Алергичен съм към пчели — мога ли да ям мед?

6148
Алергичен съм към пчели — мога ли да ям мед?
Снимка: ExplorerBob / Pixabay

Защо хората са алергични към пчелите

Когато пчела или друго жилещо насекомо ви ужили, жилото, съдържащо отровата, се прикрепя към мускула ви, инжектирайки малко от отровата си в тялото ви. Отровата включва определени протеини, които потенциално могат да причинят алергични реакции. Това е известно като свръхчувствителност към отрова.

Има три различни семейства жилещи насекоми, които най-често причиняват анафилактична алергия. Медоносните пчели са част от семейство Apidae. Те съдържат пет основни алергена в отровата си. Алергенът фосфолипаза А2 е известен с това, че предизвиква големи възпалителни реакции, последван от други второстепенни алергени, наречени хиалуронидаза, кисела фосфатаза, CUS серин протеаза и икарапин. Ужилванията от медоносни пчели се случват най-често по краката, когато хората ходят по трева или детелина, където медоносните пчели са склонни да се събират извън кошера си.

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем лъжица мед преди лягане?

Има широк спектър от възможни реакции при ужилване от пчела. Човек, който не е алергичен, може да бъде ужилен и да изпита локализиран възпалителен отговор в резултат на ужилване и инжектирана отрова. Дори и без пчелна алергия, вероятно човек ще има локализирана реакция от ужилването, като червен кръг около мястото, където е ужилен, както и малко подуване.

Въпреки това, ако имате действителна алергия към пчели, може да получите анафилаксия, която ще засегне цялото тяло. Алергичните клетки в тялото се активират и това може да предизвика каскада, водеща до реакция на цялото тяло. Различни части на тялото се задействат да реагират, като свиване на белите дробове, повръщане, копривна треска и подуване.

Как да разберете дали имате алергия към пчели

Чувствителността към отрова не е част от рутинните тестове за алергия, така че дори ако получавате стандартен тест за алергия, направен от алерголог/имунолог, алергията към пчелите ще изисква специализирано тестване при отделен случай и има два основни начина да го направите.

  • Кожен тест

Алерголозите ще вземат малко от събраната отрова от различни насекоми, които причиняват алергията, и ще я поставят върху кожата ви, след което ще убодат кожата със стерилна сонда, за да видят дали ще се появи малка червена уртикария. Ако е отрицателен или неубедителен, алергологът ще инжектира още подкожно.

  • Кръвен тест

Ако имате алергично антитяло, което разпознава отровата на достатъчно високо ниво, лекарят може да диагностицира алергията.

Ако съм алергичен към ужилвания от пчели, трябва ли да избягвам меда

Първо, нека поговорим за това как се прави медът. За да направят мед, медоносните пчели събират нектар от растения, който след това отлагат в своите пчелни пити и го превръщат в мед. Медоносните пчели използват меда за храна, но обикновено не консумират толкова, колкото произвеждат.

За щастие, ако имате алергия към ужилване от пчела, не е задължително да сте алергични към мед. Защо? Защото тези два удара от пчелата идват от две различни части на тялото на насекомото.

Алергията към ужилване от пчела идва от отровата, която е част от жилото. Медът обаче се прехвърля от нектара, който идва от езика на медоносната пчела, наречен хобот. Торбичката с отрова изобщо не е свързана, което означава, че медът е напълно свободен от протеините, които причиняват алергията.

Може ли да сте алергични към мед

Въпреки че алергията към пчелите не е свързана с меда, е възможна отделна алергия към мед макар че е доста рядка и не е свързана със самата отрова.

Това, което се смята, че е реакцията там, идва от прашеца, който естествено се натрупва в района. Това, което е във въздуха по това време, може потенциално да замърси меда.

Учени разкриха какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете мед

Ако имате алергия към цветен прашец, може да почувствате сърбеж, когато ядете мед. Но обикновено има много малко цветен прашец в меда, така че шансовете човек с поленова алергия да получи анафилаксия от ядене на мед е много малък. Ако това се случи това би означавало, че човекът е силно алергичен към цветен прашец и медът трябва да съдържа значително количество цветен прашец. Така че обикновеният човек не трябва да се тревожи за това, като се има предвид колко рядко и уникално е то.

Алергията към пчелите е резултат от чувствителност към отрова, която е реакция към протеини в отровата на жилещо насекомо, включително медоносна пчела. Тъй като отровата не е свързана с езика на медоносната пчела, където нектарът се събира и прехвърля в пчелната пита за производство на мед. Това означава, че някой с алергия към ужилване от пчела не е задължително да е алергичен към меда. Алергията към мед вероятно се причинява от цветен прашец, който може да се натрупа в меда, но анафилаксия (възпалителна реакция на цялото тяло) от мед е много рядка. Въпреки това, ако изпитате анафилаксия от нещо незабавно отидете в болницата, за да потърсите лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com