6-те най-лоши храни и напитки за вашите зъби, според зъболекарите

3140
6-те най-лоши храни и напитки за вашите зъби, според зъболекарите
Снимка: iStock/Guliver

С рисковете от смъртоносни вируси и неочаквано заболяване може лесно да забравите за здравето на зъбите си. Но е важно да се даде приоритет. Проучванията показват, че може да има връзка между здравето на вашите зъби и сърдечно-съдовите заболявания и дори връзки с ревматоиден артрит.

Ако не се отнасяте добре с устата си, има бактерии, които могат да растат и да причинят заболяване, но също така тези бактерии могат да причинят проблеми в други части на тялото.

Освен това, продължаващата болка в зъбите може да повлияе на психичното ви здраве. Всичко това означава, че проблемите със зъбите са нещо, което искате да избегнете и да лекувате, когато е възможно.

Що се отнася до поддържането на зъбите ви здрави, има определени храни и напитки, които според зъболекарите са особено вредни; някои създават благоприятна среда за кариес, докато други могат да причинят действителни фрактури на зъбите. По-долу зъболекарите споделят кои храни и напитки са най-опасни за вашите зъби и какво можете да направите, за да ги предпазите.

Цитруси

Въпреки че цитрусите са полезни за нашето здраве, тъй като са отличен източник на витамин С, киселинният им характер го прави труден за вашите зъби. Цитрусите могат да повишат нивата на киселинност в устата ви.

Портокалите или грейпфрутите, почти всеки цитрус може да доведе до намаляване на рН в устата ви, което го прави киселинно. Това може да доведе до деминерализация на зъба или разрушаване на емайла.

Лед

Много хора наистина харесват лед, но това не е добре за вашите зъби, поради това, че ниската температура на леда може да бъде трудна за хора с чувствителни зъби, а твърдостта може да доведе до фрактури на зъбите.

Изпиването на чаша вода с лед не носи непременно заплаха, това се случва най-вече, ако го дъвчете.

Лепкав бонбон

Това включва карамели, гумени червеи и всичко подобно. Те могат да се забият в жлебовете на зъбите ви и да бъдат трудни за изтриване, което означава, че парчета бонбон могат да останат.

Резултатът? Всичко, което остава върху зъбите ви, може да причини кариес.

Как да премахнем зъбния камък с естествени методи?

Хляб и крекери

лябът също може да бъде лепкав, което означава, че може да се забие в зъбите ви и да причини проблеми. Хлябът в крайна сметка се превръща в захар, което може да причини кариес.

Крекерите са вредни по същата причина, особено за децата. И тези крекери обикновено се правят от някакъв вид въглехидрат, който се превръща в захар, след което бактериите могат]също да причинят увреждане на зъбите ви.

Сода и енергийни напитки

Очевидно вредна напитка е содата, но може да сте шокирани колко много може да навреди на устата ви. Газираните напитки могат да бъдат супер кисели. Те могат да бъдат с нива на киселинност, близки до киселината на батерията.

Той отбеляза, че енергийните напитки също са вредни. „Повечето от тези неща са пълни с допълнителни захари, които определено не помагат“, каза той. „Но нивото на киселинност в него само по себе си, дори във версиите без захар, все още е много лошо за вашите зъби.“

Кафе

Кафето е друга кисела напитка, която може да увреди зъбите ви. Това важи независимо дали пиете кафето си черно или с подсладител.

За тези, които добавят захар, това е двойно вредно поради захарите, които се въртят в устата ви. .

Храни, които могат да насърчат доброто здраве на зъбите

За щастие има храни и напитки, които могат да подобрят зъбите ви. Започнете с хрупкави зеленчуци.

Моркови и хрупкавите зеленчуци са полезни за здравето като цяло, но за зъбите, когато влезете там и дъвчете, това помага да ги почистите.

Ябълките и целината също са полезни за вашите зъби. Тези хрупкави храни могат да помогнат за механичното премахване на плаката, докато ги ядете.

Друга полезна храна? Това е сиренето. То е доста добро за вашите зъби и всъщност може да се използв за неутрализиране на някои от киселините в устата ви.

7 храни, които разрушават зъбите

Освен това сиренето съдържа калций, който помага за укрепването на зъбите ви и след това стимулира слюнката, добавяйки, че това помага да се върнат нивата на pH в устата ви до изходното ниво.

И накрая, не спете с напитки като вода, мляко и зелен чай. Те могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на киселинност в устата ви. Чаят може също така да бъде добър заместител за хора, които наистина обичат да пият като кафе през цялото време.

Други важни задачи за устна хигиена

Миенето и почистването с конец за зъбите са важни основи на оралното здраве, но можете да направите и още.

Трябва да изплакнете устата си с вода или рН-алкален разтвор за уста като веднага след хранене или пиене, за да помогнете за неутрализиране на киселинността в устата ви. Трябва също да изчакате поне 30 минути, за да изчеткате, за да позволите на слюнката ви да буферира правилно тези киселини.

Добър съвет е да дъвчете дъвка ксилитол без захар след хранене в продължение на поне пет минути. Някои проучвания показват, че това помага много, защото ксилитолът всъщност може да инхибира бактериите, причиняващи кариес, а дъвченето помага да се стимулира слюнченият ви поток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com