Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

22 април 2024, 18:17 часа

Пролетта и лятото са подходящото време за подсилване на организма с витамини. И за да можете да извлечете не само полза от това занимание, но и удоволствие, решихме да ви припомним цитрусите, на които непременно да обърнете внимание: 

Портокал

Точно както слънцето загрява тялото ни отвън, ярко оранжевият плод на портокала го загрява отвътре. Витамините, които се съдържат в този не много голям плод са достатъчни, за да помогнат на всички наши жизненоважни органи. Най-важният витамин, който присъства във всеки цитрус, е витамин С; освен него портокалът включва витамини от група В, азотни и пектинови вещества, провитамин А, фибри, фитонциди и минерали.

Портокаловият сок подобрява метаболизма, нормализира храносмилането, насърчава отделянето на жлъчка, а също така намалява нивата на холестерола, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Между другото, затова една от най-популярните гарнитури за топли (и най-често мазни) ястия в ресторантите е портокалът. Въпреки това предназначението на портокала в кулинарията е много по-широко от добавка към ястия. Например, можете да направите вкусен мармалад от портокалови кори. За да направите това, ще ви трябват само 2 съставки: портокалова кора и гранулирана захар. 

Лимон

Лимонът ни е познат от детството. Точно онези дни, когато по време на възпалено гърло майките ни ни караха да ядем лимонови капки със захар. Действително, антибактериалното свойство е едно от най-важните в лимона. От всички цитрусови плодове този плод има най-високо съдържание на витамин С, освен това съдържа и витамини от В комплекс, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк.

Кои плодове са най-полезни за здравето ни?

В медицината лимонът се използва при недостиг на витамини, инфекциозни заболявания на устната кухина, ревматизъм, заболявания на стомаха и червата, гадене. За козметични цели лимонът може да се използва за избелване на кожата, укрепване на ноктите и придаване на блясък на косата. В ежедневието лимонът се използва за полиране на метални повърхности. Освен това е доказано, че ароматът на лимоново масло подобрява настроението ви!

Едно от най-големите приложения на лимона е в сладкарството. Лимоновият сок се добавя към кремове, с него се запича сода бикарбонат, а от самия лимон се правят много вкусни десерти. 

Грейпфрут

Грейпфрутът укрепва тялото по време на инфекциозни заболявания, а също така помага за предотвратяване на атеросклероза и понижаване на кръвното налягане (не се препоръчва при приемане на лекарства, които понижават кръвното налягане). Една от най-важните характеристики на грейпфрута е дългосрочното съхранение.

Този цитрус може да остане в хладилника по-дълго от всеки друг, без да губи полезните си свойства. Освен това грейпфрутът не променя вкуса си поради различни кулинарни обработки, което ни дава неограничени възможности за използване на плода. Има много ястия, приготвени с добавка на този тайнствен червен цитрус, той върви добре както с месо, така и с морски дарове. 

Лайм

Този плод често се бърка с лимон, докато не го опитате. През зимата той практически изчезва от употреба и напразно! Сокът от лайм съдържа калий, който в комбинация с витамин С прави стените на капилярите, които кръвоснабдяват кожата, еластични, а лимонената и ябълчната киселина подпомагат усвояването на желязото. Лаймът, богат на лимонена киселина, помага за прочистване на червата (сокът от лайм и солта действат като слабително), помагат за подобряване на храносмилането и лекуват пептични язви.

Етеричното масло от лайм помага в борбата с хремата, а самият плод укрепва имунната система, улеснява понасянето на настинки и ускорява възстановяването. При бъбречни заболявания сок от лайм се добавя към чая, а лаймът предпазва очите от стареене и е полезен при различни очни заболявания. Лаймът често се използва и за сладкарски цели. 

Помело

Плодът, подобен по размер на грейпфрут, но с по-сладка вътрешна част, съдържа много витамини, минерали и микроелементи. Помелото може да нормализира сърдечната дейност и кръвното налягане. Голямото количество калий, съдържащо се в плодовете на помелото, има благоприятен ефект върху сърцето и сърдечния мускул. Учените са доказали, че този плод дори е в състояние да устои на раковите клетки и при редовна консумация на помело те спират да се възпроизвеждат. Цитрусът също предпазва кръвоносните съдове от образуването на кръвни съсиреци.

Разбира се, този плод е незаменим при настинки. Благодарение на високото съдържание на витамин С, помелото укрепва имунната система и облекчава възпалението. Съдържащият се в плода калций спомага за по-доброто заздравяване на костите при фрактури, а фосфорът влияе върху мозъчната дейност. Помелото може да проясни ума ви и да облекчи депресията.

Кумкуат

Плодът на този цитрус прилича на малък портокал. Въпреки малкия си размер, кумкуатът съдържа значително количество полезни вещества (като калций, мед, цинк, калий, желязо, натрий, фосфор) и витамини, включително витамини А, С, Е, Р, група витамини В. Пресен кумкуат възстановява обмяната на веществата, а сушеният е превантивно средство срещу язва на стомаха и дванадесетопръстника. Цитрусът също така предотвратява развитието на артрит и артроза, рак, стабилизира кръвното налягане и сърдечната честота, укрепва мускулите и връзките, ускорява регенерацията на тъканите и намалява риска от диабет. 

Лимонела лаймкуат

Лимонела е хибрид на лайм и кумкуат. Сокът от плодовете на лаймкуата има вкус на сок от лайм. Зрелите плодове имат тънка, сладка кожа и сладка, горчива плът. Маслото от лимонела има репутация за прочистване на мислите и помага при главоболие, мигрена и невралгия. Пресни лаймкуати се добавят към супи, салати, използват се за приготвяне на подправки за месо, а всякакви десерти се украсяват с нарязани резени цитрусови плодове. 

Кой е "кралят на плодовете" и какви са неговите ползи?

Горчив портокал

Плодовете, растящи на остров Кюрасао, са много богати на органични киселини. Портокалът е полезно витаминозно растение, но се цени преди всичко заради етеричните масла, които се използват за фармакологични цели. Портокаловият сок има силно бактерицидно действие и се използва за гаргара при възпалителни процеси. Малък тампон с портокалов сок може да спре кървенето от носа.

Счуканите цитрусови семки са отлично средство при ухапвания от отровни змии и насекоми. Горчивият портокал също може да има холеретичен и аналгетичен ефект. Полезните вещества, съдържащи се в плода, подпомагат регенерацията на увредените тъкани. Етеричното масло от портокал има способността да освобождава кожата от акне и да я подмладява. Ароматът на горчив портокал облекчава депресията.

Ако сте в лошо настроение, можете да вземете вана с портокаловото масло, което ще ви помогне да върнете радостта от живота. Етеричните масла от портокал се използват в кулинарията, при приготвянето на десерти и при производството на алкохолни напитки.

Мандарина

Кората й съдържа голямо количество бета-каротин, вещество, което помага за предотвратяване и лечение на много сърдечно-съдови заболявания. Етеричните масла, които съставляват мандарина, имат положителен ефект върху функционирането на нервната система.  При неврози, депресия и нарушения на съня се препоръчва да се запарва мандаринова кора с чай. Мандарините помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и значително ускоряват процеса на отслабване. Плодовете на този плод са полезни и при астма и респираторни заболявания.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес