9 причини да пием вода с лимон през лятото

3326
 9 причини да пием вода с лимон през лятото
Снимка: iStock

Горещите летни дни е времето, когато човек губи голяма част от водните запаси в организма си. Загубата на важните за функционирането му течности съответно води и до неговата дехидратация. Един от начините да избегнете този процес е да пиете вода с лимон. Защо ли?

Лимоните съдържат големи количества витамин С, който е много важен за нашия организъм. Този антиоксидант участва в много от процесите и функциите на нашето тяло и има алкализиращо действие. Това предотвратява прекомерната киселинност в тялото, като така ни предпазва от различните възпаления и заболявания, свързани с нея. В комбинация с водата, която е най-доброто хидратиращо средство, се получава именно тази така полезна напитка, която  можете да пиете през целия ден в неограничени количества. Но какви ползи има още от пиенето на вода с лимон?

Ползи от водата с лимон

1. Тя предотвратява дехидратацията през лятото, когато е много горещо, като помага и задържането на течностите в тялото. Лимоновата вода е много по-полезна и ще ви хидратира много по-добре от всички останали алкохолни и газирани напитки, сокове или нектари.

Чаша вода с лимон преди лягане и вижте резултата

2. Проучване сочи, че цитрусовите плодове насърчават доброто храносмилане и доброто усвояване на хранителните вещества. Това е така, защото чрез тях се ускорява метаболизма поради високата концентрация на киселини в тях.

3. Освен че ускорява метаболизма и спомага доброто храносмилане, водата с лимон ускорява и разграждането на мазнините. Това ще ви бъде от голяма полза, ако сте на диета и искате да отслабнете.

4. Големите количества витамин С в лимоновата вода, води до прочистване на отделителната система и повишава секрецията на храносмилателните ензими. Това от своя страна стимулира и секрецията на жлъчните сокове, като така предотвратява образуването на камъни в жлъчката.

5. Изследване от 2021 година сочи, че лимоновата вода има свойството да подобрява инсулиновата резистентност в организма. По този начин се подобрява гликемичния отговор на клетките, а това води и до контролиране нивата на кръвната захар.

Лекар: Напитка с чесън и лимон сваля високия холестерол

6. Лимоните, като едни от най-мощните антиоксиданти, освен витамин С, съдържат и лимонова киселина. Ето защо с приема на лимонова вода се забавя стареенето, потиска се възпалението на тъканите и се предотвратява ранната поява на бръчки.

7. Противовъзпалителните свойства на лимона улесняват работата на имунната система, като подобряват и защитните сили на организма към различни бактериални и вирусни инфекции.

8. Антиоксидантите в лимона имат свойството са стимулират сърдечната функция и да намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта. Това от своя страна предотвратява появата на редица сърдечно-съдови заболявания.

9. Лимоновата вода води и до понижаване риска от ракови заболявания. Това се дължи на съдържащият се в лимоните витамин С, който се бори със свободните радикали и има свойството да намалява възпаленията в клетките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Едноминутна медитация, защо е толкова полезна и как да направите бърза практика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно