ЕДИНСТВЕНАТА закуска, която мозъчните експерти съветват да ядете по-често

3844
ЕДИНСТВЕНАТА закуска, която мозъчните експерти съветват да ядете по-често
Снимка: iStock/Guliver

Ако искате да започнете деня в полза на мозъка си, има една закуска, която невролози, неврохирурзи и други експерти препоръчват: Овесени ядки с орехи и боровинки. Когато приготвяте стандартните овесени ядки за през нощта, трябва да направите следното:

- Накиснете половин чаша овесени ядки с 1 чаша бадемово мляко.

- Оставете в хладилника за една нощ.

- На сутринта добавете пресни боровинки и орехи.

По-вероятно е да се храните здравословно, когато сутрин ви чака питателна закуска, а тази лесна закуска помага да подобрите здравето на мозъка си още от самото начало.

Храните, които консумираме, са пряко свързани с начина, по който функционира мозъкът ни. Мозъкът използва голяма част от енергията в сравнение с останалата част от тялото. Ето защо е важно да зареждате мозъка си с храни, които му помагат да се бори със стреса и уврежданията, а точно това ще ви помогне да направите тази енергийна закуска. Ето четири ползи от овесена закуска с боровинки и орехи.

5-те най-добри навика за закуска за здрав мозък и добра памет

1. БОРОВИНКИТЕ ИМАТ СЪЕДИНЕНИЯ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ МОЗЪКА ВИ

Вкусните боровинки могат да ви помогнат да предпазите мозъка си от увреждане и да подобрите дългосрочната му функция. Експертите по мозъка са склонни да препоръчват три диети за здрав мозък. Всички те препоръчват плодове, а една от тях препоръчва конкретно боровинки. Ясно е, че горските плодове, и особено боровинките, имат ползи за здравето. Но химикалите в боровинките са тези, от които мозъкът се нуждае, за да се защити. Антиоксидантите в боровинките могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на увреждането на клетките в тялото ви, но най-добре е да си ги набавяте чрез храната.

Лесно можете да накарате мозъка си да харесва здравословна храна

2. ОРЕХИТЕ СЪДЪРЖАТ ПОЛЕЗНИ ЗА МОЗЪКА МАЗНИНИ

Ядки като орехите са богати на витамин Е, който е известен с качествата си за защита на мозъка. Орехите, по-специално, съдържат най-много алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3 мастна киселина, от всички останали ядки. Те имат и по-високо съдържание на полифенолни съединения (вид антиоксидант) от всяка друга ядка. Както ALA, така и полифенолните съединения могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението. В проучване от 2014 г. яденето на повече орехи повишава резултатите на възрастните на когнитивни тестове, независимо от възрастта им. 

Тази закуска е същински допинг за мозъка

3. ОВЕСЪТ ВИ ДАВА УСТОЙЧИВА И ЗДРАВОСЛОВНА ЕНЕРГИЯ ЗА МОЗЪКА

Мозъците ни не са създадени да имат изобилие от калорични храни в организма си, а в съвременния свят има свръхизобилие от храни с високо съдържание на калории и глюкоза, което е вредно за мозъка. Поддържането на стабилни нива на глюкоза е изключително важно за мозъка и точно тук идва ролята на овеса. Бета-глюкановите фибри в овеса могат да помогнат за предотвратяване на рязкото повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина след хранене, а също така могат да бъдат от полза за здравето на червата, тъй като фибрите се разграждат и ферментират от бактериите в червата.

Това е най-добрата закуска за паметта

4. ПОМАГА ЗА ЗАЩИТАТА НА СЪРЦЕТО, КОЕТО МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ МОЗЪКА ВИ

Здравето на сърцето ви е много тясно свързано със здравето на мозъка ви, а овесът с боровинки и орехи е полезен и за двете. Сърцето ви изпраща кръв по съдовете в цялото тяло, включително и в мозъка, а увреждането на тези съдове може да доведе до сериозни здравословни състояния, като сърдечни заболявания, инсулт и деменция. Като поддържате кръвоносните си съдове здрави, ще имате по-силно сърце и мозък. Като консумирате пълноценни храни като пълнозърнести храни и плодове, и ограничите храните с наситени мазнини, добавена захар и твърде много натрий, можете да намалите риска от сърдечни заболявания, инсулт и съдова деменция.

Храна за мозъка - какви храни трябва да бъдат включени в менюто ви?

Когато сутрин избирате овесени ядки за през нощта с орехи и боровинки вместо, да речем, бекон или кифлички, правите услуга както на сърцето, така и на мозъка си. Овесът съдържа разтворими фибри, които могат да помогнат за намаляване на LDL холестерола и следователно да понижат общия холестерол в кръвта. А храните с високо съдържание на фибри могат също така да намалят кръвното налягане и възпалението, което води до допълнителни ползи за сърцето. Всъщност всеки 10 грама фибри дневно се свързват с 15% по-нисък риск от смърт от сърдечно заболяване в проучване от 2012 г., проведено сред повече от 300 000 участници. 

ЗАПОЧНЕТЕ С МАЛКИ СТЪПКИ

Приготвянето на овесени ядки няма да промени мозъка ви за една нощ, но предприемането на малки стъпки, като например подобряване на храната за закуска, може да доведе до промяна. Всяко подобрение е добро и започва с това, което слагате в кошницата си за пазар. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com