Дерматолог показа прост трик за махане на кафяви петна по кожата

65154
Дерматолог показа прост трик за махане на кафяви петна по кожата
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено, след навлизане в шестото десетилетие, по кожата се появяват петна с тъмнокафяв оттенък, които, с напредване на възрастта, могат да се разпространят не само по лицето и шията, но и по гърдите, гърба, ръцете, краката, т.е., на практика по цялото тяло. Кафявите петна се образуват в резултат от дисбаланс в синтеза и разпределението на хормона меланин, който меланоцитните клетки произвеждат в организма.

Възможни причини за тази локална кожна хиперпигментация са: хормонален дисбаланс, причинен от възрастовите промени в организма, наследствен фактор, продължителен витаминозен недостиг, наранявания по кожата, прекомерно излагане на ултравиолетовата слънчева радиация.

При излагане на кожата на слънчева светлина (печене на плаж или/и екскурзии в планините, или спортуване на открито), синтезирането на меланин рязко се интензифицира, и кожата променя цвета си, добивайки приятен загар, чийто оттенък е толкова по-тъмнокафяв, колкото по-продължително време кожата е била излагана на радиацията.

Ако количеството на меланина е твърде много, то, след изчезване на тена, могат да се появят нови тъмнокафяви петна, особено при по-възрастните индивиди. Принципно, кожата на тялото не трябва да се излага прекомерно на слънчева радиация, защото може да се окаже „бомба със закъснител“ и в даден момент, особено с напредване на възрастта, могат да настъпят опасни структурни промени в клетъчната структура на петната. Ето защо е повече от желателно, кожата да бъде предпазвана чрез кремове с висок фактор (над 50) на слънцезащита.

Грижа за кожата: Ето как да изберете слънцезащитен крем според типа кожа

Възрастовите кафяви петна не са болезнени и, макар и неприятно въздействащи върху самочувствието, не са опасни за здравето. Ако обаче станат болезнени, червени или възпалени, или/и се наблюдава промяна във формата или/и нарастването им, то това би могло да е предвестник за тяхното превръщане в меланоми, така че консултацията с дерматолог е повече от задължителна.

Могат ли кафявите възрастови петна да бъдат премахвани по естествен и нетоксичен начин?

Отговорът е положителен – има няколко естествени средства този, превърнал се в „естетичен проблем“, да бъде разрешен.
Като най-ефективно средство следва да се посочи смес от лук и ябълков оцет. Тази комбинация лекува и защитава външния кожен слой и действа превантивно по отношение на образуването на белези, докато съдържащите се в лука антиоксиданти елиминират свободните радикали в третираните места.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Процедурата се състои в следното: първо, подготвя се смес като една глава среден по големина лук се обелва и нарязва на дребни парченца; второ, добавя се ½ чаша органичен ябълков оцет и сместа се разбива с помощта на миксер; трето, памучни тампони се потапят в хомогенизираната смес, поставят се върху възрастовите петна и така се държат възможно по-продължително време. Процедурата се повтаря всекидневно в продължение на от 2 до 4 седмици – време достатъчно, за да се получи търсения ефект, но този времеви интервал може и да бъде безопасно увеличаван до пълното изчезване на петната.

Превенцията срещу появата на старческите кафяви петна се заключава в ефективното предпазване на откритите части на тялото /и особено на лицето/ от слънцето, с използване на кремове с достатъчно висок слънцезащитен фактор. Проверявайте също така състоянието на наличните тъмнокафяви петна и дали не са се появили нови. Периодично се консултирайте със специалист-дерматолог, лекар. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Какво да правите, ако кожата на пръстите ви се лющи: защо се случва това

Мехлем от сол и мед – за какво е толкова полезен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com