5 трика, с които да се предпазите от ухапвания от насекоми през лятото

24266
5 трика, с които да се предпазите от ухапвания от насекоми през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Важно е да се знае, че за човек, особено за дете, отровите и слюнката на насекомите са опасни, тъй като при попадане в тялото те предизвикват интензивни локални реакции или системни реакции като оток на Квинке или анафилактичен шок. И вече има необратими промени в кръвоносната система, в бронхите, червата, бъбреците - когато се образува вътрешен оток. От това трябва да се страхувате. И не винаги майките, възрастните могат да оценят ситуацията в момента, когато се появи ухапване от насекомо. Понякога те дори няма да забележат например, а ще го видят едва у дома.

За да предотвратите ухапвания от насекоми, трябва да се държите правилно при разходки: използвайте репеленти, фумигатори, за да отблъснете насекомите. Носете подходящите дрехи: те не трябва да са тъмни, нито ярки. Най-добре е да изберете бяло, зелено или светлокафяво облекло.

Ето как лесно да направите мрежа против комари за вашия прозорец

Комарниците са лесен начин да защитите дома си от мухи, всякакви други насекоми и най-вече от комари. Ако мечтаете за отваряне на прозо...

Освен това през този период не можете да използвате козметика, която има много интензивна, силна миризма. Не трябва първо да използвате шампоани, гелове или парфюми, ако излезете в градината за пикник.

Добре е преди да отпиете от чашата си, да проверите дали не е кацнало някое насекомо. Ходенето с боси крака по поляната също е опасно.

Ако се натъкнете на пчели, не започвайте да махате с ръце. Просто запазете спокойствие и опасността може да ви отмине.

Ето в какви случаи трябва да отидете на лекар

Нов пробив в борбата с маларията

Учените създадоха нова форма на популярен инсектицид за борба с маларийните комари - делтаметрин. Благодарение на това той започна да д...

Препоръчително е да се извърши самостоятелно първоначалното лечение на ухапването. Необходимо е винаги да имате антихистамин от първо поколение със себе си - дори за възрастен или за дете. Защо първото поколение? Тъй като те облекчават остра алергична реакция, локален оток, възпаление и имат лек седативен ефект, т.е. причиняват сънливост и по този начин не позволяват на детето да надраска мястото на ухапване, което би причинило още по-силно подуване.

И е препоръчително да имате бутилка вода със себе си. Можете веднага да изплакнете мястото с вода. И ако е и хладна, ще облекчи зачервяването и подуването. Така че, трябва да напоите раната, да приложите нещо хладно и да поддържате, докато се приберете вкъщи.

Освен ухапванията от комари през лятото иам опасности от слънчево изгаряне. Някои, разбира се, нехаят. Други споделят, че буквално за 15 минути са изгорели на слънцето и след това в продължение на четири дни се мажели с кисело мляко. Това е  много болезнено и неприятно.

Правилно е, че слънцето се показва и всички не се сещат, че трябва да започнат да използват препарати срещу слънчево изгаряне. Повечето хора,  активно правещи слънчеви бани, дори да не разбират кога са получили изгаряне. Да, слънчевата радиация през лятото има своите "светли" и "тъмни" страни. Има положителен ефект върху човешкото здраве в определено количество и при определена дължина на вълната на ултравиолетовото лъчение. Полезна е късата вълна и е достатъчно да се получава слънчева радиация от 5 до 25 минути на ден, за да може кожата да произвежда витамин D, който е полезен при фосфорно-калциевия метаболизъм. Но преванивните мерки за по-дълъг период са задължителни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com