Благодарение на тях витамин D се усвоява по-добре. Това са най-добрите комбинации

42375
Благодарение на тях витамин D се усвоява по-добре. Това са най-добрите комбинации
Снимка: pixabay.com

Все повече хора осъзнават важната роля, която витамин D играе в организма. Все още обаче се обръща твърде малко внимание на правилния му прием, който е изключително важен от гледна точка на бионаличността. С какво да комбинираме витамин D3 и какво да избягваме, за да може организмът да го използва по най-добрия начин?.

Витамин D принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини и играе изключително важна роля в нашия организъм. Освен че поддържа калциево-фосфатната хомеостаза, той поддържа здравето на костите, влияе върху имунната система, предотвратява много заболявания и участва в много метаболитни процеси.

Защо ни липсва витамин D?

Основният източник на витамин D за организма е дермалният синтез под въздействието на UVB лъчението от естествената слънчева светлина. Поради ниското ниво на слънчево греене в нашата страна обаче то често се оказва недостатъчно.

Недостигът на витамин D, който засяга голяма част от населението, може да попречи на усвояването на калция и е съществена причина за рахит при децата. При възрастните те могат да доведат до развитие на остеомалация и остеопороза. Основните причини за недостиг на витамин D обикновено са ограниченото излагане на слънце и/или недостатъчното му набавяне от храната. Други фактори, благоприятстващи хиповитаминозата, са затлъстяването, хроничните чернодробни и бъбречни заболявания, стомашно-чревната малабсорбция на мазнини и употребата на някои лекарства, като глюкокортикостероиди и антиконвулсанти.

Какъв витамин Д да си купя в сезона на грипа – ето как да изберем

Витамин D и наличието на мазнини

Витамин D е мастноразтворим, така че се усвоява най-добре от организма, когато се консумира заедно с храни, съдържащи мазнини. При тази комбинация витамин D се усвоява по-добре от стомашно-чревния тракт и се оползотворява по-добре от организма.

Витамин D в сравнение с витамин К

При проучване на пациенти, които са получавали едновременно добавки с витамин D и витамин К, е наблюдавана по-висока минерална плътност на лумбалните прешлени в сравнение с група пациенти, които са получавали само витамин К или витамин D поотделно. Механизмът, по който двете вещества си взаимодействат, все още не е напълно изяснен. Въпреки това има проучвания, които показват, че положителните ефекти на витамин К върху скелетната система са значително по-добри при по-високи нива на витамин D в кръвта.

Добавянето на витамин К2 към диетата може да спомогне за отхвърляне на неблагоприятните ефекти на излишния витамин D, а също и да повиши усвояването на витамин D.

Витамин D и магнезий

Магнезият играе много важна роля за активирането на витамин D в организма. Ензимите, отговорни за превръщането на витамин D в неговата биологично активна форма - 1,25-дихидроксивитамин D, изискват наличието на магнезий. Поради това наличието на магнезий може да повлияе на ефективността на превръщането на витамин D във форма, която организмът може да използва.

Витамин D от своя страна подпомага усвояването на калция от стомашно-чревния тракт, което е важно за здравето на костите и поддържането на калциево-фосфатната хомеостаза. Следователно синергията между витамин D и магнезий е от решаващо значение за поддържане на здравето на костите и цялостното здраве.

Изследванията показват, че адекватният прием на магнезий може да повиши нивата на витамин D в организма. Въпреки това е добре да се отбележи, че принципът на съвместното действие на магнезия и витамин D се прилага главно при недостиг на един от тези компоненти. При хора, които консумират балансирана храна и са достатъчно снабдени и с двата компонента, ефектът върху усвояването на витамин D може да е по-слабо изразен.

Витамин D - по кое време на деня е най-добре да се приема?

Най-добре е витамин D3 да се приема сутрин по време на закуска. Приемането на добавки вечер може да повлияе на производството на мелатонин (да го забави или спре) и да наруши съня. В идеалния случай витамин D3 трябва да се приема с храна, съдържаща мазнини и богата на магнезий, цинк и витамин К2. препоръчителният дневен прием на витамин D може да варира в зависимост от възрастта, теглото, пола и начина на живот. Важно е да се изследват нивата на витамин D в кръвта, за да се определят индивидуалните нужди на организма

Витамин D и лекарства

Нивата или усвояването на витамин D могат да бъдат намалени от някои лекарства. Те включват антиациди със стомашна киселина, блокери на калциевите канали (използвани за лечение на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания), холестирамин (лекарство за понижаване на холестерола), антиконвулсанти, рифампицин и изониазид, използвани за лечение на туберкулоза, или противовъзпалителни лекарства - кортикостероиди.

Ефектът на витамин D може да бъде намален от лекарства, като например:

фенитоин (използван за лечение на епилепсия), барбитурати (лекарства, използвани за подпомагане на заспиването), глюкокортикостероиди (лекарства с противоалергично, противовъзпалително и имуносупресивно действие, като преднизолон), рифампицин или изониазид (лекарства, използвани за лечение на туберкулоза).

Недостиг на витамин Д - по какво лесно се познава

Запомнете - ако приемате лекарства, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете прием на добавки с витамин D. Той ще Ви обясни дали има възможни взаимодействия между лекарствата, които приемате, и витамин D, който добавяте. Ако приемате лекарства, които могат да повлияят на усвояването или действието на витамин D, е важно Вашият лекар да Ви препоръча подходящо време за прием на витамин D и да коригира дозата и начина на добавяне.

Колко витамин D да приемате? Актуални стандарти и препоръки за 2024 г.

Деца:

Новородени от 0 до 6 месеца: 400 IU/ден; новородени на 6-12 месеца: 400-600 IU/ден; деца (1-10 години): 600-1000 IU/ден. От май до края на септември, докато децата са на слънце за около 30 минути на ден, добавката може да не се прилага, въпреки че все още се препоръчва. Трябва да се има предвид и приемът на витамин D с храната; юноши (11-18 години): 1000-2000 IU/ден, в зависимост, наред с други неща, от телесното тегло на детето.

Възрастни:

възрастни 19-65 години: 1000-2000 IU/ден (25-50 µg/ден) през цялата година; възрастни хора на 65-75 години: 1000-2000 IU/ден (25-50 µg/ден) и редовно изследване на нивата на витамин D;възрастни хора над 75 години: 2000-4000 IU/ден (50-100 µg/ден).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com