5 причини да се будим по никое време

13906
5 причини да се будим по никое време
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че събуждането през нощта е естествена част от цикъла на съня, честите или продължителни събуждания могат да нарушат цялостното качество на съня ни, като ни карат да се чувстваме уморени и отпаднали през деня. Ако имате постоянни нощни събуждания, които влияят на благосъстоянието ви, от решаващо значение е да се консултирате с медицински специалист или специалист по съня, за да установите и отстраните всички основни проблеми.

Циркадните ритми: Една от основните причини да се будим през нощта са естествените циркадни ритми на тялото ни. Тези вътрешни биологични часовници регулират циклите ни на сън и бодърстване и се влияят от външни сигнали като светлина и температура.

През нощта тялото ни преминава през различни цикли на сън, включително сън с бързо движение на очите (REM) и не-REM сън. Краткото събуждане по време на тези цикли е нормално и често остава незабелязано. Тези кратки събуждания позволяват на тялото ни да провери промените в околната среда и да се увери, че всичко функционира правилно, което допринася за цялостното качество на съня.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Нощни посещения в банята: Нуждата от уриниране, известна още като ноктурия, е често срещана причина за събуждане през нощта. Тя може да бъде причинена от фактори като прекомерна консумация на течности преди лягане, някои медицински състояния като свръхактивен пикочен мехур или уголемена простата, или свързани с възрастта промени във функцията на пикочния мехур. Въпреки че е нормално да се събудите веднъж през нощта, за да използвате тоалетната, честите събуждания могат да нарушат режима на съня и може да изискват медицинска помощ.

Стрес и безпокойство: Емоционални фактори като стрес, тревожност и безпокойство могат да доведат до нощни събуждания. Когато съзнанието ни е завладяно от мисли или притеснения, може да е трудно да останем заспали. Техниките за управление на стреса, упражненията за релаксация и създаването на успокояваща рутина преди лягане могат да помогнат за намаляване на тези смущения и подобряване на качеството на съня.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Фактори на околната среда: Шумът, промените в температурата и неудобните условия за сън могат да предизвикат събуждане през нощта. Външни фактори, като хъркането на партньора, шумният съсед или твърде горещата или твърде студената стая, могат да нарушат съня ви. Поддържането на тиха, комфортна и тъмна среда за сън може да намали тези проблеми.

Медицински състояния: Някои медицински състояния, като сънна апнея, синдром на неспокойните крака и безсъние, могат да доведат до чести нощни събуждания. По-специално сънната апнея причинява прекъсвания на дишането по време на сън, което води до внезапни събуждания, тъй като тялото се опитва да възстанови нормалния въздушен поток. Идентифицирането и лечението на основните медицински състояния е от съществено значение за постигането на непрекъснат и спокоен сън.

Простите корекции в начина на живот, по-добрата хигиена на съня и, ако е необходимо, медицинското лечение могат да ви помогнат да се радвате на по-спокоен и непрекъснат сън, като насърчават цялостното здраве и благополучие. Не забравяйте, че качественият сън е от съществено значение за физическото, умственото и емоционалното благополучие, а разбирането на причините за нощните събуждания може да бъде първата стъпка към подобряване на съня ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com