8 доказани ползи за здравето от фурмите

69004
8 доказани ползи за здравето от фурмите
Снимка: iStock/Guliver

Фурмитe ca eдин oт oнeзи плoдoвe, кoитo ca хeм ужacнo вкуcни, хeм изключитeлнo пoлeзни зa нaшeтo здрaвe. Cлaдкoтo лaкoмcтвo e дoбър изтoчник нa витaмини и минeрaли и в cъщoтo врeмe e ecтecтвeн зaмecтитeл нa рaфинирaнaтa зaхaр и пoдcлaдитeлитe, зaрaди кoeтo ce прeпoръчвa oт мнoгo мeдицинcки cпeциaлиcти.

Основни факти за фурмите

- Много богати на въглехидрати, желязо, калий и фосфор.

- Фурмите са важен източник на енергия и в това отношение превъзхождат всички останали плодове

- Почти всички фурми, продавани в западните страни, са по външния им вид. Набръчкана кожа показва, че са изсушени, докато гладката показва свежест.

- В зависимост от сорта, свежите фурми са доста малки по размер и варират в цвят от ярко червено до ярко жълто. 

- Фурмите са дъвчащи със сладък вкус. Те също са с високо съдържание на някои важни хранителни вещества и имат различни предимства и приложения.

Ползи за здравето от фурмите

1. Много са хранителни

Фурмите имат отличен хранителен профил.

Тъй като са изсушени, тяхното съдържание на калории е по-високо от повечето пресни плодове. Калорийното съдържание на фурмите е подобно на това на други сушени плодове, като стафиди и смокини.

Повечето от калориите във фурмите идват от въглехидратите. Останалите са от много малко количество протеин. Въпреки калориите си, фурмите съдържат някои важни витамини и минерали в допълнение към значително количество фибри.

В 100 грама фурми се съдържат следните хранителни вещества:

- Калории: 277

- Въглехидрати: 75 грама

- Фибри: 7 грама

- Протеин: 2 грама

- Калий: 20% от необходимия дневен прием

- Магнезий: 14% от необходимия дневен прием

- Мед: 18% от необходимия дневен прием

- Манган: 15% от необходимия дневен прием

- Желязо: 5% от необходимия дневен прием

- Витамин В6: 12% от необходимия дневен прием

Освен това фурмите са с високо съдържание на антиоксиданти, което може да допринесе за много ползи за здравето ни.

2. С високо съдържание на фибри

Приемането на достатъчно фибри е важно за цялостното ви здраве.

Фибрите могат да облагодетелстват храносмилателното и да предотвратяват запека. Те насърчават редовното движение на червата, което допринася за образуването на изпражнения.

Освен това фибрите във фурмите могат да бъдат полезни за контрола на кръвната захар. Те забавят храносмилането и могат да помогнат да се предотврати прекалено високи нива на кръвната захар след хранене.

Поради тази причина фурмите имат нисък гликемичен индекс (GI), който измерва колко бързо се повишава кръвната ви захар след консумация на определена храна.

3. Високо съдържание на антиоксиданти

Фурмите съдържат различни антиоксиданти, които могат да предложат редица ползи за здравето, включително намален риск от няколко заболявания.

Антиоксидантите защитават вашите клетки от свободни радикали, които са нестабилни молекули и могат да причинят вредни реакции в тялото и да доведат до различни болести.

В сравнение с подобни видове плодове, като смокини и сушени сливи, фурмите имат най-високо съдържание на антиоксиданти.

Трите най-мощни антиоксиданти вър фурмите:

- Флавоноиди: Флавоноидите са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и могат да намалят риска от диабет, болестта на Алцхаймер и някои видове рак.

- Каротеноиди: Доказано е, че каротеноидите насърчават здравето на сърцето и могат също да намалят риска от заболявания, свързани с очите.

- Фенолова киселина: Известна със своите противовъзпалителни свойства, фенолната киселина може да помогне за намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания.

4. Подобряват мозъчната функция

Фурмите могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция.

Лабораторните изследвания установяват, че фурмите са полезни за намаляване на възпалителните маркери, като интерлевкин 6 (IL-6), в мозъка. Високите нива на IL-6 са свързани с по-висок риск от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Освен това проучванията върху животни показват, че фурмите са полезни за намаляване на активността на амилоидните бета протеини, които могат да образуват плаки в мозъка.

Когато плаките се натрупват в мозъка, те могат да нарушат комуникацията между мозъчните клетки, което в крайна сметка може да доведе до смъртта на мозъчните клетки.

