Ако ви дразни гърлото или ви тече носа, това е най-ефективното природно средство

45375
Ако ви дразни гърлото или ви тече носа, това е най-ефективното природно средство
Снимка: iStock

Ако някой прави списък на най-добрите добавки към чая, които да направят есенните и зимните вечери по-приятни, джинджифилът със сигурност заема високо място. Въпреки че това ароматно коренище е доста популярно, използването му единствено като добавка към напитките не му прави чест. Джинджифилът може да ни предложи още много свойства, които трудно можем да изброим на пръсти. Нека разберем защо джинджифилът е толкова важен и кой трябва и кой не може да го използва.

Джинджифил: няколко думи за коренището

Джинджифилът е растение, което едва ли ще привлече вниманието, тъй като не е нито голямо, нито впечатляващо на вид. Разбира се, най-ценното в растението е скрито под земята. Коренището на джинджифила е не само ароматен аксесоар, но и растение, което има своето почетно място в кулинарията и билколечението. Джинджифилът може лесно да бъде закупен пресен или под формата на прах, въпреки че последният е най-подходящ, ако искате да приготвите вкусен десерт или азиатско ястие. В останалите случаи си струва да посегнете към пресния джинджифил, но е добре да знаете как да изберете най-добрия.

Как да си купите добър джинджифил в магазина? Той трябва да е твърд и месест. Кората му трябва да е светлосива, но без оцветяване, повреди и прекомерен брой бразди, които дисквалифицират джинджифила. Трябва да се знае, че коренището не трябва да е изсушено с набръчкана кожа и по него не трябва да има следи от плесен.

Какво се съдържа в джинджифила?

В корена на джинджифила се крият много ценни хранителни вещества, които са златни за организма ни, особено през зимата и есента. Нека започнем с витамините С, К, Е и А, които подобряват имунитета, регулират ключови процеси в организма, грижат се за здравословното състояние на кожата и се причисляват към антиоксидантите, които предпазват от свободните радикали. Освен това той е източник на минералите калий, магнезий, фосфор и калций, което само засилва ползите от джинджифила за здравето.

Най-важното вещество в джинджифила обаче е гингеролът, който е отговорен за вкуса и аромата на коренището. Благодарение на това вещество това незабележимо растение придобива антибактериални, болкоуспокояващи и прочистващи свойства, поради което трябва да се консумира възможно най-често по време на настинка. Не само когато страдате от инфекция, но и като превантивна мярка.

А вие знаете ли колко е лесно да отгледате сами джинджифил у дома? Вижте как

Използвайте джинджифил възможно най-често

Ако вече сте се снабдили с подходящ корен от джинджифил, добре е да добавите парченца от коренището към инфузията си, ако имате хладни вечери или се чувствате по-зле. Такава напитка ще ви помогне да се сгреете и ще ви помогне при първите симптоми на настинка, като температура, болки в гърлото или досадна кашлица. Освен това е добра идея да използвате джинджифил и ако страдате от хранително отравяне и черният ви дроб е претоварен с токсини. Нищо не пречи инфузията от коренището да е полезна при стимулиране на храносмилателните процеси, тъй като активната съставка засилва производството на стомашни сокове.

Много хора препоръчват ароматната настойка и когато човек е измъчван от мигрена, но също така и от болки в костите и ставите, които могат да се обострят през есенно-зимния период. Въпреки че най-често се препоръчва пресен джинджифил, джинджифилът на прах може да бъде идеален за приготвяне на гаргара - такава смес може да се използва за изплакване на устата при възпаления и болки в гърлото.

Как да използвате джинджифила?

Джинджифилът е универсално коренище, така че може да се използва по хиляди начини. Ако искате да го използвате за лечение, просто го обелете, нарежете го и го добавете към чай, например с лимон и мед. Коренището може да бъде помощник и при приготвянето на настойка, за която резенчетата просто трябва да се залеят с гореща вода. Изсушената подправка може да се използва при приготвянето на вода за уста.

Джинджифил: 6 доказани начина на помощ при отслабване

Разбира се, не е нужно да се ограничавате с джинджифила само до здравословни лечения, тъй като той може да подобри вкуса на много ястия. Ако досега сте се ограничавали да го използвате за приготвяне на десерти, струва си да знаете, че той може да обогати вкуса и на месни, рибни и зеленчукови ястия. Има и още един патент, който си струва да запомните: ако ви е омръзнал неделният бульон и намирате вкуса му за разочароващ, струва си да добавите в тенджерата парче джинджифил, което ще добави не само пикантен характер, но и лека сладост.

Кой не може да използва джинджифил?

Въпреки че джинджифилът изглежда е идеалното средство за лечение на много заболявания, той може да не е подходящ за всеки. Хората, които се борят с рефлуксна болест и страдат от стомашни неразположения, трябва да внимават с него. Противопоказани са както хипертонията, така и хипотонията. Джинджифилът също така не се препоръчва по време на бременност и кърмене или ако приемате постоянно лекарства.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com