Цариградското грозде подобрява храносмилането и понижава холестерола

3072
Цариградското грозде подобрява храносмилането и понижава холестерола
Снимка: iStock

В миналото храстите с цариградско грозде са били често срещана гледка в домашните градини и парцелите. С течение на времето те са били донякъде забравени, но си струва отново да се върнем към тях. Тук се включват не само забележителният сладко-кисел вкус и кулинарната универсалност на плода, но преди всичко ценните здравословни свойства на цариградското грозде

Необходима е обаче предпазливост, тъй като този плод няма да е добър избор за всеки. В нашия кратък наръчник ще намерите информация за това кой трябва да бъде бдителен, когато опитва летния деликатес.

Кратки характеристики на цариградското грозде

Наричат го още "лозата на севера", което придава на родния плод от градината на баба нотка на изтънченост. Градинарите могат да избират измежду различни сортове цариградско грозде, но плодовете обикновено се предлагат в два цвята: зелено-жълт и червен. Повърхността им е покрита с фин мехур, така че е трудно да бъдат объркани с други видове, отглеждани в овощните градини. Външният вид обаче не е най-важното нещо - време е да преминем към свойствата на плода!

При брането на цариградско грозде повечето от нас вероятно са се сблъсквали с бодливите сортове на храста. Гроздовете са много полезни за сърцето поради високото си съдържание на каротеноиди.

Антиоксидантите подпомагат борбата с повишеното кръвно налягане и нивата на "лошия" холестерол. Благодарение на наличието на рутин и аскорбинова киселина цариградското грозде има положителен ефект върху укрепването на кръвоносните съдове.

Жена започна да яде грозде всеки ден, вижте какво се случи с нея

Плодът е нискокалоричен, така че успешно може да се третира като сладка закуска за хора, които искат да се отърват от излишните килограми. Освен това цариградското грозде има леко слабително действие. То улесняват изхвърлянето на отлаганията в червата и са средство при метеоризъм и запек.

Включването на цариградско грозде в менюто е препоръчително по отношение на поддържането на киселинно-алкалния баланс в организма. Той има алкализиращи свойства, така че помага да се противодейства на подкиселяването на организма. Чудите се как да го разпознаете? Често срещани симптоми са:

-    отслабен имунитет, който води до податливост към инфекции;
-    чести главоболия, болки в мускулите и ставите;
-    хронична умора; 
-    храносмилателни проблеми, включително киселини и лошо храносмилане;
-    лошо състояние на косата, ноктите и кожата.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Малкият плод е съкровищница от витамини, минерали и вещества, които имат многобройни лечебни свойства. Те имат противовъзпалителен ефект и се оказват изключително полезни за облекчаване на симптомите на артрит.

Нанасяте ли лосиони за грижа за тялото по цялото си тяло всеки ден, а кожата ви все още е суха и губи еластичността си? Погрижете се за нея отвътре, като включите цариградско грозде в диетата си. 
То има антиейдж ефект и същевременно помага за стягането на кожата и подобряването на нейния тонус. Ще го забележите лесно, защото цариградското грозде е много полезно за очите ви, като ги предпазва от вредни лъчения.

Противопоказания

Много е казано за ползите от цариградското грозде за здравето. За съжаление, както при повечето храни, то има и някои недостатъци. Така че в кои ситуации трябва да се избягва?

Хората, които се борят с бъбречни заболявания и бъбречна недостатъчност, трябва да се консултират с лекаря си относно консумацията на цариградско грозде. Особено внимание трябва да се проявява и ако страдате от язва на стомаха и дванадесетопръстника. 
Това се дължи на високото съдържание на танини - консумацията им в излишък може да бъде дразнеща. Освен това те намаляват усвояването на полезните минерали, особено на калция и желязото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com