Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

114510
Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден
Снимка: Thinkstock/Guliver

Гроздето се отглежда в продължение на хиляди години и е било почитано от няколко древни цивилизации за използването му във винопроизводството.

Има много видове грозде, включително зелено, червено, черно, жълто и розово. Този плод се отглежда в умерен климат по целия свят, включително Южна Европа, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка. 

Гроздето предлага богати ползи за здравето поради високото си съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти.

12 ползи за здравето от яденето на грозде

1. Пълно с хранителни вещества, особено витамини С и К

Гроздето е с високо съдържание на няколко важни хранителни вещества.

Една чаша (150 грама) червено или зелено грозде съдържа следните хранителни вещества:

- Калории: 104

- Въглехидрати: 27,3 грама

- Протеин: 1,1 грама

- Мазнини: 0,2 грама

- Фибри: 1,4 грама

- Витамин С: 27% от референтния дневен прием 

- Витамин К: 28% от референтния дневен прием

- Тиамин: 7% от референтния дневен прием

- Рибофлавин: 6% от референтния дневен прием

- Витамин В6: 6% от референтния дневен прием

- Калий: 8% от референтния дневен прием

- Мед: 10% от референтния дневен прием

- Манган: 5% от референтния дневен прием

Една чаша (150 грама) грозде осигурява повече от една четвърт от референтния дневен прием за витамин К, мастноразтворим витамин, жизненоважен за съсирването на кръвта и здравите кости.

Те също са добър източник на витамин С, основен хранителен и мощен антиоксидант, необходим за здравето на съединителната тъкан.

2. Високото антиоксидантно съдържание може да предотврати хронични заболявания

Антиоксидантите са съединения, намиращи се например в растенията. Те помагат да се възстановят щетите на вашите клетки, причинени от свободни радикали, които са вредни молекули, които причиняват оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е свързан с няколко хронични заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания.

Гроздето е с високо съдържание на редица мощни антиоксидантни съединения. В действителност, в този плод са идентифицирани над 1600 полезни растителни съединения.

Най-високата концентрация на антиоксиданти се намира в кожата и семената. Поради тази причина голяма част от изследванията върху гроздето са направени с помощта на екстракти от семена или кожа.

Червеното грозде съдържа по-голям брой антиоксиданти, дължащи се на антоцианините, които им придават цвят. Антиоксидантите в гроздето остават присъстващи дори след ферментация, поради което червеното вино също е с високо съдържание на тези съединения

Един от антиоксидантите в този плод е ресвератролът, който е класифициран като полифенол.

Проведени са множество проучвания за неговите ползи, показващи, че ресвератролът предпазва от сърдечни заболявания, понижава кръвната захар и предпазва от развитието на рак.

Гроздето съдържа също витамин С, бета-каротин, кверцетин, лутеин, ликопен и елагова киселина, които също са мощни антиоксиданти.

3. Растителните съединения могат да предпазват от някои видове рак

Гроздето съдържа високи нива на полезни растителни съединения, които могат да помогнат за предпазване от някои видове рак.

Ресвератрол, едно от съединенията, открити в този плод, е добре проучен по отношение на превенцията и лечението на рака.

Доказано е, че предпазва от рак чрез намаляване на възпалението, действа като антиоксидант и блокира растежа и разпространението на раковите клетки в тялото.

Въпреки това, уникалната комбинация от растителни съединения, намиращи се в гроздето, може да е причина за техните антиракови ползи. Освен ресвератрол, гроздето съдържа и кверцетин, антоцианини и катехини - всички те могат да имат благоприятно въздействие срещу рака.

Екстрактите от грозде са показали, че блокират растежа и разпространението на човешки ракови клетки на дебелото черво при проучвания в епруветки.

Докато изследванията върху гроздето и рака при хората са ограничени, диета с високо съдържание на богати на антиоксиданти храни, като грозде, е свързана с по-нисък риск от рак.

4. Благоприятно за здравето на сърцето по различни впечатляващи начини

Има няколко причини, поради които яденето на грозде е полезно за сърцето ви.

Може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Една чаша (150 грама) грозде съдържа 288 mg калий, което е 6% от референтния дневен прием.

Този минерал е необходим за поддържане на здрави нива на кръвно налягане.

Ниският прием на калий е свързан с повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт.

Освен това е показано, че диетите с високо съдържание на ресвератрол, като средиземноморската диета, намаляват и нивата на холестерола.

5. Може да понижи нивата на кръвната захар и да предпази от диабет

Гроздето съдържа 23 грама захар на чаша (150 грама), което може да ви накара да се чудите дали те са добър избор за хора с диабет.

Те имат нисък гликемичен индекс (GI) от 53, мярка за това колко бързо дадена храна повишава кръвната захар.

Освен това съединенията, открити в гроздето, дори могат да намалят нивата на кръвната захар. В 16-седмично проучване при 38 мъже, тези, които приемат 20 грама гроздов екстракт на ден, имат понижени нива на кръвната захар, в сравнение с контролна група.

Освен това е показано, че resveratrol повишава чувствителността към инсулин, което може да подобри способността на тялото ви да използва глюкоза и следователно да понижи нивата на кръвната захар.

Ресвератролът също така увеличава броя на глюкозните рецептори на клетъчните мембрани, което може да има благоприятен ефект върху кръвната захар.

6. Съдържат няколко съединения, които повишават здравето на очите

Растителните химикали, открити в гроздето, могат да предпазят от често срещани очни заболявания.

При изследване с епруветка е установено, че ресвератролът предпазва клетките на ретината в човешкото око от ултравиолетова светлина А. Това може да намали риска от развитие на възрастова макулна дегенерация (AMD), често срещано заболяване на очите.

