два вида вендузи: „мокри вендузи“ и „сухи вендузи“. И двете включват създаване на вакуум в чашите чрез топлина или смукателно устройство и след това поставяне на чашите върху кожата. Това засмукване издърпва кожата и разрушава капилярите или кръвоносните съдове под кожата, създавайки ефекта на натъртване. След това тялото реагира на това като на нараняване, изпращайки повишен кръвен поток там, за да насърчи изцелението.

При мокро поставяне на вендузи, практикуващият леко пробива кожата и кръвта се изтегля в чашата. Традиционно се смята, че чрез тези пробиви токсините напускат тялото по време на терапията.

Днес вендузите се извършват от различни практикуващи, включително акупунктуристи, хиропрактици, физиотерапевти, масажисти и лекари.

Въпреки че вендузите се практикуват като лечебна терапия от хилядолетия, съвременната медицина все още работи, за да разбере колко ефективна може да бъде тя като допълващо лечение. Настоящите научни доказателства за техните ползи за здравето са сравнително ограничени, но някои проучвания, както и анекдотични доклади от практикуващи, подкрепят употребата им при няколко симптома и състояния.

1. Могат да намалят болката и възпалените мускули

Вендузите най-често се използват за лечение на спортисти и други хора с възпалени мускули и болка.

Някои изследвания показват, че вендузите могат да помогнат за възстановяване на мускулите. Едно малко проучване на 12 души, например, установи, че вендузите са ефективен начин за лечение на мускулна умора 24 часа след като участниците тренират бицепсите си в лабораторията.

Вендузите също могат да намалят хроничната болка. В изследване на 26 проучвания, авторите установиха, че като цяло терапията с вендузи показва положителни резултати при хронична болка в гърба, но въпреки това има ограничена стандартизация в протоколите за лечение.

2. Могат да облекчат главоболие и мигрена

Някои изследвания показват, че хората, които имат хронично главоболие или мигрена, могат да се възползват от вендузите. Едно неконтролирано проучване разглежда 70 души с хронично напрежение или мигренозно главоболие и установява, че тези, които са били подложени на вендузи, са имали 66% намаление на средната тежест на главоболието. Участниците също са имали намаляване на броя на главоболията, които са имали на месец, с 12,6 дни.

Проучване, публикувано през февруари 2019 г. на 132 души с мигрена, установи, че тези, които са били лекувани с терапия с вендузи, са имали значително намаляване на интензивността на болката в сравнение с тези в контролната група, които не са получавали вендузи и само са попълнили оценки.

Древен китайски метод: Натиснете тази точка от тялото си и ще останете изненадани от резултата

3. Могат да подобрят синдрома на карпалния тунел

Някои изследвания предполагат, че вендузите могат да помогнат за лечение на синдрома на карпалния тунел, състояние, което причинява изтръпване и болка в ръката и предмишницата.

В едно проучване на 52 пациенти със синдром на карпалния тунел и свързана болка във врата и раменете, изследователите са лекували 26 души с мокри вендузи в областта на трапеца и други 26 души само с нагревателна подложка в същата област. Авторите открили, че тези в групата с вендузи съобщават за по-малко болка седмица след сесията, отколкото тези в групата с нагревателна подложка.

4. Могат да помогнат при артрит

Терапията с вендузи може да облекчи симптомите на артрит. Едно проучване сравнява ефектите от вендузите с болкоуспокояващо при 20 души, живеещи с остеоартрит на коляното. Тези в групата със суха вендуза са били подложени на 11 сесии за период от две седмици, докато останалите участници са получавали 650 милиграма болкоуспокояващо три пъти на ден за същия период от време. В края на периода на изследване изследователите установиха, че тези в групата на вендузи имат по-добри резултати по отношение на болка, сутрешна скованост, чувствителност и подуване, отколкото тези, които приемат болкоуспокояващите. Тези в групата на лекарството са реагирали по-добре на нощното облекчаване на болката.

Точков масаж гони стреса и премахва умората

5. Могат да помогнат при умората и да подобрят настроението

Тези, които практикуват и редовно получават терапия с вендузи, твърдят, че има и значителни ползи за психичното здраве. Според експерти вендузите могат да помогнат за облекчаване на стреса, да увеличат релаксацията и чувството за спокойствие и дори да ви помогнат да заспите.

Трябва ли да опитате вендузи

Въпреки че вендузите са безопасни за повечето хора, тези с кожни заболявания, като дерматит, язви и едем (подуване), трябва да избягват вендузите. Също така не се препоръчва за бременни жени и хора с нарушения на кръвосъсирването, епилепсия, проблеми със съсирването на кръвта, псориазис, екзема, рак и хронични чернодробни, бъбречни или сърдечни заболявания.

Отново имайте предвид, че изследванията относно ползите за здравето от вендузите са много ограничени и са необходими по-строги проучвания, за да се определи ефикасността му при различни състояния и пациенти. Но ако сте любопитни относно лечението и нямате някое от посочените по-горе състояния, можете да говорите с вашия лекар, за да опитате вендузи. Просто не забравяйте да отидете при лицензиран професионалист и избягвайте поставянето на вендузи у дома сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com