Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сме с високо кръвно - какво поведение да имаме в горещините?

13 юни 2024, 08:08 часа

За да избягваме високото кръвно налягане в летните жеги, трябва да внимаваме допълнително, за да не страдаме от въздействието на горещините.

Ето какво ни обяснява тук д-р Хелио Кащело

Артериалната хипертония или високото кръвно налягане, е клинично състояние, когато кръвното налягане често остава високо, увеличавайки напрежението върху стените на артериите и пряко засягайки жизненоважни органи на тялото като сърцето, мозъка и бъбреците.

Причини

В 90% от случаите хипертонията е наследствено заболяване. Някои фактори обаче влияят върху нивата на кръвното налягане, предимно следните:

- тютюнопушене;

- алкохолни напитки;

- затлъстяване;

- стрес;

- прекалена консумация на сол;

- висок холестерол;

- заседнал начин на живот.

Симптоми

Най-честите симптоми са главоболие, замаяност, звънене в ушите, слабост, размътено зрение, носно кървене.

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Как топлината влошава състоянието?

В горещините тялото се нуждае от много течности и минерални соли, които се отделят с потта. Затова, ако организмът не е правилно хидратиран, функционира със затруднения.

Основни предпазни мерки

За високото кръвно налягане не съществува лечение „веднъж завинаги“, но има режим, който го контролира и осигурява по-добро качество на живот. Основните елементи в него включват:

- балансирана диета, изобилна на зеленчуци и плодове;

- намаляване на приема на сол;

- практикуване на физически упражнения;

- умерена консумация на алкохол;

- откажете пушенето;

- контролирайте стреса

- смяна на течности и хранителни вещества (приемането на изотонични напитки е силно препоръчително, особено през лятото).

Диагноза

Като диагноза хипертонията бива поставена при лекарска консултация. Лекарят се информира дали има други случаи на хипертония в семейството и дали стойностите са равни или по-големи от 140 x 90 mmHg. Стойностите, считани за нормални, са под 120 x 80 mmHg.

Ако вече сте диагностицирани с хипертония и се подлагате на медицинско лечение, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да прецените дали трябва да промените лечението си през горещите дни.

Какво кара високите температури да влияят на кръвното?

Обърнете по-особено внимание на хората напреднала възраст, защото в по-горещите дни може да има спад на кръвното налягане поради разширяването на съдовете, причинено от топлината.

Какви храни се налага да бъдат избягвани?

Храната не оказва допълнително влияние в жегите, с изключение на риска от по-нередовна диета поради отпуски и пътувания.

Има ли разлика при ефектите на кръвното налягане за жени и мъже?

Жените са немного, но все пак, по-податливи на спадове в налягането при топлина и дехидратация.

В случай на припадък на улицата, какво трябва да направи минаващ случайно човек?

Дръжте припадналия в легнало положение. Така намалявате риска от нараняване, предпазвате го от повръщане и задушаване. Повдигнете краката му, ако причина е спадане на налягането. Бързо извикайте помощ!

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Семейна история

Генетичният компонент е рисков фактор, но има неособено голямо влияние върху колебанията на кръвното в жегите.

Как да различим признаците на високото и ниското кръвно?

Те често са подобни. Но високото кръвно налягане провокира предимно главоболие, лесна умора, световъртеж и промени в зрението, както и задух, болка в гърдите, неврологични симптоми. Ниското кръвно предизвиква повече замаяност, обезсърчение, сънливост, гадене и повръщане.

Помага ли консумирането на сол за пациенти с ниско кръвно?

Нищо не оправдава прекаленото консумиране на сол. Най-доброто нещо е да останете добре хидратирани. Специално за хора, при които по-често се наблюдава ниско кръвно, ползването на еластични чорапи е възможно да подобри симптомите.

Кой от видовете сол е най-добър за ястия?

Видът с най-ниска степен на натрий. Но, така или иначе, избягвайте прекомерната употреба на сол при подправянето и овкусяването на хранителните продукти.

Внимание! Статията дава само информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес