Безопасен ли е приемът на колаген за бъбреците?

30101
Безопасен ли е приемът на колаген за бъбреците?
Снимка: iStock

Колагенът е вид протеин, намиращ се в съединителната тъкан на тялото ви, включително костите, кожата, ставите и връзките.

Също така се намира в различни храни, богати на протеини, включително месо, риба и домашни птици.

6 богати на колаген храни за здрави стави, кожа и коса

И накрая, той е широко достъпен под формата на добавка и често се използва за подобряване на еластичността на кожата, облекчаване на болки в ставите и защита срещу загуба на костна маса.

Много хора обаче не са сигурни дали колагенът може да навреди на здравето на бъбреците им или да увеличи риска от камъни в бъбреците.

Причини за образуване на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са вид минерални отлагания, които се образуват в бъбреците, причинявайки симптоми като болка, гадене и повръщане.

Въпреки че съществуват няколко вида камъни в бъбреците, камъните в бъбреците с калциев оксалат са най-често срещаните.

Оксалатът е съединение, намиращо се в много растителни храни, включително някои плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни.

Когато ядете богати на оксалати храни, оксалатът в тях се свързва с калция в храносмилателния ви тракт и се отделя чрез изпражненията или урината.

Въпреки това, големи количества оксалат, преминаващи през бъбреците ви, могат да доведат до образуването на камъни в бъбреците.

Неадекватният прием на течности или калций може също да допринесе за развитието на камъни в бъбреците чрез увеличаване на абсорбцията на оксалат.

Колагенът съдържа хидроксипролин

Подобно на други видове животински протеини, колагенът съдържа вид аминокиселина, наречена хидроксипролин.

Хидроксипролинът се превръща в оксалат в тялото ви, което може да увеличи нивата на отделяне на оксалат в урината.

В едно по-старо проучване, консумацията на 30 грама желатин, получен от колаген, повишава отделянето на оксалат в урината с 43% след 24 часа в сравнение с контролна група.

Няколко проучвания върху животни също показват, че консумацията на големи количества хидроксипролин може да повиши нивата на оксалат в урината и следователно може да навреди на здравето на бъбреците.

Други проучвания в епруветка и животни предполагат, че тези ефекти могат да бъдат усилени при тези с първична хипероксалурия, генетично заболяване, което засяга оксалатния метаболизъм и увеличава риска от повтарящи се камъни в бъбреците.

Трябва ли да избягвате колагена

Като цяло добавките с колаген не се препоръчват за хора с висок риск от развитие на камъни в бъбреците. Въпреки това умерената консумация на колаген като част от здравословната диета е малко вероятно да причини камъни в бъбреците при повечето хора.

Всъщност проучванията показват, че намаляването на приема на оксалати не винаги е необходимо за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Повечето изследвания показват, че увеличаването на приема на калций може да бъде по-ефективен подход за намаляване на абсорбцията на оксалат и защита срещу образуването на камъни в бъбреците.

В идеалния случай се опитайте да консумирате поне 1000–1200 мг калций на ден, за да намалите риска от развитие на камъни в бъбреците.

Гарантирането, че пиете достатъчно течности всеки ден, също може да намали риска от развитие на камъни в бъбреците.

Въпреки това, ако сте склонни към развитие на камъни в бъбреците или имате състояние като първична хипероксалурия, може да искате да избягвате консумацията на големи количества колаген от храни и добавки.

Лекар: Тази отвара топи камъни в бъбреците

За да избегнете неблагоприятни последици за здравето, също така е добра идея да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете да приемате добавки с колаген или да правите някакви промени в диетата.

Колагенът е вид протеин, намиращ се в много храни и добавки.

Той съдържа хидроксипролин, вид аминокиселина, която се превръща в оксалат в тялото ви, което може да увеличи отделянето на оксалат в урината.

За тези, които са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, може да е по-добре да избягват консумацията на големи количества колаген от храни или добавки.

Въпреки това, за повечето възрастни, консумацията на умерени количества колаген като част от здравословна диета е малко вероятно да причини камъни в бъбреците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com