Потенциалните стимулиращи мозъка свойства на фурмите се приписват на съдържанието им на антиоксиданти, за които е известно, че намаляват възпалението, включително флавоноидите.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 3 фурми на ден

Въпреки че фурмите не се считат за „супер храна”, те са много близки по състав до нея. Всъщност, предлагат наистина много п...

5. Помагат при бременност

Доказано е, че фурмите насърчават и облекчават късната бременност при жените.

Яденето на тези плодове през последните няколко седмици от бременността може да насърчи разширяването на шийката на матката и да намали нуждата от предизвикано раждане. 

В едно проучване между 69 бременни жени, които са консумирали 6 фурми на ден в продължение на 4 седмици преди термина си, се е увеличил шансът да започнат да раждат по естествен път с 20%, сравнение с тези, които не са ги изяли.

Положителният ефект на фурмите при бременност вероятно се дължи на съединения, които се свързват с окситоциновите рецептори и изглежда имитират ефектите на окситоцин в организма. Окситоцинът е хормон, който предизвиква контракции по време на раждане.

6. Отличен натурален подсладител

Кой е най-здравословният плод на света?

Въпреки че често могат да се видят заглавия от този тип и те често се отнасят до различни видове плодове, изглежда обаче най-широк спек...

Фурмите са източник на фруктоза, която е естествен вид захар, намиращ се в плодовете.

Поради тази причина фурмите са много сладки и също имат фин карамелов вкус. Те са чудесен здравословен заместител на бялата захар в рецептите поради хранителните вещества, фибри и антиоксиданти, които предоставят.

Най-добрият начин да замествате захарта е да направите паста от фурми, както е в тази рецепта:

- Смесвате фурми с вода в блендер. Правило е да замените захарта с паста от фурми в съотношение 1:1.

- Ако рецептата изисква 1 чаша захар, ще я замените с 1 чаша паста от фурми.

Важно е да се отбележи, че въпреки че фурмите са с високо съдържание на фибри и хранителни вещества, те все още са с доста високо съдържание на калории и най-добре да се консумират умерено.

Какво да приемаме за добро здраве през зимата?

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здравето. Това обяви в неделя сутрин Федералната служба за н...

7. Други потенциални ползи за здравето

Твърди се, че фурмите имат няколко други ползи за здравето, които все още не са подробно проучени.

- Здраве за костите: Фурмите съдържат няколко минерала, включително фосфор, калий, калций и магнезий. Всички те са проучени за техния потенциал за предотвратяване на свързани с костите състояния като остеопороза.

- Контрол на кръвната захар: Фурмите могат да помогнат за регулирането на кръвната захар поради ниския си гликемичен индекс, фибри и антиоксиданти. По този начин, консумацията им може да им е полезна за лечението на диабет.

Въпреки че тези потенциални ползи за здравето са обещаващи, са необходими повече изследвания върху хора, преди да могат да се правят заключения.

Всичко, което трябва да знаем за бенките

Бенките са често срещан вид растеж на кожата. Те се появяват като малки, тъмнокафяви петна и се причиняват от струпвания на пигментиран...

8. Лесни за добавяне към вашата диета

Фурмите са невероятно универсални и могат да бъдат закуска. Те често се консумират с други храни, като бадеми, ядково масло или сирене.

Фурмите също са много лепкави, което ги прави полезни като свързващо вещество в някои печива, като торти. Можете също да комбинирате фурми с ядки и семена, за да направите здравословни закуски.

Нещо повече, можете да използвате фурми, за да подсладите сосове, като салатни дресинги и маринати, или да ги смесите с коктейли и овесени ядки.

Важно е да се отбележи, че фурмите са с високо съдържание на калории и сладкият им вкус ги прави лесни за преяждане. Поради тази причина те се консумират най-добре умерено.

Заключение

Фурмите са много здравословен плод, който да включите в диетата си.

25 безценни съвета за здраво сърце

Сърцето е двигателят на човешкото тяло – ако то не работи правилно, нито един орган няма да функционира нормално. Предлагаме ви...

Те са с високо съдържание на няколко хранителни вещества, фибри и антиоксиданти - всички от които могат да осигурят ползи за здравето, вариращи от подобрено храносмилане до намален риск от рак.

Има няколко начина да добавите фурми към диетата си. Един популярен начин да ги ядете е като естествен подсладител в различни ястия. Те също могат да бъдат страхотна закуска.

Най-лесно е да намерите фурмите в изсушената им форма, въпреки че те са с по-високо съдържание на калории, отколкото пресни плодове, така че е важно да ги ядете умерено.

Определено си струва да добавите фурмите към вашата диета, тъй като са едновременно са питателни и вкусни.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com