Ако усещате постоянно лоша миризма, ето това може да е причината

50025
Ако усещате постоянно лоша миризма, ето това може да е причината
Снимка: iStock

Усещате неприятна миризма, а източникът е неизвестен? След като сте проверили канала в банята, тоалетната и всички шкафове в кухнята, вероятно миризмата- фантом ви изненадва още повече – причина не откривате, а усещате неприятен аромат? Първото, което следва да направите, е да разберете само вие ли усещате миризмата, или тя е реална. Различни заболявания или последствия от такива водят до усещане на неприятни миризми, които реално не съществуват. Как да се справите със ситуацията, ако усещате лоша миризма, независимо дали е реална, или не, разберете сега.

Миризмата на пот ви притеснява - ето как да се отървете от нея

Причини да усещате постоянно лоша миризма, която е недоловима за останалите

Ако хората около вас не усещат миризмата, най-вероятно няма такава, а усещането при вас е нереално и измамно. Разстройствата на психиката са само част от възможните причини да усещате лоша миризма. Преди да се насочите към лекарския кабинет или психолога с това оплакване, помислете дали не сте боледували скоро. Сред болестите, по време или след които пациентите се оплакват от усещане за зловонна миризма, която само те подушват, са:

  • Ковид-19 – пациентите, страдащи от дълъг или тежък Ковид усещат несъществуващи лоши миризми месеци, след като острата фаза на заболяването остане зад гърба им. Обикновено лошата миризма в този случай е на развалена риба, на сяра или е описана от засегнатите като „сладникава неприятна миризма”. Проф. Нирмал Кумар обяснява феномена с това, че вирусът е невротропен, засяга нервите в областта на небцето и води до усещане за неприятна миризма.
  • Миризмите фантоми са чест спътник на пациентите с травма в областта на главата или общо влошено здравословно състояние. Ако няма друго обяснение за това, че усещате постоянно лоша миризма, посетете лекаря си. Причината може да е повече от сериозна – проблеми в темпоралния лоб, възпалени синуси, мозъчни тумори и болестта на Паркинсон често се проявяват и с този симптом. 

Причини да усещате постоянно лоша миризма, която усещат и околните

Сред причините може да има такива, свързани с вас и вашата грижа за тялото ви, както и такива, зависещи от заобикалящата ви среда в дома ви и уредите там.

1. Ако кожата ви се бели, погрижете се за нея с правилния крем за тяло. Душът няма да помогне, дори да прекарвате часове в банята. Белещата се кожа отделя аминокиселини, които съдържат сяра, откъдето идва лошата миризма. Това особено силно се отнася за кожата на стъпалата и краката.

Миризмата, която излъчва тялото ни може да сигнализира за смъртоносна болест

2. В случай, че сте ограничили рязко и почти до 0 консумацията на въглехидрати, помислете дали не сте в кетоза. При консумация само на белтъчини и мазнини тялото изпада именно в кетоза, откъдето идва и убийствената миризма на ацетон, излъчвана от цялото ви тяло. И тук душът е безсмислен, ако не промените веднага диетата си. Този процес е опасен и за здравето ви, не е само свързан със зловонни аромати.

3. Приемът на някои медикаменти има точно този неприятен страничен ефект – усещате лоша миризма. Ако това е причината и при вас, или следва да изтърпите неприятната ситуация, или да обсъдите с лекаря си възможна замяна на медикамента.

4. Алергични реакции и особено тези, които са свързани с дихателната система и най-вече с горните дихателни пътища, често водят до усещане на неприятна миризма. Тя идва от бактериалните инфекции, които се развиват в синусите. Необходима е лекарска консултация за справяне със състоянието.

Ако се чудите защо се усеща лоша миризма в апартамента, ето каква е най-честата причина

А ако миризмата не идва от вас и тялото ви?

Преди да се насочите към канала и тоалетната чиния за пореден път и без резултат, погледнете пералнята. Мухъл, образувал се поради оставянето ѝ неподсушена след употреба, може да доведе до изключително неприятен аромат на прането и дома ви. Проверете уплътненията, барабана и не пропускайте чекмеджетата за препаратите.

Следващата стъпка е да проверите климатика. Той може да доведе до това да усещате постоянно лоша миризма в цялата стая или къща, ако не е почистен филтърът, ако са замърсени изпарителните бобини, ако се е образувал мухъл или плесен, тоест като цяло, ако не се поддържа правилно и системно уредът.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com