Ресвератролът може също да помогне за предпазване от глаукома, катаракта и диабетно заболяване на очите.

Освен това гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Няколко изследвания доказват, че тези съединения помагат да се предпазят очите от увреждане от синя светлина.

7. Може да подобри паметта, вниманието и настроението

Яденето на грозде може да е от полза за здравето на мозъка ви и да засили паметта ви.

Проучвания при плъхове показват, че resveratrol подобрява ученето, паметта и настроението, когато се приемат в продължение на 4 седмици.

Освен това мозъкът на плъховете показва признаци на повишен растеж и приток на кръв.

Ресвератролът може също да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер, въпреки че са необходими изследвания при хора, за да се потвърди това.

8. Съдържат много хранителни вещества, важни за здравето на костите

Гроздето съдържа много минерали, необходими за здравето на костите, включително калций, магнезий, калий, фосфор, манган и витамин К.

Въпреки че проучвания при плъхове показват, че ресвератролът подобрява костната плътност, тези резултати не са потвърдени при хора.

В едно проучване, плъхове, хранени с изсушено замразено грозде на прах в продължение на 8 седмици, имали по-добра костна абсорбция и задържане на калций в сравнение с плъхове, които не получавали праха.

9. Може да се предпази от някои бактерии, вируси и дрождови инфекции

Доказано е, че многобройните съединения в гроздето предпазват от и се борят с бактериални и вирусни инфекции.

Гроздето е добър източник на витамин С, който е добре известен с благотворното си въздействие върху имунната ви система.

Гроздето защитава от кариес

Гроздето съдържа вещества, укрепващи зъбите. Това обявиха изследователи от университета в Илинойс на страниците на "Медик форум". Дент...

Освен това съединенията в гроздето спрели вируса на херпес, варицела и дрожди инфекции от разпространение в проучвания с епруветка.

Ресвератролът може също да предпазва от заболявания, пренасяни с храна. Когато се добавя към различни видове храни, е показано, че предотвратява растежа на вредни бактерии, като Е. Coli.

10. Може да забави стареенето и да насърчи дълголетието

Растителните съединения, открити в гроздето, могат да повлияят на стареенето и продължителността на живота.

Доказано е, че Resveratrol удължава живота при различни животински видове.

7 ползи за здравето от кивито

Киви са малки плодове, които излъчват приятен аромат и много ползи за здравето. Зелената им плът е сладка и остра. Освен това кивито е ...

Това съединение стимулира семейство протеини, наречени сиртуини, които са свързани с дълголетието.

Един от гените, които ресвератрол активира, е генът на SirT1. Това е същият ген, активиран от нискокалоричните диети, който е свързан с по-дълъг живот в проучвания върху животни.

Ресвератролът засяга и няколко други гена, свързани със стареенето и дълголетието.

11. Може да предотврати хронични заболявания чрез намаляване на възпалението

Хроничното възпаление играе ключова роля в развитието на хронични заболявания, като рак, сърдечни заболявания, диабет, артрит и автоимунни заболявания, само няколко.

Resveratrol е свързан с мощни противовъзпалителни свойства.

Пчелен прашец - всичко, което трябва да знаете за тази супер храна

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелни секрети. Пчелните фуражи събират прашец от растенията и го...

В проучване при 24 мъже с метаболитен синдром - рисков фактор за сърдечно заболяване - екстракт от гроздов прах, еквивалентен на приблизително 1,5 чаши (252 грама) прясно грозде, увеличи броя на противовъзпалителните съединения в кръвта им.

По подобен начин друго проучване при 75 души със сърдечно заболяване установило, че приемът на гроздов прах повишава нивата на противовъзпалителни съединения в сравнение с контролна група.

Проучване при плъхове с възпалително заболяване на червата показа, че гроздовият сок подобрява не само признаците на болестта, но и повишава кръвните нива на противовъзпалителните съединения.

12. Вкусна, гъвкава и лесно включена в здравословна диета
Гроздето е лесно да се включи в здравословна диета. Ето няколко начина, по които можете да им се насладите:
Яжте грозде обикновено като закуска.
Замразете гроздето за хладно лакомство.
Добавете нарязано грозде към зеленчукова или пилешка салата.
Използвайте грозде в плодова салата.
Добавете грозде или гроздов сок към пюре.
Добавете грозде в дъска за сирене за предястие или десерт.
Пийте 100% гроздов сок.

12. Вкуснo, гъвкавo и лесно може да се включи в здравословна диета

Гроздето е лесно да се включи в здравословна диета.

Ето няколко начина, по които можете да им се насладите:

Мурсалски чай - чудо от Родопите

Мурсалският чай е една от най-невероятните билки, която се среща в природата Ароматната билка се използва от поколения в Родопите при ...

- Яжте грозде за закуска.

- Замразете гроздето за хладно лакомство.

- Добавете нарязано грозде към зеленчукова или пилешка салата.

- Използвайте грозде в плодова салата.

- Добавете грозде или гроздов сок към пюре.

- Пийте 100% гроздов сок.

Заключение

Защо витамин C е толкова важен за здравето ни

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е важно хранително вещество, което поддържа функционирането на организма. Той подпом...

Гроздето съдържа няколко важни хранителни вещества и мощни растителни съединения, които са от полза за вашето здраве.

Въпреки че съдържат захар, те имат нисък гликемичен индекс и не изглежда да повишават нивата на кръвната захар.

Антиоксидантите в гроздето, като ресвератрол, намаляват възпалението и могат да помогнат за предпазване от рак, сърдечни заболявания и диабет.

Гроздето е лесно да се включи във вашата диета, независимо дали е прясно, замразено, като сок или вино.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com