Ако имате запушване на кръвоносен съд - това са първите сигнали на тялото

7526
Ако имате запушване на кръвоносен съд - това са първите сигнали на тялото
Снимка: iStock

Запушването на кръвоносен съд е внезапна поява на съдова обструкция, която е следствие от патологични процеси, протичащи в тъканите. По правило причините за началото на развитието на заболяването са появата на кръвен съсирек или травматично излагане. В критични моменти, когато пациентът се нуждае от спешна хирургическа интервенция, причината за заболяването ще бъде основният критерий при определяне на стратегията на действие на здравните работници.

Отслабването или спирането на кръвообращението във всяка част на кръвоносната система води до исхемия (кислородно гладуване) на органните тъкани и началото на некротични процеси (говорим за клетъчна смърт и тъканна некроза). Ето защо, в случай на пълно запушване на вена или артерия, спешната медицинска помощ е абсолютно необходима.

Лекар: Усетите ли това на ръката си - имате запушване на кръвоносен съд

Това са първите сигнали на тялото:

Ако съдът се премине по-малко от половината, човекът започва да изпитва очевиден дискомфорт. Симптомите на заболяването ще зависят от това къде в кръвоносната система се намира запушеният фрагмент.

1.       Запушване на сърдечни съдове. В случай на увреждане на коронарните съдове на сърцето започва развитието на коронарна артериална болест. В началния етап се проявява с пристъпи на стенокардия, чиято продължителност не надвишава 10 минути.

2.       Запушване на кръвоносните съдове на краката. Ако има такива отклонения, пациентът чувства болка и дискомфорт в краката. В допълнение, пациентите често се оплакват от постоянна студенина на краката и бледност или цианоза на тъканите.

3.       Запушване на мозъчните съдове. В този случай интензивността на атаката ще зависи от това колко е изкопана вътрешната кухина. Пациентът може да изпитва периодично или постоянно главоболие, придружено от повишено кръвно налягане. Може също да се появят замаяност, повръщане, гадене или объркване.

7 ранни предупреждения за запушване на кръвоносен съд

Последици от заболяването

Намаляването на проходимостта може да има неприятни последици за пациента. Последствията от развиващото се заболяване могат да бъдат много разнообразни и отново ще зависят от местоположението на увредения съд.

Така че, в началния етап  запушването на кръвоносните съдове на крайниците е изпълнено само с появата на болка и усещане за издърпване в краката. Продължителната обструкция води до образуване на трофични язви и пълна тъканна некроза. При такава диагноза пациентът е показан за ампутация на крайник. В противен случай той може да развие гангрена.

Продължителната исхемия на сърдечните съдове често е причина за развитието на миокарден инфаркт. Степента на увреждане на тъканите в този случай ще зависи от обема на зоната, засегната от обструкцията.

Дългосрочното запушване на кръвоносните съдове в мозъка е не по-малко опасно. Повишеното кръвно налягане и главоболието, причинени от исхемия на мозъчната тъкан, често показват началото на исхемична атака, чийто краен етап може да бъде инсулт.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com