Тези 8 храни ще изстрелят имунната ви система до небето!

4673
Тези 8 храни ще изстрелят имунната ви система до небето!
Снимка: iStock

Редовната консумация на разнообразни питателни храни, богати на витамини и минерали, като цитрусови плодове, спанак, червени чушки и джинджифил, може да помогне за укрепване на имунната ви система.

Усилватели на имунната система

Храненето на тялото ви с определени храни може да ви помогне да поддържате имунната си система силна.

Ако търсите начини да се предпазите от настинки, грип и други инфекции, първата ви стъпка трябва да бъде посещение в местния магазин за хранителни стоки. Планирайте храненията си така, че да включват тези 8 мощни средства за усилване на имунната система.

Промени в имунитета: Цигарите вредят години наред даже и след отказване, откриват учени

1. Цитрусови плодове

Повечето хора се обръщат направо към витамин С, след като са настинали. Това е така, защото помага за изграждането на имунната ви система.

Смята се, че витамин С повишава производството на бели кръвни клетки, които са ключови за борбата с инфекциите.

Повечето цитрусови плодове са с високо съдържание на витамин С. С такова разнообразие, от което можете да избирате, е лесно да добавите малко количество от този витамин към всяко хранене.

Популярните цитрусови плодове включват:

  • грейпфрут
  • портокали
  • клементини
  • мандарини
  • лимони
  • лаймове

2. Броколи

Броколите са наситени с витамини и минерали. Снабдени с витамини А, С и Е, както и с фибри и много други антиоксиданти, броколите са един от най-здравословните зеленчуци, които можете да сложите в чинията си.

Ключът към запазване на силата му непокътната е да го готвите възможно най-малко - или още по-добре, изобщо. Изследванията показват, че варенето на пара или в микровълнова фурна са най-добрите начини да запазите повече хранителни вещества в храната.

3. Чесън

Чесънът придава вкус на храната и отдавна се използва за медицински цели.

Ранните цивилизации признават неговата стойност в борбата с инфекциите. Чесънът може също да забави втвърдяването на артериите и хората го използват за лечение на високо кръвно налягане.

Имуностимулиращите свойства на чесъна изглежда идват от високата концентрация на съдържащи сяра съединения, като алицин.

4. Джинджифил

Джинджифилът е друга съставка, към която мнозина се обръщат, след като се разболеят. Джинджифилът може да помогне за намаляване на възпалението, което може да помогне за намаляване на възпалено гърло и възпалителни заболявания. Може да помогне и при гадене.

Въпреки че се използва в много сладки десерти, джинджифилът загрява малко под формата на гингерол, относителен доверен източник на капсаицин.

Джинджифилът може също така да намали хроничната болка и може дори да притежава свойства за понижаване на холестерола.

5. Спанак

Спанакът попадна в нашия списък не само защото е богат на витамин С – той също е пълен с множество антиоксиданти и бета-каротин, които могат да увеличат способността на имунната ни система да се бори с инфекциите.

Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви възможно най-малко, така че да запази хранителните си вещества. Лекото готвене обаче улеснява усвояването на витамин А и позволява на други хранителни вещества да бъдат освободени от оксаловата киселина, антинутриент.

15 храни, които укрепват имунната система и задължително трябва да включите в менюто си

6. Кисело мляко

Потърсете кисели млека, които имат фразата „живи и активни култури“, отпечатана на етикета, като кисело мляко. Тези култури могат да стимулират имунната ви система, за да ви помогнат в борбата с болестите.

Опитайте се да вземете обикновени кисели млека, а не тези, които са ароматизирани и пълни със захар. Можете сами да подсладите обикновеното кисело мляко със здравословни плодове и струйка мед вместо това.

Киселото мляко също може да бъде чудесен източник на витамин D, така че опитайте да изберете марки, обогатени с този витамин. Витамин D помага за регулирането на имунната система и се смята, че повишава естествената защита на тялото ни срещу болести.

7. Куркума

Може би познавате куркумата като ключова съставка в много кърита. Тази ярко жълта, горчива подправка също се използва от години като противовъзпалително средство при лечение както на остеоартрит, така и на ревматоиден артрит.

Изследване показва, че високите концентрации на куркумин, който придава на куркумата отличителния й цвят, могат да помогнат за намаляване на увреждането на мускулите, предизвикано от упражнения. Куркуминът е обещаващ като имуностимулатор (въз основа на констатации от проучвания върху животни) с антимикробни свойства. Доверен източник. Необходими са повече изследвания.

8. Киви

Подобно на папаята, кивито е богат източник на основни хранителни вещества, включително фолат, калий, витамин К и витамин С.

Витамин C стимулира белите кръвни клетки да се борят с инфекциите, докато другите хранителни вещества на кивито поддържат останалата част от тялото ви да функционира правилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com