Царевичната шума като чай е един от най-силните естествени диуретици

14998
Царевичната шума като чай е един от най-силните естествени диуретици
Снимка: iStock

Царевичната шума, на пръв поглед невзрачна част от растението царевица, се използва от векове като природно средство със забележителни диуретични свойства. Оказва се, че чаят от царевична шума е един от най-силните налични естествени диуретици, а ползите от него се простират далеч отвъд скромния му вид.

Диуретиците са вещества, които подпомагат отделянето на излишната вода и натрий от организма чрез повишено производство на урина. Те често се предписват на хора със заболявания като високо кръвно налягане, отоци и проблеми с бъбреците. Въпреки че съществуват фармацевтични диуретици, чаят от царевична шума предлага нежна и естествена алтернатива.

Една от основните причини, поради които царевичната шума се слави със своите диуретични свойства, е богатото ѝ съдържание на биоактивни съединения, включително флавоноиди, алкалоиди, сапонини и танини. Тези съединения действат синергично, за да стимулират бъбреците и да увеличат производството на урина. Това може да бъде особено полезно за тези, които искат да намалят задържането на течности, да облекчат подуването на корема или да поддържат цялостното здраве на бъбреците.

Защо НИКОГА да не изхвърляте водата от варената царевица?

Освен това чаят от царевична шума се използва традиционно за решаване на проблеми с пикочните пътища. Диуретичното му действие може да помогне за изхвърляне на бактериите и токсините, като потенциално намали риска от инфекции на пикочните пътища. Освен това той може да облекчи хората, които се борят с лек дискомфорт в пикочния мехур.

Друг забележителен аспект на чая от царевична шума е потенциалната му роля в лечението на хипертония. Като насърчава отделянето на излишния натрий, той може да помогне за понижаване на кръвното налягане при някои хора. Въпреки че не трябва да замества предписаните лекарства, той може да допълни балансираната диета и промените в начина на живот на тези, които искат да контролират кръвното си налягане по естествен начин.

Освен това чаят от царевична шума има антиоксидантни свойства, благодарение на наличието на флавоноиди и други полифеноли. Тези антиоксиданти могат да помогнат в борбата със свободните радикали в организма, като потенциално допринасят за цялостното здраве и благополучие.

Варена царевица – ползи и вреда за организма

Приготвянето на чай от царевична шума е лесен процес. Можете да накиснете суха царевична шума в гореща вода за около 10 минути, като оставите полезните ѝ съединения да се влеят в течността. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да включите чая от царевична шума в ежедневието си, особено ако имате основни здравословни проблеми или приемате лекарства.

Репутацията на чая от царевична шума като мощен естествен диуретик е добре обоснована. Неговите биоактивни съединения работят заедно, за да подпомогнат функцията на бъбреците, да намалят задържането на течности и потенциално да подпомогнат лечението на състояния като хипертония и проблеми с пикочните пътища.

Макар че ефектът от нея може да не е толкова незабавен или силен, колкото при фармацевтичните диуретици, нейният нежен и естествен подход я прави ценно допълнение към цялостния подход към здравето и благосъстоянието. Както при всяко билково лекарство, умереността и консултацията с медицинско лице са от ключово значение за безопасното извличане на ползи от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com