6 причини да пиете вода с лимон

17469
6 причини да пиете вода с лимон
Снимка: iStock

Чаша лимонова вода, изпита на гладно, ви разхубавява - това е един от многото митове, свързани с отслабването. Това обаче не означава, че водата с лимонов сок не си струва да се пие - напротив!

Специалистите по хранене препоръчват тя да се пие умерено количество от тази напитка (напр. една чаша на ден 30 минути преди или след хранене). Причината? Лимоновата вода подпомага храносмилателната система и самоочистването на организма от токсини, понижава нивата на холестерола и е полезна при хипертония. Това обаче не е всичко.

Има шест причини, поради които трябва да пиете вода с добавен лимонов сок (препоръчва се сок от половин лимон на чаша вода).

Имайте предвид, че лимоновият сок отслабва емайла, затова след като изпиете напитката, изплакнете устата си с вода или изчакайте около 30 минути и измийте зъбите си.

Ползи от лимонената кора - не я изхвърляйте

Лимонът предпазва от подкиселяване

Противно на това, което може да си помислите, предполагайки киселия вкус на лимона, той е отличен алкалообразуващ продукт. Помага за неутрализиране на киселинните продукти на метаболизма. Киселинно-алкалният дисбаланс може да бъде причина за постоянна умора, главоболие, апатия, отпадналост. Подкиселяването на организма се насърчава от прекомерната консумация на месо, птици, картофи или сирене.

Лимонът подпомага храносмилането и детоксикацията

Съдържащите се в лимона съединения (т.нар. терпени) стимулират производството на слюнка и храносмилателни ензими, което от своя страна улеснява храносмилането. Лимоновата вода има благоприятен ефект върху черния дроб - прочиства го и увеличава производството на жлъчка. Тези процеси допринасят за отстраняването на замърсяванията от организма.

Лимонът понижава кръвното налягане

Това се дължи на съдържащите се в лимона калий и флавоноиди. Други храни, препоръчани при хипертония, са червените боровинки, лукът, чесънът и цвеклото.

Полезно ли е кафето с лимон и трябва ли да го предпочитате?

Лимонът намалява риска от язва на стомаха

Това свойство плодовете дължат на наличието на бактерицидни пектини, терпени и етерични масла. Бактерицидният ефект на лимоните не се ограничава само до унищожаването на Helicobacter pylori, причиняващ язви, но и до бактериите на маларията или коремния тиф. Лимоновата вода може да се използва за гаргара при възпаление на устната кухина.

Лимонът понижава холестерола, укрепва кръвоносните съдове

Лимонът е добър източник на флавоноиди (растителни пигменти). Те имат благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система - повишават еластичността на кръвоносните съдове (рутин), уплътняват ги (което предотвратява натъртвания или кървене на венците), забавят развитието на атеросклероза и понижават нивото на "лошия" холестерол (хесперин).

Лимонът ускорява заздравяването на рани

Това се дължи на аскорбиновата киселина (витамин С), с която лимонът изобилства (той не е рекордьор в това отношение; кивито и касисът например съдържат повече витамин С от него). Аскорбиновата киселина е от съществено значение не само за поддържане на кожата в добро състояние, но и за здрави кости, хрущяли и зъби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com