Ако ги приготвяте така, овесените ядки НЕ свалят килограми

26908
Ако ги приготвяте така, овесените ядки НЕ свалят килограми
Снимка: iStock/Guliver

Овесените ядки напоследък отново са предпочитани като диетична и полезна храна. Въпреки че много хора ги свързват с безвкусна каша, те могат да бъдат приготвени по различни начини, които да им придават уникален вкус. Все повече хора се убеждават в техните свойства за укрепване на здравето и отслабване. 

Защо да ядете овесени ядки?

Здравословните свойства на овесените ядки са известни отдавна. Навремето почти никой не ги е консумирал. Много хора ги свързвали с безвкусна закуска, което не ги насърчавало да ги ядат. 
С навлизането на модата на здравословното и съзнателно хранене овесените ядки отново са на почит, но в съвсем различна форма. 

В интернет е пълно с рецепти за овесени ядки, обогатени с добавки, които не само имат положителен ефект върху организма, но и подобряват вкуса и ги правят все по-популярни. 
Освен всичко друго овесът е богат на фибри, антиоксиданти, фитостероли и полифенолни киселини. Консумацията на овесена каша осигурява на организма не само протеини, но и витамини В1, В5 и В6, както и магнезий, желязо, цинк и фосфор. 

Консумацията на продукти от овесена каша се препоръчва заради нейното действие, което има положителен ефект върху функционирането на организма. Включването на овесени ядки в диетата ви понижава нивото на "лошия" холестерол и помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар, регулира кръвното налягане, подпомага редуцирането на теглото, предоставя усещане за ситост за по-дълго време и оказва положителен ефект върху функцията на червата.

ВКУСНА И ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА: Разберете каква е разликата между мюсли и гранола

Кои добавки за овесена каша да използваме? 

Овесените ядки се препоръчват на хората, които искат да отслабнат. Една от причините за това е високото съдържание на фибри. То премахва желанието за похапване между храненията и засища за по-дълго време. Освен това е лесно за приготвяне и осигурява много енергия и основни хранителни вещества. 
Струва си да се отбележи, че овесените ядки са нискокалорични. В 100 г има около 360 калории и често за приготвянето на овесена каша е необходима само половината от тази порция. 
Овесените ядки също така са изключително евтини. Един стандартен пакет може да стигне за няколко хранения. Допълнителните разходи са за съставките, с които искате да ги обогатите. В този случай обаче трябва да внимавате да не увеличите значително калоричността на овесените ядки. 

Овесената каша най-често се препоръчва за закуска, а напоследък стана популярна и нощната ѝ версия. Тя се основава на приготвянето на ястието вечерта и прибирането на смесените съставки в хладилника. На сутринта кашата е готова за консумация веднага. 
Най-простият вариант се основава на смесването на овесени ядки с мляко и семена от чиа. Всичко, което трябва да направите на следващия ден, е да го обогатите със здравословни добавки и сте готови.

Полезните свойства на фибрите за нашето тяло

Как да ядете овесени ядки, за да отслабнете?

Въпреки че овесената каша съдържа много ценни съставки, тя невинаги е толкова полезна. Всичко това се дължи на добавките, които съдържа. 

Първата от тях, от която задължително трябва да се откажете, е захарта. Много хора посягат към нея заради желанието си да подсладят вкуса си. В случай на отслабване такава овесена каша определено няма да ви помогне да свалите необходимите килограми. 

Препоръчително е да се откажете от подсладените конфитюри, кремове и сосове. Вместо това избирайте плодове, които са достъпни през цялата година. Добре се отразяват сезонните ягоди, боровинки и сини сливи, но овесените ядки са също толкова вкусни, в комбинация с ябълка или банан. Трябва да се отбележи, че грейпфрутът, папаята и ананасът се смятат за плодове, които особено подпомагат отслабването. 

Ако обаче предпочитате да изберете сушени плодове вместо пресните, първо трябва внимателно да проверите състава им. По-добре е да избягвате тези, които съдържат не само захар, но и глюкозо-фруктозен сироп в списъка на съставките. Ненужното подслаждане на сушените плодове несъмнено има отрицателен ефект върху телесното тегло. 
Изводът е, че овесената каша спомага за намаляване на теглото, ако е приготвена правилно. Преди всичко става дума за пропорции, съобразени с нуждите на тялото. Яденето на твърде много овесени ядки през деня не помага за поддържане на калориен дефицит. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com