6 грешки в есенното хранене, които убиват имунитета

1317
6 грешки в есенното хранене, които убиват имунитета
Снимка: iStock

Есента е сезон, известен с красивите си листа, свежия въздух и обещанието за уютни пуловери и топли напитки. Това обаче е и времето, когато имунната ни система се нуждае от допълнителна подкрепа, тъй като преходът от лятото към зимата може да ни направи по-податливи на заболявания. За съжаление има няколко често срещани грешки в есенното хранене, които могат да отслабят имунната ни защита. Ето шест от тях:

Пренебрегване на сезонните продукти: Една от най-големите грешки в есенното хранене е да не се възползваме от наличните сезонни плодове и зеленчуци. Богатите на хранителни вещества храни като тикви, ябълки и тиква са пълни с важни витамини и антиоксиданти, които могат да подсилят имунната ви система. Вместо това много хора избират преработените, готови храни, пропускайки естествените свойства на тези сезонни лакомства, които повишават имунитета.

Хранителни грешки, които разрушават имунитета

Претоварване със захарни изделия: Есента е синоним на Хелоуин и Деня на благодарността, които често са съпроводени с изобилие от сладки лакомства и десерти. Консумацията на прекомерно количество захар отслабва имунната ви система, като потиска способността на белите кръвни клетки да се борят с инфекциите. Умереността е от ключово значение, за да избегнете компрометиране на имунната си защита.

Пропускане на хидратацията: По-ниските температури могат да доведат до намаляване на желанието за вода, но поддържането на добра хидратация е от съществено значение за поддържането на силна имунна система. Дехидратацията може да отслаби способността на организма ви да се бори с инфекциите и болестите, така че не забравяйте да пиете вода, билкови чайове и подхранващи бульони през целия сезон.

Пренебрегване на витамин D: При по-малко слънчева светлина през есента организмът ни може да изпитва недостиг на витамин D, който играе решаваща роля за функционирането на имунната система. Прекарването на време на открито, дори и в облачни дни, и включването на богати на витамин D храни в диетата ви, като мазна риба и обогатени млечни продукти, може да помогне за предотвратяване на този дефицит.

Отказ от здравословни мазнини: Здравословните мазнини, като тези, които се съдържат в авокадото, ядките и зехтина, са от съществено значение за здравето на имунната система. Те помагат за регулиране на възпалението и подпомагат производството на имунни клетки. Пропускането на тези мазнини в полза на диета с ниско съдържание на мазнини може да застраши способността на организма ви да се защитава от патогени.

Лекар: За железен имунитет яжте тези храни през октомври

Прекомерна консумация на алкохол: Почивният сезон често води до увеличаване на консумацията на алкохол, което може да има вредно въздействие върху имунната ви система. Прекомерното пиене отслабва защитните сили на организма ви, което ви прави по-податливи на инфекции. Важно е да се наслаждавате на алкохола в умерени количества и да се уверите, че успоредно с него поддържате балансирана диета.

За да защитите имунната си система през есенния сезон, се съсредоточете върху добре балансирана и богата на хранителни вещества диета, която включва сезонни продукти, свежда до минимум приема на захар, дава приоритет на хидратацията, отговаря на нуждите от витамин D и здравословни мазнини и ограничава консумацията на алкохол.

Избягвайки тези често срещани грешки в храненето, можете да подготвите по-добре организма си да се справи с предизвикателствата, които есенното време и празниците могат да донесат, като запазите здравето и жизнеността си през целия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com