9 неща, които НЕ трябва да съхранявате под мивката

7567
9 неща, които НЕ трябва да съхранявате под мивката
Снимка: iStock/Guliver

Ако имате малка кухня, знаете колко ценно е пространството под мивката. Това е чудесно място за складиране на вещи като кухненски кърпи, допълнителни гъби, торбички за боклук, кибрити, запалки и какво ли още не. Но дали за всички тези предмети мястото е безопасно, за някои от тях дори и вредно. Ето какво не бива да слагате под мивката:

1. КУХНЕНСКА ХАРТИЯ

Обикновено под мивката минават водопроводните тръби към мивката, затова мястото е склонно към овлажняване. Хартиени кърпи е по-добре да се съхраняват в отделно помещение, където няма риск от навлажняване, което ги прави по-малко ефективни. Същото правило важи и за всички останали хартиени продукти – салфетки, хартиени торби за боклук, които са податливи на мухлясване и овлажняване.

2. МАЛКИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ

Ако наистина не ви стига складово място, може би се изкушавате да пъхнете под мивката някои по-рядко използвани малки електроуреди като хлебопекарна, скаричка, кафемашина. Имайте предвид, че електрониката и водата не вървят заедно. Съхранявайте електрическите уреди на отделно и сухо място.

3. ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТИ

В много домакинства химическите препарати за почистване се складират под мивката, но, ако имате малки деца или домашни любимци, по-добре намерете друго място. Силните химически препарати (като белина) са особено опасни, ако до тях стигнат децата или рошавите ви приятели. Намерете им по-високо място, до което се стига по-трудно.

4. ЗАПАЛИМИ ПРЕДМЕТИ

Не слагайте под мивката предмети, на които пише „запалимо“ и по възможност ги дръжте извън кухнята. Лакове, разтворители, аерозоли и други запалими продукти трябва да се държат извън кухнята, в гараж или на друго добре проветряемо място.

Как и колко често трябва да чистите мивката в кухнята

Мястото, на което извършвате голяма част от домакинските си задължения, кухненската мивка, вижда много мръсотия на дневна база. И с теч...

5. ХРАНА ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Опасно е да се съхранява храната за домашни любимци под мивката поради риск от влага и мухъл. Храната трябва да е далече от всякакви вредни химически препарати, за да се избегне заразяване. Единствено може да държите храната тук, ако е в добре затворена кутия.

6. ЗАПАСИ ОТ ХРАНА

Ако имате малко жилище, знаете колко е трудно да се намери място за всички кутии с овесени ядки, брашно, ориз, спагети, сушени подправки и всякакви запаси от храна. Пространството под мивката, обаче, не е най-доброто решение. Дори и да не ползвате това място за почистващи препарати, влагата може да навреди на храната, която бързо ще мухляса.

7. ИНСТРУМЕНТИ

Как да премахнем неприятната миризма от мивката без химикали

Ситуацията е позната до болка: цялото семейство се връща у дома след лятна ваканция, а апартаментът има отвратителна миризма на канализ...

Макар да няма течове, мястото е влажно и не е подходящо да се съхраняват каквито и да е метални инструменти. За да избегнете ръждата и корозията, дръжте инструментите на сухо място, където няма да влязат в допир с влагата.

8. ОСВЕТИТЕЛНИ КРУШКИ

Предполага се, че мястото под мивката се използва често, особено ако държите тук кошче за боклук. Затова не е добра идея да складирате чупливи предмети като осветителните крушки. Поставете ги някъде, където няма риск да га счупите или смачкате.

9. ИНСЕКТИЦИДИ

Предполага се, че неканените насекоми ще се събират под мивката, затова ви изглежда логично там да поставяте препарати против насекоми, дори и отрова. Подобно на химическите препарати, обаче, е много важно да държите далече от деца всякакви опасни предмети. Съхранявайте ги на по-високо място, където няма вероятност малки деца или домашни любимци да стигнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com