5 признака, че не пиете достатъчно вода

10053
5 признака, че не пиете достатъчно вода
Снимка: iStock

Водата е от съществено значение за цялостното ни здраве и благополучие. Тя играе решаваща роля за поддържане на телесните функции и осигуряване на оптимална работоспособност. Много хора обаче не успяват да консумират достатъчно количество вода дневно, което води до дехидратация и потенциални здравословни проблеми. Ето пет признака, които показват, че не пиете достатъчно вода:

Постоянна умора

Чувството за умора и отпадналост дори след добър сън може да е признак за дехидратация. Водата е отговорна за пренасянето на кислород и хранителни вещества до клетките, а когато има недостиг, организмът ви не може да функционира оптимално, което води до умора и понижени нива на енергия.

Суха кожа и устни

Водата помага за поддържане на еластичността на кожата и нивото на влага. Когато сте дехидратирани, тялото ви пести вода, като я пренасочва далеч от кожата, което води до сухота, лющене и напукани устни. Пиенето на достатъчно вода може да ви помогне да поддържате кожата си хидратирана и да подобрите цялостния ѝ вид.

Експерти: Ето кои са най-добрите храни и напитки при дехидратация

Тъмна урина и намалено уриниране

Проследяването на цвета на урината може да даде ценна информация за нивото на хидратация. Ако урината ви е с тъмножълт или кехлибарен цвят, това е знак, че не пиете достатъчно вода. Освен това намалената честота на уриниране или малките количества урина показват дехидратация.

Повишен глад и апетит

Понякога тялото ви може да обърка жаждата с глад, което води до повишен апетит и ненужно желание за храна. Когато сте дехидратирани, сигналите на тялото ви могат да се объркат, което води до ненужно похапване. Пиенето на вода, преди да посегнете към закуска, може да ви помогне да определите дали наистина сте гладни или просто жадни.

Главоболие и световъртеж

Дехидратацията може да доведе до главоболие и чувство на замаяност. Водата помага за поддържане на баланса на течностите в тялото ви, включително в мозъка. При недостиг на вода мозъкът може временно да се свие или да се свие, което предизвиква главоболие и замаяност.

Кои са първите симптоми на обезводняване?

За да се осигури адекватна хидратация, обикновено се препоръчва да се пият поне осем чаши вода (около 64 унции) на ден. Индивидуалните нужди от вода обаче могат да варират в зависимост от фактори като ниво на активност, климат и общо здравословно състояние. Важно е да се вслушвате в тялото си и да пиете вода през целия ден, дори преди да почувствате жажда.

Не забравяйте, че други напитки като кафе, чай и газирани напитки не могат да заменят ползите от обикновената вода. Тези напитки могат да съдържат диуретични свойства, които могат да увеличат загубата на течности. Затова е важно да дадете приоритет на приема на вода като част от здравословния начин на живот.

Поддържането на хидратация е от решаващо значение за поддържане на оптимално здраве. Като разпознавате тези признаци на недостатъчен прием на вода, можете да направите необходимите корекции, за да осигурите на тялото си необходимата хидратация, за да функционира правилно. Дайте приоритет на консумацията на вода и я превърнете в навик, за да се чувствате свежи, енергични и здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com