7 начина за пестене на ток

7318
7 начина за пестене на ток
Снимка: Pixabay

Един от най-високите разходи във всяко домакинство са тези за ток. Особено осезателно ги усетихме през последните месеци. Ето няколко лесни начина как да пестите ток:

1. Осветление

Изгасяйте лампите в стаите, като излезете от тях. Използвайте енергоспестяващи крушки, които имат дълъг живот. Те са по-трайни и светят като стандартните. В момента се предлагат различни видове крушки - рефлекторни (за външно ползване), халогенни (те произвеждат повече светлина, като използват по-малко енергия), флуоресцентни (те са ефективни, но не произвеждат светлина), компактни флуоресцентни (използват ¼ от енергията на стандартните). Крушка от 20 вата осветява по същия начин като тази от 100 вата.

2. Уреди, включени в електрическата мрежа

Изключете от електрическата мрежа уредите, които не ползвате всеки ден. Макар да не работите с тях, те също консумират енергия, за да са в режим “готовност”. Особено важи този съвет за зарядните за компютър и телефон. Не ги дръжте в контактите. Възползвайте се от нощната тарифа.

Достигнах два пъти по-ниска сметка за ток с този трик

3. Стени и уплътнение

Проверете уплътненията на прозорците и вратите. По-добре да инвестирате средства в нови такива, ако има нужда, отколкото да увеличавате разходите си за отопление през студените месеци.
Около 40% от топлината в дома излиза през прозорците, 26% излиза през стените и 9% през пода. Ето защо качествената дограма е много важна. Ако поставите уплътнители на прозорците, ще спестите до 15% от потреблението на електроенергия.

4. Бойлер

Не дръжте бойлера включен през цялото време. Всички съвременни бойлери ви дават възможност да ги настроите точно колко да загряват водата. Освен това, повечето бойлери имат добра изолация и може спокойно да съхраняват водата топла до 12-14 часа Използвайте нощната тарифа. 

5. Климатик

Много съвременни климатици вече са от енергийно ефективен клас А+++, които спестяват до 70% повече ток от тези от по-нисък енергиен клас. Важна е и правилната настройка на климатика, за да се възползвате максимално от неговата ефективност. Поддържайте филтрите на уреда чисти. Прахът, който се натрупва в тях, не само вреди на здравето, но и намалява мощността на климатика. 

Хитри идеи и трикове как да си заредим телефона без ток

6. Фурна

Ще спестите ток, ако готвите няколко неща едновременно, за да се възползвате максимално от топлината й. Ако имате нужда от претопляне на ястие или нещо малко, по-добре не я включвайте, а ползвайте тостер или микровълнова печка. Избягвайте да отваряте фурната, докато готвите. След всяко отваряне търпите топлинна загуба. Изключвайте я поне 5 минути преди крайното време за готвене, за да се възползвате от остатъчната топлина. Добрият уплътнител е много важен и се отразява на консумацията на енергия. 

7. Хладилник

Това е един от големите уреди в дома, които изразходват огромно количество енергия. Важно е да не оставяте отворени продукти в него. Дори отворена бутилка с вода може да повиши консумацията на ток. Внимавайте и с подреждането вътре. Поставете продуктите така, че между тях да има добра циркулация на въздуха. Както и при стените и прозорците, уплътнението на вратата е много важно. Вратата трябва плътно да се затваря. Ако не сте сигурни дали това е така, ето идея за лесен тест. Вземете хартиен лист и затворете вратата. Ако успеете да издърпате листа, това означава, че и студеният въздух ще излезе лесно. Хладилникът не трябва да е близо до фурната и да не се нагрява директно от слънцето. Размразявайте го редовно. Стандартната температура е около +5 ℃, а на фризера - 2 ℃.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com