7 ползи от пиенето на чай от лимон и джинджифил преди лягане

33524
7 ползи от пиенето на чай от лимон и джинджифил преди лягане
Снимка: iStock

Пиенето на чай от лимон и джинджифил преди лягане може да помогне за подобряване на вниманието и хидратацията. Може също така да намали лошото храносмилане, запушването на носа и др.

Ако сте сред 10-30% от възрастните, които изпитват трудности при заспиване или заспиване, може би търсите начини да си починете повече.

Пиенето на билков тоник, като чай от лимон и джинджифил, може да бъде успокояващ ритуал преди лягане, който да ви помогне да оставите деня зад гърба си.

Чаят от лимон и джинджифил е точно това, което звучи: нежна билкова инфузия от пресен лимон и джинджифил - с малко подсладител като мед или нектар от агаве, ако решите.

Може би се чудите дали чайът от лимон и джинджифил има някакви уникални ползи за здравето. Въпреки че може да не ви накара да спите, може да ви помогне да се отпуснете и да се отпуснете и да ви осигури други предимства.

Тези 8 храни ще изстрелят имунната ви система до небето!

1. Успокоява лошото храносмилане

Ако хронично лошо храносмилане или обилна вечеря ви кара да будите по-късно, отколкото бихте искали, чаша чай от лимон и джинджифил може да бъде страхотен тоник, преди да си легнете.

Джинджифилът (Zingiber officinale) е корен, отдавна използван в алтернативната и народната медицина заради способността му да облекчава забавеното изпразване на стомаха.

Нещо повече, лимонът (Citrus limon) съдържа растително съединение, наречено лимонен, което подпомага храносмилането, като подпомага придвижването на храната по храносмилателния ви тракт – потенциално облекчавайки неприятното усещане за ситост.

Въпреки че количеството лимонен в дадена чаша чай от лимон и джинджифил ще варира, може да откриете, че комбинацията от лимон, джинджифил и вода в чай от лимон и джинджифил успокоява лошото храносмилане.

2. Може да облекчи гаденето

Джинджифилът отдавна е рекламиран заради способността си да облекчава гаденето, което много хора изпитват по време на бременност или химиотерапия, наред с много други ситуации. Според изследване, консумацията на 1–1,5 грама джинджифил на ден може да е достатъчна, за да получите ефект против гадене.

Една обзорна статия установи, че джинджифилът предотвратява и намалява гаденето и повръщането, свързани с химиотерапията, в половината от оценените проучвания.

Въпреки че учените не са определили точно как джинджифилът действа за намаляване на гаденето, те разпознават гингерол като едно от основните растителни съединения, отговорни за този ефект.

Резултатите обаче са смесени. В друг преглед на седем проучвания, три установиха, че джинджифилът има положителен ефект върху гаденето, две показаха предимно положителни ефекти, докато други две не установиха, че джинджифилът има някакъв ефект върху гаденето и повръщането, свързани с химиотерапия.

Джинджифилът изглежда е най-ефективен за предотвратяване на гаденето, свързано с бременността. Изглежда обаче по-малко ефективен за предотвратяване на повръщане.

Инфузията на лимон и джинджифил обикновено се счита за безопасна по време на бременност.

3. Може да намали назалната конгестия

Парата, генерирана от вашата гореща инфузия от лимон и джинджифил, може да ви помогне да отворите носните си кухини - помагайки за изчистване на запушен нос. Пиенето на нещо топло също успокоява възпалено гърло от натрупване на слуз.

Въпреки че тези ефекти са предимно анекдотични и се подкрепят от народната медицина, може да е полезно да ги имате предвид по време на сезона на настинки и грип или ако изпитвате сезонни алергии.

Чаят от лимон и джинджифил няма да ви излекува от нито едно от тях, но може да помогне за разхлабване на задръстванията, позволявайки на въздуха да преминава през носа ви малко по-лесно.

4. Може да облекчи запека

Запекът може да е резултат от няколко фактора, включително дехидратация и диета с ниско съдържание на фибри.

Когато запекът е резултат от дехидратация, релаксирането вечер с топла чаша чай от лимон и джинджифил може да помогне, тъй като водата помага на изпражненията да преминават по-лесно през храносмилателния тракт.

Ако се чувствате хронично запек, уверете се, че пиете достатъчно течности през целия ден.

Говорете със здравен специалист, ако имате проблеми с движението на червата или ги имате по-малко от три пъти седмично.

5. Може да помогне в борбата с възпалението

Гингеролът, едно от растителните съединения в джинджифила, може да се похвали с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Хроничното възпаление е свързано със състояния като метаболитен синдром, рак, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания.

Проучванията обаче показват смесени резултати за това дали джинджифилът има противовъзпалителни ефекти при хората.

Освен това си струва да имате предвид, че понастоящем няма достатъчно изследвания, за да разберете точно колко джинджирол е необходим за постигане на тези ефекти - и колко от него всъщност бихте получили от пиенето на типична чаша чай от лимон и джинджифил.

6. Поддържа ви хидратирани

Когато пиете чай от лимон и джинджифил, заедно с пиенето на ароматен джинджифил и лимонова есенция, вие, разбира се, пиете вода - което означава, че хидратирате тялото си.

Това е важно, защото поддържането на хидратация поддържа правилното функциониране на жизненоважни органи, като бъбреците, червата и сърцето.

Колко вода се нуждаете на ден се влияе от много фактори, като вашите лекарства, дейности и всякакви здравословни проблеми.

7. Осигурява момент на внимание

Провеждането на утешителни ритуали, като вечерна чаша чай с лимон и джинджифил, може да има допълнителната полза да ви даде момент на спокоен размисъл. Гледайте на това като на възможност да практикувате внимателност.

Може ли яденето или пиенето на джинджифил да ми помогне да отслабна?

Практиката на внимателност не е само за релаксация – тя може да бъде и усилвател на здравето.

Едно прегледно проучване установи, че вниманието може да ви помогне да преработите негативните емоции и да изживеете деня си с повече намерение (20).

Нещо повече, когато оставите лимонова кора да се запари под носа ви в чаша топъл чай от лимон и джинджифил, вие разпространявате етеричните масла на лимона. Тези пари от лимоново масло може да са полезни, въпреки че са необходими повече изследвания.

Едно проучване с мишки установи, че вдишването на пари от лимоново масло помага за релаксация.

Инфузията на лимон и джинджифил има потенциала да успокои леки коремни болки, да помогне за облекчаване на запушения нос и да потисне или дори да предотврати гаденето.

Нещо повече, простото действие на пиене на чай от лимон и джинджифил може да помогне за предизвикване на чувство на релаксация и може да бъде чудесен инструмент за практикуване на внимателност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com