Бирата вдига ли кръвната захар - или е просто мит?

28486
Бирата вдига ли кръвната захар - или е просто мит?
Снимка: iStock

Бирата е сред най-консумираните напитки у нас и в световен мащаб, като първенството се държи от Чехия от почти 30 години. Рекордните почти 182 литра бира на човек на годишна база е консумираното количество бира, което чехите потребяват. Със 76 литра бира на човек годишно консумирано количество страната ни е на 16-то място в света.

Тази консумация на бира е значима, което поставя въпроса за ползите и вредите от студената лятна наслада бирата и въздействието ѝ върху цялостното здраве и кръвната захар. Какви са ползите и вредите от пенливата бира в чашите ни, бирата вдига ли кръвната захар, или може да я консумирате спокойни и с удоволствие, дори да сте диабетици?

Ползи от консумацията на бира

По-слабо алкохолна напитка, пенлива, освежаваща, бирата е сред най-консумираните алкохолни питиета в световен мащаб. И това не е случайно. Тя доставя редица ползи за здравето. Проучванията сочат бирата като полезна за:

  • поддържане на нивата на лошия холестерол в кръвта в нормални граници,
  • предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците,
  • подобряване на храносмилателните процеси в организма,
  • сърдечно-съдовото здраве благодарение на щедрите дози витамини и минерали, които съдържа,
  • здравето на костите,
  • профилактично средство е срещу развитието на остеопороза,
  • богата на витамини, бирата е здравословен избор при нисък хемоглобин,
  • според редица проучвания бирата може да ни предпази и от някои онкологични заболявания.

Естествено всички тези ценни предимства на бирата са валидни при разумна консумация. Ако прекалите с нея, тя се превръща от полезна слабоалкохолна напитка в риск за здравето.

Освен вреди - има и ползи от пиенето на бира всеки ден

Рискове от консумацията на бира

Мит е, че бирата е най-полезната напитка, съдържаща алкохол, за лятото. Да, тя наистина създава усещане за освежаване, утоляване на жаждата, но то е моментно и краткотрайно. Скоро след кенчето бира се увеличава потенето и се поражда риск от дехидратация, ако не консумирате и вода, а я заменяте изцяло с бирички на плажа.

Както всеки алкохол, макар да е направена от малц и да е богата на ценни витамини и минерали, бирата поражда и рискове за здравето особено ако сте прекали с консумираното количество. При консумацията на прекомерни количества бира, като под прекомерни се разбира различно количество за дамите и господата, както и в зависимост от теглото и общото здравословно състояние, бирата поражда риск от алкохолна зависимост, увреждане на черния дроб, дисбаланс на кръвната захар. Какво разбираме под дисбаланс на захарта в кръвта? Бирата вдига ли кръвната захар, или поражда хипогликемия?

Бирата вдига ли кръвната захар?

Алкохолът съдържа захар, което го прави опасен за диабетиците. Те разграждат по-бавно и трудно погълнатите чашки с огнена течност, което поражда допълнителни рискове за здравето. Бирата, наричана още течен хляб, заради културите, от които се произвежда, подобно на тях съдържа големи количества въглехидрати.

Това я прави не по-малко вредна за диабетиците от другите алкохолни питиета. Значителното съдържание на въглехидрати, съчетано с висок гликемичен индекс при бирата, може да доведе до рязко повишаване на кръвната захар, наднормено тегло, повишен апетит, а също и пристъп на хипогликемия. Всичко това налага диабетиците да вкусват бира изключително внимателно, в малки количества и след като са се уверили, бе нивата на кръвната им захар са стабилни.

Допълнителна опасност поражда фактът, че симптомите на хипогликемия и на алкохолно опиянение се припокриват. Това прави трудно разпознаването им и може да доведе до закъсняло търсене на помощ, ако пациентът реши, че просто се е напил и това е причината да се чувства по този неприятен начин.

До какво води ежедневната консумация на бира

Маскирането на проблема и закъснялото търсене на лекарска помощ могат да се окажат фатални. Ето защо за диабетиците е важно да имат доверен човек, който познава състоянието им и рисковете от чашката в ръката им, за да им помогне в такава ситуация. Естествено, по-добре е да не консумират като цяло алкохол, макар да е трудно това за хората, страдащи от алкохолизъм.

Малки количества бира – половин чашка например – не се очаква да повишат нивата на кръвната захар до степен, че да са опасни и да се нуждаят от проследяване, но половин чашка бързо става цяла, а от нея до шишето и до касата с бира пътят е най-кратък.

Бирата е и калорична, което може да е друг проблем за диабетиците, тъй като напълняването поражда допълнителен риск за тях. Това е още една причина да намалите количеството на консумирана бира до минимум, ако страдате от диабет.

Статията има информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com