Кой е "кралят на плодовете" и какви са неговите ползи?

10850
Кой е "кралят на плодовете" и какви са неговите ползи?
Снимка: iStock

Проучванията свързват мангото и неговите хранителни вещества с няколко ползи за здравето, като подобрен имунитет и храносмилателно здраве. Някои полифеноли, открити в плодовете, могат дори да намалят риска от някои видове рак.

В някои части на света мангото се нарича „кралят на плодовете“. То е родом от Индия и Югоизточна Азия и хората го култивират повече от 4000 години. Съществуват стотици видове манго, всеки със собствен характерен вкус, форма, размер и цвят.

Ето и някои от впечатляващите предимства на този плод.

Ниско съдържание на калории

Една чаша (165 грама) прясно манго съдържа по-малко от 100 калории и има много ниска калорична плътност, което означава, че има малко калории за обема на храната, която осигурява.

Всъщност повечето пресни плодове и зеленчуци обикновено имат ниска калорична плътност. Едно проучване установи, че консумацията на пресни плодове като манго в началото на храненето може да ви предпази от преяждане по-късно в храненето.

Все пак имайте предвид, че това може да не е така за сушено манго. Само 1 чаша (160 грама) сушено манго съдържа 510 калории, 106 грама захар и по-висока калорична плътност.

13 причини да хапваме манго през цялата година

Може да помогне за предотвратяване на диабет

Прясното манго е с относително високо съдържание на естествена захар в сравнение с други пресни плодове, съдържащо над 22 грама на чаша (165 грама).

Може да мислите, че това може да е тревожно за хора, живеещи с метаболитни състояния като диабет, или за тези, които се опитват да ограничат приема на захар. Всъщност много проучвания дори свързват по-високия прием на пресни плодове с по-нисък риск от диабет като цяло.

И все пак, тъй като мангото е с високо съдържание на естествени захари, то има потенциала да предизвика скок в нивата на кръвната ви захар, ако ядете твърде много наведнъж

Високо съдържание на здравословни растителни съединения

Мангото е пълно с полифеноли, които са растителни съединения, които действат като антиоксиданти за защита на тялото ви.

Сред полифенолите мангиферинът е спечелил най-голям интерес и понякога се нарича „супер антиоксидант“, тъй като е особено мощен.

Изследвания в епруветка и животни са установили, че мангиферинът може да противодейства на увреждането от свободните радикали, свързано с рак, диабет и други заболявания.

Съдържа имуностимулиращи хранителни вещества

Една чаша (165 грама) манго осигурява 10% от дневните ви нужди от витамин А. Витамин А е от съществено значение за здрава имунна система. Недостатъчният прием на този витамин е свързан с по-голям риск от инфекция.

Плюс това, 1 чаша (165 грама) манго осигурява близо 75% от дневните ви нужди от витамин С. Този витамин може да помогне на тялото ви да произведе повече борещи се с болестите бели кръвни клетки, да помогне на тези клетки да работят по-ефективно и да подобри защитата на кожата ви.

Мангото съдържа и други хранителни вещества, които също могат да поддържат имунитета, включително: мед, фолат, витамин Е, няколко витамина от група В.

За красива кожа и коса - масло от манго

Поддържа здравето на сърцето

Мангото съдържа хранителни вещества, които поддържат здраво сърце. Например, той предлага магнезий и калий, които помагат за поддържане на здравословен кръвен поток. Тези хранителни вещества помагат на кръвоносните ви съдове да се отпуснат, като насърчават по-ниските нива на кръвното налягане.

Може да подобри храносмилането

Мангото има няколко качества, които го правят отлично за храносмилането. От една страна, съдържа група храносмилателни ензими, наречени амилази. Храносмилателните ензими разграждат големите хранителни молекули, така че тялото ви да ги абсорбира лесно.

Амилазите разграждат сложните въглехидрати до захари, като глюкоза и малтоза. Тези ензими са по-активни в зрелите манго, поради което са по-сладки от неузрелите.

Освен това, тъй като мангото съдържа много вода и диетични фибри, то може да помогне при храносмилателни проблеми като запек и диария.

Може да поддържа здравето на очите

Мангото е пълно с хранителни вещества, които помагат за поддържането на здрави очи. Две ключови хранителни вещества, които съдържат, са антиоксидантите лутеин и зеаксантин

Те са концентрирани в ретината на окото - частта, която преобразува светлината в сигнали, така че мозъкът ви да може да интерпретира това, което виждате. Тези хранителни вещества са особено концентрирани в центъра на ретината, който се нарича макула.

В ретината лутеинът и зеаксантинът действат като естествен слънцезащитен крем, абсорбирайки излишната светлина. Освен това те изглежда предпазват очите ви от вредната синя светлина.

Липсата на хранителен витамин А е свързана със сухота в очите и нощна слепота. Тежките недостатъци могат да причинят по-сериозни проблеми, като белези на роговицата.

Мангото е богато на витамини, минерали и антиоксиданти и се свързва с много ползи за здравето, включително потенциални противоракови ефекти, както и подобрен имунитет и здраве на храносмилането и очите.

Най-хубавото е, че е вкусно и лесно за добавяне към вашата диета като част от смутита и много други ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по едно помело на ден?

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

Сложете брашното в камерата и ще се справите с този често срещан проблем

Какъв е правилният начин за приемане на таблетки с желязо?

Можете ли да се взима вана, ако имате температура?

Как да определите сами киселинността на стомаха в домашни условия?

Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките

7 продукта, с които отслабваме неусетно

Продуктите, с които БЪРЗО ще отслабнете за лятото

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com